Vi är som eldsjälarna - hela överskottet går till föreningarna

Folkspel är en ideell organisation som sedan starten 1991 genererat ett överskott på över 17 miljarder. Pengar som oavkortat gått till Sveriges föreningar och organisationer. Att vara del i ett sammanhang tillsammans med andra är en källa till trygghet och gemenskap. Folkspels uppdrag är att ge alla våra föreningar och organisationer ekonomiska förutsättningar att fortsätta utvecklas. Bara det senaste året har våra föreningar och organisationer tjänat 352 miljoner kronor från försäljningen av bingolotter och Sverigelotter. Det är därför Folkspel finns. Inte för att ge en liten del av överskottet. Vi gör som eldsjälarna – vi ger allt!

  • Uppemot 17 miljarder sedan starten.
  • Över 200 miljoner senaste verksamhetsåret.

Vi vet att överskottet från ideella Folkspel gjort och gör skillnad för föreningslivet, skriver Hans Sahlin, krönikör hos Idrottens Affärer oc vd vid Folkspel, som står bakom Sverigelotten  och Bingolotto som i helgen har säsongspremiär.

Fler moderna anläggningar som möter våra ungdomars behov. Färre tapp till våra största sporter.

Det är framtida önskemål även från min sida.


Krönika: Kanske börjar det bli en sliten klyscha. Den som säger att ingen kan göra allt, men alla något.

Jag tror dock på det där fullt ut och tar en för laget. Gör det du också, skriver Hans Sahlin.

Krönika: Det ska vända, det måste bli bra. I väntan på det ökar min längtan efter den idrott vi tidigare tagit för given.

Kom tillbaka snart Premier League, Vätternrundan, Partille Cup och korven på Stavrelunds IP, skriver Hans Sahlin.

Krönika: Många branscher, företag och organisationer har det jobbigt i de dagar, veckor och månader vi genomlider. Det är med stor ödmjukhet jag skickar ett tack till stora delar av svenska folket som nyttjar de produkter vi tillhandahåller. Som därmed bidrar till föreningslivet.  

Uppsägningar, konkurser, permitteringar personliga tragedier – i spåren av det som händer är det många som drabbas, skriver Hans Sahlin.

För fem år sedan kraschlandade Tyresö FF:s stora damsatsning – och aktiebolaget försattes i konkurs. Nu är föreningen mer välmående än någonsin tidigare.

– De pengar som vi drar in från Bingolotto och Sverigelotten är helt avgörande för vår verksamhet, säger kanslichefen Robert Frinell uppriktigt.


Folkspels 189 miljoner kronor gårtill drygt 8 000 föreningar som har sålt Bingolotter, Sverigelotten och andra Folkspelsprodukter under året.  Här finns alla län och här kan du se hur försäljningen har lyckats i dina hemtrakter. 

Krönika: Mycket i vårt samhälle handlar om ekonomi, vare sig vi vill eller inte. Föreningslivet däremot är byggt på ideella och frivilliga krafter.

Därför betyder Folkspels överskott på 189 miljoner kronor väldigt, väldigt mycket, skriver Thomas Bodström.

Krönika: Vi talar så ofta om att ungdomar borde röra på sig mer och inte bara sitta hemma och spela dataspel. Men om vi vuxna menar allvar med det så måste vi också skapa förutsättningar för det, skriver Thomas Bodström.

Krönika: Nyligen stoppades allt spel på en svensk division II-serie i fotboll, efter misstänkt matchfixning. Detta fusk finns även på den högsta nivån. Hur ska vi trygga ett föreningsliv fritt från uppgjorda matcher och händelser?

Ett första steg vore att förbjuda massor av de spelformer som erbjuds idag, skriver Thomas Bodström som i dag gör premiär som krönikör här hos Idrottens Affärer.

Med tanke på den bakgrund jag tilltalas av i första hand är det väl lika bra att använda de termer som vi ser i olika  idrottsmedia; Folkspel har signat en supervärvning.

Thomas Bodström är klar för Folkspel och ingår i bland annat vårt så stolta Årets Eldsjäl. Det kallar jag ett nyförvärv.

Naturligtvis är jag medveten om den civila och politiska karriär som Thomas gjort, skriver hans Sahlin, vd vid Folkspel.

Krönika: Att dela ut överskott till föreningslivet är inte en del av Folkspels verksamhet. Det är vad hela vårt uppdrag handlar om, skriver Hans Sahlin.

Krönika: Efter en förhoppningsvis god jul är det dags att önska ett trevligt slut och en bra start på 2019, skriver Hans Sahlin, vd på Folkspel som driver Bingolotto: Till en början vill jag tacka stora delar av svenska folket för er insats under uppesittarkvällen. Tror det kan vara svårt att förstå vilken betydelse era lottköp har om vi ser det i stort.

Krönika: 1 januari 2019 träder den nya spelordningen i kraft. Med några veckor kvar och om alla löften infrias kan jag konstatera att omregleringen blir en stor succé och skapar ett sundare Sverige på alla sätt och vis.

