”Hjärtat måste alltid vara med”

Före detta golfproffset Helen Alfredsson är känd för att alltid ha gått sina egna vägar. Samtidigt hyllar hon det svenska föreningslivet.

– Jag kan inte tänka mig ett liv utan det, säger Helen, som är ny ambassadör för Årets Eldsjäl.

Helen Alfredsson är en av Sveriges bästa golfspelare genom tiderna – hon är till exempel en av ytterst få som har lyckats med konststycket att vinna en s k Majors; det finaste som går att vinna i golfväg. Totalt vann hon 22 tävlingar och spelade in drygt 50 miljoner kronor under den 24 år långa proffskarriären.

Det är inte illa för en kvinna som viftar bort ordet talang och som istället påstår att hennes främsta egenskaper var att hon bara hade ”ett riktigt häftigt temperament” och ”ett jävlar anamma”.

Nu är hon mångsysslare (tränare och utbildare) inom den globala golfindustrin, delar sin tid mellan Sverige och Florida, och är nybliven ambassadör för Folkspels projekt Årets Eldsjäl.

– Att ställa upp för föreningslivet känns självklart för mig. Sverige är unikt där. Man får vänner med samma intressen, man får lära sig att hjälpa andra, man får lära sig att kämpa och att jobba tillsammans mot ett mål. Det finns ju inget stopp alls på positiva saker som man får lära sig när man tillhör ett lag eller en förening, säger hon.

Att det blev golf för Helen var nästan en slump. Hon höll på med ridning först, men ”var för lat för att ha häst”. Hon hängde ofta med sina föräldrar när de spelade golf, men den där monotona väntan var ingen hit. Därför fick Helen en järnsjua att lattja med under tiden – och sedan var hon fast.

Helen – som tidigare hade haft så svårt att koncentrera sig – fick genom golfen uppleva hur hon klarade av att vara fokuserad flera timmar i sträck.

– Jag glömmer aldrig när jag satt i bilen i Los Angeles en gång och de intervjuade kriminella gängmedlemmar på radion. Skälet till att de sökte sig till olika gäng var just för att känna tillhörighet. Det är ju precis det som föreningslivet står för och gör för alla barn och ungdomar! Tänk om alla kunde söka sig dit i stället …

Golf är i första hand en individuell sport, men Helen Alfredsson återkommer ofta till det där med lagkänsla och tillhörighet. Därför är det ingen slump att hon har deltagit i Solheim Cup (lagtävlingen mellan Europa och USA) åtta gånger och varit kapten vid ett tillfälle.

Även om Helen Alfredsson alltid tog golfen på största allvar – och kunde bli rejält såväl besviken som förbannad vid motgångar – så fanns det alltid en lättsammare sida av henne också. Hennes föreläsningar som hon håller med ojämna mellanrum heter också ”Från motgång till framgång”, och i dem berättar hon om hur hon har lyckats som individ, i team och som ledare.

Och just när det gäller ledarskap är det eldsjälarna därute i världen som hon vill tillägna lite extra uppmärksamhet.

– En äkta eldsjäl är någon som gör allt med hjärtat, någon som vill göra skillnad och göra saker bättre. Någon som vill se andra skina, som vill se andra lyckas. Det allra viktigaste, tror jag, är att man alltid ska göra det med hjärtat!

FAKTA/HELEN ALFREDSSON

Ålder: 52 år.

Bor: I Orlando, Florida, och lägenheter i Stockholm och Göteborg.

Gör: Utbildar och tränar golfspelare samt föreläser.

Golfmeriter: 1 Major-seger, 4 LPGA-titlar. Spelade Solheim Cup åtta gånger och tjänade drygt 50 miljoner kronor under sin karriär.