Banken lånar ut gratis
Fritidsbanken, där alla får låna idrottsutrustning utan att behöva betala, uppstår på allt flera platser. Nu finns verksamheten på 30 orter.
- Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för idrott och vettiga fritidsaktiviteter, säger David Mathiasson, verksamhetsledare för Fritidsbanken.
Här är de 30 orterna
Här är de aktuella platserna:
Arvika, Askersund, Borås (Norrby och Orangeriet), Deje, Eda, Enköping (Örsundsbro), Eslöv, Falköping, Grums, Göteborg (Angered), Hammarö, Hultsfred, Karlskoga, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Lidköping, Nora, Nyköping, Sala, Skövde, Storfors, Säffle, Torsby, Trollhättan, Uddevalla, Vansbro, Åmål, Årjäng
Senast öppnade Vansbro och då medverkade bl a styrkekarlen Thomas Skålberg, som böjde hästskor och vek ihop en stekpanna, och motocrossprofilerna Mats Nilsson och Stefan Olsson.
Vem/vilka som startar upp Fritidsbanken lokalt ser olika ut från kommun till kommun. Oftast är det en sammanslutning av intressenter såsom lokala idrottsföreningar, kommunen, Svenska Kyrkan och andra organisationer.
Började i Deje
Fritidsbanken startade i värmländska Deje 2013 och fungerar ungefär som ett bibliotek – fast i stället för böcker lånar man sport- och idrottsutrustning. Att låna är gratis och man får behålla utrustningen i två veckor. Samma regler gäller för barn, ungdomar och vuxna.
- Skulle det visa sig att utrustningen är sliten eller rentav råkat gå sönder så gör det inget – det är ett tecken på att prylarna kommit till användning och att någon haft roligt, säger David Mathiasson, verksamhetsledare med ett övergripande ansvar för Fritidsbankens verksamhet och nyetablering.
Initiativet drogs igång av Carina Haak som är diakon i Forshaga och Munkfors församling och som dessutom är småbarnsförälder. Hon insåg hur dyrt det ofta är med idrottsutrustning och ville hjälpa inte minst nyanlända barn och ungdomar som kom till Sverige. Hon grundade Fritidsbanken.
Sedan dess har verksamheten utvecklats. Allt som lånas ut är skänkt av privatpersoner, skolor, föreningar eller företag.
Låna i två veckor
I två veckor får man behålla sin låneutrustning och svinnet är försvinnande litet.
- Det handlar inte bara om att ge fler möjlighet att testa olika fritidsaktiviteter, utan också om sund återvinning. Det finns så många skridskor och innebandyklubbor och annat som bara står i förråd, garage och på skolor och som aldrig används – då tar vi gärna hand om dem och låter andra använda dem, säger David Mathiasson.
Fritidsbanken drivs som en ideell förening, men får stöttning av bland andra Riksidrottsförbundet. Härhar också Folkspel bidragit.
Det är inte bara barn och ungdomar som får ta del av Fritidsbanken:
- Det finns exempel på nyblivna pensionärer som kommit och lånat golf-set bara för att ”testa”, sen har de lämnat tillbaka det och berättat att de blivit frälsta och köpt egen utrustning – och vem vet, det kanske leder till ett ”grönt kort”.
- Men det kan också vara ensamstående föräldrar med flera barn som helt enkelt inte har råd med utrustningen som krävs för att barnen ska kunna vara med på friluftsdagar eller i andra aktiviteter, säger David Mathiasson.
- Så många som möjligt ska få testa så många olika aktiviteter som möjligt, och på så sätt komma ut i fysisk aktivitet och i bästa fall leder det till idrott i förening. Det är vårt mål!
- 1 of 4
- ››