Jag ser ett klipp från det statliga spelbolaget som tar ett stort ansvar för såväl infrastruktur som kunskapsnivå.

Jag hör om ”det svenskaste” av alla spelbolag” och om ”det schysstaste”, skriver Hans Sahlin.

Krönika: Hans Sahlin, spelbolags-vd och en dubbelmoralist?

Absolut och gärna.

Åtminstone i vissa situationer och fall, skriver Hans Sahlin och är så ärlig att han ifrågastter sig själv. 

Min benämning brukar vara ”det slutna systemet”. Aktiva barn, mamma eller pappa som ledare och mor– och farföräldrar som investerar och bidrar till föreningskassan. Skulle gärna se den senare kategorien som en större resurs än så, skriver Hans Sahlin.

Vem har ägnat sitt barns ledare en tanke på sistone?

Vilken valfråga är egentligen viktigast? 

Vågar du veta hur hälsoläget ser ut i världen 2045?

Det finns att fundera på.

En av de stora utmaningarna i föreningslivet är att motverka det faktum att fler och fler väljer att sluta med sin idrott i allt för unga år.

Vetlandamodellen är en god metod, skriver Hans Sahlin.

En annan naturligtvis ett ökat vuxenengagemang.

Ibland finns det vänner även bland dina fiender, det skriver Folkspels vd Hans Sahlin.

Jesper Blomqvist är högaktuell igen via Mästarnas mästare i SVT. samtidigt har han en huvudroll i Kampanjen Eldsjälar. Personligen har han en något oväntad eldsjäl: Alex Ferguson.

Före detta golfproffset Helen Alfredsson är känd för att alltid ha gått sina egna vägar. Samtidigt hyllar hon det svenska föreningslivet.

Det var med förhoppningen om en mer sansad syn på omregleringen av den svenska marknaden som jag i går lyssnade på civilminister Ardalan Shekarabis syn på propositionen och arbetet inför framtiden. Det gäller stora och viktiga frågor som går långt bortom spelet on-line bingo. Om vi börjar montera ner skattesystemets inre logik i fråga om föreningslivets skattefrihet kan det bli mycket dramatiskt, skriver Folkspels vd Hans Sahlin.

Påsk med Folkspel och Bingolotto. Det finns många skäl att hänga med oss. Som ett stort antal guldägg, innehållande 50 000 kronor, en stjärnparad av artister – och givetvis det viktigast av allt; nya och välbehövliga tillskott till vårt föreningsliv.

Vad är väl en bal på slottet?

Alldeles, alldeles underbar, en kväll som denna.

På Eldsjälsgalan hyllades de som annars arbetar i skymundan, i skuggan.

Det blev göteborgaren Jan Mellgren som utsågs till Årets Eldsjäl 2017 under Folkspels stora Eldsjälsgala på Berns i Stockholm på torsdagskvällen. Han fick ta emot utmärkelsen för sitt engagemang i förorten Angered, där han är ledare för hockeyklubben Göteborg HC.

Snart idrottar lika många kvinnor som män i Sverige. Ändå går sponsorpengarna i stor utsträckning till män.

Men det finns hopp, skriver Jennifer Wegerup på internationella kvinnodagen.

Årets viktigaste tillställning närmar sig. 15 mars är det dags att utse Årets Eldsjäl.

Är övertygad om att Kobe Bryant hade varit chanslös.

Folkspel pratar ofta om att ge svenskt föreningsliv växtkraft. Under två magiska kvällar var det ni som lyfte oss på Folkspel, skriver Folkspels VD Hans Sahlin.

Nu är det klart. Rickard Olsson återvänder till Bingolotto och blir ny programledare från och med i höst.

– Det känns både stort och hedrande att vara tillbaka och att dessutom få göra en insats för svenskt föreningsliv. Varje Bingolottosändning är ju faktiskt som en mindre stödgala för föreningslivet. 

Totalt vann hon 22 tävlingar och spelade in drygt 50 miljoner kronor under den 24 år långa proffskarriären. Nu är Helen Alfredsson tillbaka i svensk idrott som ny ambassadör för Årets Eldsjäl.

Vi skriver 2018. Ett avgörande år för bland annat oss på Folkspel och alla ideella organisationer.

 

För vårt allt viktigare föreningsliv och för vår unika folkrörelse.

 

Jag utgår från att regeringen tar hänsyn till det i den nya spelmarknad som snart kommer att läggas fram, skriver Hans Sahlin, VD för Folkspel.

Tänd era ljus, inta tv-soffan med spelkupongerna och känn att ni är med och ger barn och unga en bättre fritid och framtid. Mer kan man inte önska sig.

För vems skull jagar vi resultat? Värt att tänka på, i debatten om tävlande och tabeller, skriver Jennifer Wegerup i sin krönika om nödvändigheten av serietabeller.

I samband med GeBortTillSport-dagen den 10 september slutfördes också den auktion där svenska idrottsstjärnor skänkte utrustning och där hela överskottet går till nyinstiftade stipendium. Alla barn och ungdomar mellan 6 och 20 kan ansöka – liksom föreningar, enskilda lag eller organisationer.

