När en kommun vill spara...

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Höjda hyror, sänkta bidrag. Att ta hand om föreningslivet i Mölndal är minsann ingen enkel ekvation.

Mölndal, en kommun söder om Göteborg, fyller 2022 jämnt, 100 år. Firandet har väl startat så där, om vi ska uttrycka oss milt.
Kultur– och fritidsnämnden, i en kommun, behöver spara 3,3 miljoner. Det ska ske genom höjda hyror på hallar och anläggningar – och med sänkta föreningsbidrag.

Jag får det helt enkelt, lika lite som föreningarna i Mölndal, att gå ihop.

Mitt sunda förnuft säger nämligen att det är ett beslut som kommer att kosta oerhört mycket mer än det smakar.
I form av försämrad hälsa.
Med tuffare villkor för ett redan hårt ansatt föreningsliv, vilket självklart kommer att gå ut över inte minst barn– och unga.

Med en örfil till alla de ideella ledare som idag bidrar med såväl tid som egna pengar. Med en försvagad samhällsnytta.
Visst, det kanske kortsiktigt löser den besparing politikerna önskar, men kommer att kosta och belasta samhället mångdubbelt i framtiden.

Kortsiktig lösning

Min övertygelse om att idrottsrörelsen betyder mer för samhällsnyttan än vad vi kanske förstår är stark. Jag inte bara tror att den bidrar till att framförallt unga män och pojkar får möjlighet att välja en sund väg i livet istället för att lockas in i exempelvis gängkriminalitet. Jag vet att det är så.

Läste en krönika av Oisín Cantwell, kolumnist i Aftonbladet, där denne tar upp att det skett 27 mord med skjutvapen i Sverige enbart under årets fyra första månader. Det är dubbelt så många som under samma period i fjol…

Vi upplever också en annan oerhört skrämmande utveckling. Om det tidigare möjligen sköts för att markera/skrämma och siktades på fötter och knän, ser vi i dag avtryckta handlingar som är direkt dödliga genom att på nära håll träffa huvudet. Dessutom allt oftare i offentliga miljöer med en oroväckande hög risk att utsätta även oskyldiga offer.

Min uppfattning för att komma till rätta med det som sker på gator, torg, gym och andra ställen är att få stopp på den gängrekrytering som lockar barn– och unga i allt tidigare åldrar. 

Ingen åtgärd lika effektiv

Där finns det ingen effektivare åtgärd än att stimulera ett inkluderande och värdegrundande föreningsliv, att i största möjliga mån ge vår viktigaste folkrörelse de verktyg och resurser som behövs i syfte att skapa ett bättre samhälle.

Ett exempel på det är den enkät som Riksidrottsförbundet nyligen uppvaktade våra partier med. Den handlade om ett förslag om att Boverket i sin vägledning till landets kommuner framöver inkluderar idrott. Det vill säga, dels bygger nya anläggningar och/eller ser till att renovera och underhålla redan befintliga. Likaså att det i plan– och bygglagen läggs till att våra kommuner ska ta med anläggningar och idrottsmiljöer vid planläggning.

Allt i syfte att motverka psykisk och fysiska ohälsa hos barn- och unga, att komma till rätta med en utbredande segregation och bidra till ett socialt hållbart samhälle.

Jag förstår om och att det på olika håll krävs prioriteringar i budgetar och politiska beslut.
Jag är också övertygad om att vårt unika föreningsliv och alla ideella krafter redan i dag betalar tillbaka till samhället i högre grad än någon annan aktör och ska komma längst ner på listan då det handlar om att spara.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

Det är inte varje dag som två ekonomiska tungviktare, oberoende av varann, vill kliva sin som externa huvudägare i en golfklubb. Det är verklighet för Haninge GK på Södertörn, söder om Stockholm.

På medlemsmöte kommer föreningens cirka 1000 medlemmar att ta ställning till två budgivare som båda lovar investeringar i flermiljonklassen. Anläggningen har 27 hål och är skuldtyngd, cirka 20 miljoner, efter ombyggnad och renovering av två nio håls slingor.

 I Sverige finns det närmare en halv miljon golfspelare.En majoritet av dem lär ha gjort samma sak i helgen -  tillbringat timmar framför tv:n trots stundtals härligt väder. SVT serverade direktbilder från södra Spanien och uppgörelsen  mellan Europa och USA i Solheim Cup.Tre dagar med ca sju timmar varje dag innebar att det inte var lätt att slita sig. Det blev också en riktig kamp mellan världens bästa damer  på den soldränkta banan några mil från Gibraltar - med fem svenskor i huvudroller.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen