Att bidra, det är din julklapp

Tänd era ljus, inta tv-soffan med spelkupongerna och känn att ni är med och ger barn och unga en bättre fritid och framtid. Mer kan man inte önska sig.

Finns det några snälla barn? Tomtens eviga fråga. Själv önskar jag mig bara en sak och jag, hoppas ni gör det med – Lyckliga barn.

Kan inte spenderas bättre

Förväntan. Det kanske största i livet. Ögonblicket innan allt händer. Längtan och väntan i salig förening.

Kanske är det därför jag ser Lille Julafton, som man säger i södra Sverige om den 23 december, som årets bästa dag. Och den största stunden är förstås kvällen. Uppesittarkvällen. Där Bingolotto har en självklar huvudroll för miljoner svenskar sen många år. Artisterna, julmusiken, rimstugan, lotterna, vinsterna. Myset, spänningen, gemenskapen.

Till årets uppesittarkväll är målet 3,2 miljoner sålda lotter. Få julklappspengar kan spenderas bättre än dem alla ni med stora hjärtan, runt om i vårt lilla land, lägger på de där lotterna. Varje lott är en vinstchans för er. Men framför allt är det en vinst för hundratusentals barn och unga i vårt land. Du kan aldrig dra en nitlott i det här spelet eftersom den största gåvan, den är att ge. Varje lott från ideella Folkspel ger en vinst, med sitt bidrag till svenskt föreningsliv.

Myskväll inne, vintermörker ute.

Varje krona till barn och unga

Midvinternattens köld är hård och i vårt land och över världen blåser metoo-stormen fram. Det som började med en vind och växte till en orkan. Det har fått konsekvenser även för Bingolotto efter att TV4 utrett arbetsförhållandena hos produktionsbolagen för många stora program.

Ingvar Oldsberg är borta, Agneta Sjödin och Lotta Engberg tar över. Två folkkära sköna programledare, de med. Om allt detta kan och får man tycka vad man vill. Det enda jag hoppas på är att även ni som hellre sett Oldsberg på plats som vanligt ändå sitter där på Uppesittarkvällen, att ni köper era lotter och är med i gemenskapen. Även ni med invändningar, ni med frågor. Därför att varje förlorad krona innebär mindre pengar till våra idrottande barn och unga.

Varje lott är med och bidrar till fotbollsskor, basketbollar, skridskor, klubbor, racketar. Till föreningar i varenda stad och by. Till barnen och deras tränare, till dem som tvättar matchtröjor, bakar, kritar planer, kör till tävlingar och matcher.

Inga fler onödiga prylar

När folk frågat mig nu under december månad "vad vill du ha i julklapp?" har jag svarat "vet inte" och tänkt "ingenting". Inte för att jag har allt, men tillräckligt. Fler onödiga prylar får inte plats och känns dessutom fel i tider där vi måste spara på vår miljö. Det enda jag verkligen önskar till jul, och alltid, är friska, lyckliga barn. Mina barn. Och andras.

Jag tror att många av er därute känner samma sak. Bortom klappar och julbord, en längtan efter något större. En vilja att ge och den där förväntan som kommer med givandets glädje.

Julen är en tid av firande, men också av smärta för de som är ensamma, för de som sörjer en älskad, för alla barn och unga som bor i hem med svåra förhållanden. Även där kan idrotten bidra med gemensamma firanden, träningar och matcher under jullovet, med den där extra famnen som vissa behöver mer än andra.

Vår "pepparkaksgubbe"

Jag minns hur det varje barndomsjul ringde på dörren och "Pepparkaksgubben" kom. Han åkte runt hela julafton och delade ut hemgjorda pepparkakshus. För sitt varma hjärtas längtan och för sin stora ensamhets skull.

Mamma och pappa bjöd på kaffe och han stannade så länge han bara kunde, innan han åkte vidare. En man som kände de flesta i vår hemstads föreningar och som möttes av öppna dörrar på julafton.

Öppna dörrar och öppna hjärtan. Det är idrotten på sitt allra bästa, föreningslivets verkliga styrka. Att vara en familj för de som står utan, en fast men kärleksfull hand för barn och unga som annars riskerar att gå till spillo i utanförskap, strul och missbruk.

Varje såld Bingolott på Uppesittarkvällen bidrar till den gemenskapen, hjälper barn att förverkliga sina drömmar och oss alla att få en meningsfull fritid.

Så låt inte någon yttre storm fördunkla era hjärtan i jultid, en tid av försoning. Köp era jullotter och gläds över att det är vinst varje gång. På det ena eller andra sättet.

Tänd era ljus, inta tv-soffan med spelkupongerna och känn att ni är med och ger barn och unga en bättre fritid och framtid. Mer kan man inte önska sig.

Jennifer Wegerup