Ideellt ska slippa skatt

 

Varje år generar lotteriverksamheten 1,6 miljarder till den ideella sektorn. Pengar som är en förutsättning för att vårt unika föreningsliv ska kunna fungera. Jag säger bestämt, rör inte våra lotterier, skriver Hans Sahlin, Folkspels vd, i sin krönika. 

Fick en fråga av en kollega då vi lunchade häromdagen. Han frågade om jag i tre ord kunde sammanfatta vad Folkspel står för. Enkelt? Nja, det ska jag väl inte påstå. Men efter en stunds betänketid fastnade jag för: Bredd. Föreningsliv. Överskott.

Möjlighet till självfinansiering

Vår uppgift är att ge alla ideella föreningar möjlighet till självfinansiering, till en verksamhet som kan bestå och utvecklas. Om det handlar om scoutrörelsen på orten, den breda fotbollsföreningen, Friluftsfrämjandet eller Bröstcancerföreningen spelar ingen roll.

Det finns andra aktörer i vår bransch som stödjer blivande olympier och de största lagsporterna och elitutövarna. Jag kan stolt konstatera att Folkspel är med och lägger grunden till alla de svenska framgångar vi jublar över hemma i TV-soffan och på de stora arenorna.

Vi gör det genom att ge 35 000 föreningar med över 5,5 miljoner medlemmar möjligheter till så kallad hävdvunnen verksamhet, finansieringskällor för ideellt arbete.

De föreningar som verkar för ett allmännyttigt ändamål, exempelvis idrott, kultur, miljövård och omsorg om barn och ungdom, är inte skattepliktiga för exempelvis inkomster från försäljning av lotter, medlemsavgifter, bidrag och gåvor avsedda för den ideella verksamheten.

Hundratals miljoner försvinner i skatt

Varje år generar lotteriverksamheten 1,6 miljarder till den ideella sektorn. Pengar som är en förutsättning för att vårt unika föreningsliv ska kunna fungera. Ett införande av en licens, på de ideella lotterierna, skulle innebära att flera hundra miljoner försvinner i skatt – och naturligtvis att föreningslivet får oerhört mycket sämre förutsättningar.

Dessutom att samhället på sikt får ökade kostnader då föreningslivet kommer att bli tvungna att lämna över en del av det ansvar de i dag tar.

Svenskt föreningsliv gör Sverige bättre för alla.

• Då det handlar om hälsa.

• Då det handlar om integration.

• Då det handlar om motverka utanförskap.

• Då det handlar om lika värde för alla.

• Då det handlar om vår framtid.

Belägg inte ideella organisationer, vars överskott fördelas vidare till föreningslivet, med en skatt.

Måtte politikerna förstå

Låt tillstånd för så kallade traditionella lotterier, exempelvis skraplotter, nummerlotterier, bingo, vara förbehållet allmännyttiga och ideella organisationer.

Det ska gälla såväl print som digitalt.

Då vi tidigare i höst firade 25 år med en direktsänd TV4-gala var Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet, en av gästerna. I en intervju med programledaren Renée Nyberg fick han möjlighet att berätta hur han ser på den verksamhet vi bedrivit och bedriver för 35 000 föreningar med 5,5 miljoner medlemmar och vad vårt överskott gett dem sedan 1991.

Summan. Vi talar om 16 miljarder, en oändlig summa pengar. Måtte politikerna ge katten i att röra vår skattefrihet. Det här är det bästa sättet att använda pengarna.

Ovanstående är siffror som vi givetvis är oerhört stolta över att kunna presentera och leverera. Det unika med Folkspel är att det inte finns några privata ägarintressen. Allt överskott går tillbaka till de vi finns till för, det vill säga föreningslivet,

Angrip den oreglerade spelmarknaden

Samtidigt är min övertygelse om att de mjuka värden, som ett fungerande och välmående föreningsliv står för, inte är mätbart i kronor och ören. Tänk vilka enorma besparingar vårt samhälle gjort och gör i och med det ansvar som tas hos alla klubbar och organisationer.

Lika viktigt som att värna om vårt föreningsliv är att få kontroll på den i dag allt mer utbredda och oreglerade spelmarknad, som är på väg att bli ett gigantiskt folkhälsoproblem med sin snabba väg till spelmissbruk.

Innan vi skiljdes år efter lunchen ville kollegan veta vad jag skulle vilja skicka med till de styrande, till makthavare, till regeringens spelutredare Håkan Hallstedt, till våra EU-representanter.

För det behöver jag fyra ord: Rör. Inte. Våra. Lotterier.

Hans Sahlin, VD Folkspel