Jan Mellgren blev Årets Eldsjäl 2017

Det blev göteborgaren Jan Mellgren som utsågs till Årets Eldsjäl 2017 under Folkspels stora Eldsjälsgala på Berns i Stockholm på torsdagskvällen. Han fick ta emot utmärkelsen för sitt engagemang i förorten Angered, där han är ledare för hockeyklubben Göteborg HC.

Jan blev inte lottlös. Han fick 25 000 kronor i ett personligt stipendium, en ny Volkswagen och 50 000 kronor till ett projekt i föreningen.

Konkurrensen bland de 24 finalisterna var hård. Utöver Årets Eldsjäl 2017 utsågs även sex vinnare i kategorierna integration, kamratskap, hälsa, ledare, årets idrottsförening och i en öppen kategori.

– Jag vill göra mycket, men framför allt vill jag fajtas för att tjejer ska få spela hockey på lika villkor som killar, sa en mycket glad Jan Mellgren.

Jan Mellgren har byggt upp en imponerande verksamhet i förorten Angered, där tjejer från ett 30-tal olika nationaliteter får lära sig spela hockey i Göteborg HC. Allt började för sju år sedan när Jan Mellgrens dotter ville börja spela hockey.

– Då först fick jag upp ögonen för vilka taskiga villkor som gäller för tjejer som vill spela, och så föddes min idé om att hjälpa damhockeyn i Sverige. I grunden är det en jämställdhetsfråga, säger Jan Mellgren.

Enad jury

Att förlägga klubbens hemvist till Angered var en stor utmaning i sig. Där finns ingen hockeykultur, stadsdelen är socioekonomiskt utsatt och många har utomeuropeisk bakgrund. Däremot finns det en modern och ändamålsenlig ishall.

Jan Mellgren ser hockeyn som en väg in i samhället. Ishallen blir en mötesplats för föräldrarna som tvingas tala svenska. Folkhälsan åker med av bara farten. Men framförallt handlar det om att bygga relationer med och mellan spelare och föräldrar så att de får en tro på sig själva.

– Vi har jobbat stenhårt med sponsorer. Och från och med i år har vi varit så framgångsrika att det inte kostar en enda krona för våra tjejer. Alla som kommer till hockeyskolan får exempelvis vara med – helt gratis.

– Genom att se möjligheter och inte hinder river Jan Mellgren murar runt etnicitet, kön och funktionshinder. Genom oräkneliga antal ideella timmar, engagemang, driv och värme, ser han till att ta hand om alla – och att alla ska ha en självklar plats. Det har gjort honom till Årets Eldsjäl 2017, säger Folkspels VD Hans Sahlin

– För pengarna vill jag fortsätta att få ungdomar att utveckla sin fysik och sitt rörelsemönster, sa Jan.

23 300 röster

Det var för elfte gången som Folkspel arrangerade Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan. Under året har svenska folket fått nominera och rösta fram sina hjältar inom svenskt föreningsliv. 1 418 nomineringar – i snitt fyra per dag – och över 23 000 röster har kommit in.

Eldsjälsgalan leddes av Rickard Olsson och Simon Ljungman.

Kvällens övriga vinnare i de olika kategorierna:

Integration: Ali Yusefi från Älvsjö för sina insatser i Hammarby boxning.

Kamratskap: Emely Crona Stenberg från Stockholm för bildandet av ”Heja Livet”.

Hälsa: Maria Wiklund Karlsson från Stockholm för sina insatser i Bröstcancerföreningen Amazona.

Öppen kategori: Ashif Chowdary från Halmstad för sitt engagemang i olika karateklubbar i Halmstad.

Årets förening: Luleå Hockey för sitt gedigna jämställdhetsarbete och satsningar på damhockey.

Totalt 24 finalister belönades med 10 000 kronor var. Vinnarna i de sex kategorierna fick utöver detta ett personligt stipendium på 15 000 kronor och 50 000 kronor till föreningen eller projektet de engagerar sig i.