Spel på ungdomsmatcher inte okay

Hans Sahlin, spelbolags-vd och en dubbelmoralist?

Absolut och gärna.

Åtminstone i vissa situationer och fall.

Ska inledningsvis säga att även Folkspel är att betrakta som ett spelbolag och att det är ett sådant jag sålunda är vd för.  Låt vara att vår verksamhet hela tiden går ut på att generera ett så stort överskott som möjligt tillbaka till föreningslivet och att det inte finns några privata vinstintressen.

Men, ett spelbolag är vi.

Kasta stora stenar i glashus

Om någon/några därför anser att undertecknad kacklar i eget bo, kastar stora stenar i det egna glashuset eller är en dubbelmoralist av rang, tar jag det i egenskap av vd på Folkspel, men framför allt som ansvarstagande vuxen.

Så till saken.

Häromveckan landade en dom mot två tonåringar i Södertälje. De hade fått en 15-årig lagkompis att underprestera i en ungdomsmatch, som fanns med som objekt i utländska spelbolags utbud.

Utan den minsta rodnad instämmer jag i vad Björn Eriksson på Riksidrottsförbundet säger i ett uttalande, apropå domen ovan: 

”Att skrupelfritt erbjuda spel på ungdomar, som handlar om när det gäller U-19-serierna i fotboll, är helt ansvarslöst och oacceptabelt. För de bolagen handlar det bara om att tjäna pengar oavsett konsekvenserna för dessa ungdomar eller idrotten. Det är en direkt inkörsport för ungdomar till organiserad kriminalitet.”

"Bara fyra procent", nej, "Hela fyra procent"

I texten lyfter RF även fram en undersökning från 2016 som påvisar att bara fyra procent av allmänheten tycker att pengaspel på ungdomsidrott ska vara tillåtet.

För det första hakar jag upp mig en aning på ”bara” framför ”fyra procent”, hade hellre sett att det stått ”hela fyra procent”. För jag kan inte låta bli att fundera på den minoritet som faktiskt tycker det är helt okej att kunna spela på exempelvis en fotbollsmatch med ungdomar och att utsätta ett barn för påtryckningar om att låta bli att kämpa eller göra sitt bästa tillsammans med sina kamrater. Att medvetet se till att laget förlorar för att vuxna människor ska tjäna pengar.

Förstår den eller de verkligen vad de utsätter ett barn för och vad de i förlängningen kan leda till? 

Björn Eriksson fortsätter sitt resonemang med att Lotteriinspektionen, som är ansvarig myndighet, i samband med att den nya spelregleringen träder i kraft vid årsskiftet har ett utmärkt tillfälle att stoppa möjligheten att spela på ungdomsidrott genom tydliga direktiv för den som ansöker om den licens som kommer att krävas från och med 2019. Exempelvis att genom med tydlighet markera att spel på ungdomsmatcher/tävlingar inte är tillåtet för den som önskar verka på den svenska marknaden.

Kan ödelägga idrotten

Matchfixning är överlag ett allt växande problem som på sikt kan komma att ödelägga delar av vår fantastiska idrottsrörelse och som motverkar allt vad fair play heter, vilket är en av grundstenarna i vårt unika föreningsliv.

Att förbjuda all form av betting på ungdomsidrott för att få den licens som krävs för att verka på den svenska marknaden, är även enligt mig det minsta vi kan göra för att komma åt problemet.

Att någon sedan liknar mina åsikter vid dubbelmoral kan jag leva med.

Avslutningsvis vill jag meddela att det du precis läst (förhoppningsvis hela texten) är min 100:e vd-blogg sedan starten våren 2015.

 

Hans Sahlin

Ekonomiska fördelningsfrågor, samt den demokratiska processen, var i fokus vid fotboll-Sveriges unika distriktskonferens på Arlanda i helgen. För första gången möttes de 24 distrikten utan närvaro av SvFF-representanter. Ordföranden Fredrik Reinfeldt och hans stab hade inte bjudits in.

Mötesordförande var Ola Johansson,  Gästrikland,  och han vill tona ned frånvaron av SvFF

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.