Skattefrihet på lotterier och bingospel – det utgår vi från. Våra digitala produkter – samma sak där.

Någonstans, i december månad, får vi se lagrådsremissen av det förslag till spelutredning som presenterades tidigare i år.

Joel Lundqvist är den naturliga ledaren, länken mellan de formella ledarna och resten av spelarna i Frölunda – men han har inte alltid varit det.

Hur mycket får en dröm kosta? Vilka barn ska kunna idrotta? Vilka unga ska ha råd att satsa extrafrågor som inte ska behöva ställas. Idrotten ska vara allas, alltid.

OS-final mellan Sverige och Brasilien på Maracana.

Firandet av Milans ligaguld på San Siro.

EM, VM, OS.

Fotboll, skidor, cykel, simning.

Så mycket stor idrott jag sett och upplevt.

 — Men den största, den finns här hemma i min svenska vardag.

I tio år har Folkspel med galor och utmärkelser uppmärksammat eldsjälar i landet.  Det innebär att åtminstone att några av de oumbärliga föreningsmänniskor – som tar ett större socialt ansvar än alla andra – fått den respekt de mer än förtjänar, skriver Hans Sahlin, VD, Folkspel.

Den svåra frågan är egentligen hur mycket föräldrar ska lägga sig i sina barns idrottande och föreningsliv? Mitt enkla svar är oerhört mycket och knappt överhuvudtaget, skriver Folkspels vd Hans Sahlin i sin senaste krönika.

I dag presenterade regeringen och civilminister Ardalan Shekarabi den spelutredning som drogs igång hösten 2015 och som ska mynna i ut i en ny lagstiftning 1 januari 2019. Folkspels vd, Hans Sahlin, fanns givetvis på plats på regeringskansliet för att ta del av det förslag som utredningen kommit fram.

De finns i många tusental.

De är oumbärliga för svenskt föreningsliv.

Nu ska Årets Eldsjäl utses.

Det svenska skattesystemet bygger på att en av samhällets viktigaste aktörer, de ideella föreningarna, är skattebefriade. Så måste det fortsätta att vara.

Föreningarna säljer Bingolotter och Sverigelotter som aldrig förr. Totalt för en halv miljard kronor under 2016. Och det innebär 160 miljoner tillbaka föreningarna.

Fritidsbanken, där alla får låna idrottsutrustning utan att behöva betala, uppstår på allt flera platser. Nu finns verksamheten på 30 orter.

Varje år generar lotteriverksamheten 1,6 miljarder till den ideella sektorn. Pengar som är en förutsättning för att vårt unika föreningsliv ska kunna fungera. Jag säger bestämt, rör inte våra lotterier, betonar Hans Sahlin, Folkspels vd, i sin krönika. 

Siffror och fakta säger givetvis mycket. Men långtifrån allt. "Bakom den verksamhet vi, tillsammans med föreningslivet bedriver, finns värden som inte går att räkna i pengar eller prylar", säger Hans Sahlin, vd på Folkspel.

Det finns inget vinstintresse i bolaget. I stället sprider man ut pengar, år från år. Hittills 16 miljarder. Sexton! Hur går det här till egentligen?

Tack till alla Sture och Arne. Det är tur att det finns så många av er. Hur skulle annars alla föreningar fungera. Vi måste uppskatta dem ännu mera, skriver Hans Sahlin och berättar om sitt liv med idrotten.

Tror ni att vi skulle ha ett lika fungerande föreningsliv utan dem? Tycker ni att de får den uppmärksamhet de förtjänar? Tack alla eldsjälar för att ni finns. Ni förtjänar verkligen att synas.

Jag ser inga fördelar med att staten ska kräva en skatt av oss i form av en avgift på lotteriverksamhet, något som diskuteras i den pågående spelutredning som ska vara klar våren 2017, skriver Hans Sahlin.

Ronald Åman spelade på många arenor och idrottsplatser som firad fotbollsstjärna, men hann aldrig njuta av dem. Det tar han igen nu när han kartlägger 500 av landets 2 500 idrottsplatser i bokform.

Drygt 9 000 föreningar, de flesta från idrotten, säljer Folkspels produkter – där Bingolotto och Sverigelotten är störst och ger mest. Slutliga vinnare är främst ungdomsidrotten i landet.

Någonstans tror jag vi alla är stolta över det yrke vi har, att vi känner att vår dagliga gärning är betydelsefull och bidrar. Själv är jag oerhört privilegierad det avseendet, skriver Hans Sahlin.

Det var tidig morgon när Leif Sjöqvist hörde att någon var ute i trapphuset. Han öppnade dörren och där satt 13-åringen som älskade att spela fotboll. ”Men vad gör du här, är du inte hemma. Pojken svarade att han inte orkade, det var så mycket bråk”.

 Hans Sahlin är stolt över vad Folkspel betyder för åtskilliga föreningar i Sverige, men han är orolig för vad spelutredningen ska komma fram till.


Folkspel fyller 25 år 2016. En resa som gett 16 miljarder kronor tillbaka till idrotten. Folkspels historia är också Bingolottos historia.