Välbehövliga miljoner i överskott

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

125 miljoner förra året. Förhoppningsvis ännu mer 2021. Det är en julklapp och nyårsgåva jag vet föreningslivet behöver. Det är pengar som gör skillnad.

125 miljoner förra året. Förhoppningsvis ännu mer 2021. Det är en julklapp och nyårsgåva jag vet föreningslivet behöver. Det är pengar som gör skillnad.

Lotta Engberg och Stefan Odelberg är laddade för två, som man tror och hoppas, toppkvällar.

 

24 december och årets sista dag väntar på oss. Sedan vet jag att många ser dan-före-dan som den riktiga julafton och att nyår handlar om mer än det tal som 2021 ska hållas av Reine Brynolfsson.

BingoLotto på museum

Jag avser naturligtvis ”Uppesittaren” med BingoLotto”, en företeelse som sedan 2016 till och med tagit plats i Nordiska Muséets samling över svenska traditioner.

Vinster för 235 miljoner ska under fyra och en halvtimmes sändning fördelas.

Jag menar självklart Nyårsafton i TV4, en kväll vi firar tillsammans med stora delar av svenska folket. Med spel, spänning och underhållning.

Båda aftnarna har – utöver bingospel, ett artist– och gästutbud med exempelvis Björn Skifs, Bo Kasper Orkester, Claes Malmberg, Sven-Ingvars, Sarah Dawn Finer – en viktig sak gemensamt.

Det handlar om den påse med pengar som tillfaller föreningslivet vilka mycket förtjänstfullt sålt bingolotter till Uppesittaren och Nyårsafton, då vi under två kvällar sänder uppemot tio timmar i TV4.

Ifjol blev det totala överskottet från de båda omgångarna 125 miljoner kronor.

Det är pengar som behövs.

Det är tillskott som gör skillnad.

Fötminskar pandemin

Då vi trodde – eller åtminstone hoppades på – att den pandemi vi levt med sedan vintern/våren 2020 skulle vara övergående ökar smittan igen. Hör att cuper och turneringar riskerar att åter ställas in, att klubbar och lag lämnar återbud, stannar hemma, att stora och förväntade inkomster försvinner. 

Ännu en gång.

Det är oroväckande då vårt unika föreningsliv behöver mer resurser, inte mindre.

Det är bekymmersamt då den psykiska ohälsan ökar och går allt länge ner i åldrarna.

Det slår mot den vardagliga rörelse alla har behov utav.

Det skrämmer då vi dagligen möts av rubriker om gängkriminalitet och ett ökat antal ungdomsrån med inslag av såväl våld som förnedring.

Jag har sagt det tidigare och påpekar det så ofta jag kan. Föreningslivet har en oerhört viktig och stor betydelse då det handlar om att välja väg i livet. Att fånga upp unga killar och tjejer i en verksamhet som styrs av goda värderingar, kamratskap, respekt, en god hälsa och ett sunt leverne. 

Två så viktiga kvällar

Just därför är Uppesittarkvällen och Nyårsbingon så viktiga då det genererar många välbehövliga miljoner i överskott.

Det är bara att ödmjukt tacka för det enorma engagemang som åter visar sig i samband med våra två största kvällar. 

Förhoppningsvis kan vi toppa fjolårets siffra på 125 miljoner att fördela på de klubbar och organisationer som genom hårt arbete och en stor omsorg om sin förening ligger bakom framgången.

Vi vet att det är tillskott som gör skillnad i den största och viktigaste folkrörelse vi har.

God Jul & Gott Nytt År.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.