En för alla, alla för en!

En av de stora utmaningarna i föreningslivet är att motverka det faktum att fler och fler väljer att sluta med sin idrott i allt för unga år.

Vetlandamodellen är en god metod.

En annan naturligtvis ett ökat vuxenengagemang.

Min tid som betraktande (jodå, hjälpte även till med mycket…) idrottsförälder är sedan en tid över. Därmed inte sagt att jag glömt hur det kunde vara. En del fick mycket uppmärksamhet, andra mindre. Några spelade jämt, andra mer sporadiskt.

Varför gjorde han tvärtom?

Inte sällan hänvisade den aktuella ledaren – som inför säsongen tydligt deklarerat, att man i unga år med fördel ska ägna sig åt olika aktiviteter – till träningsnärvaro i sina uttagningar.

Att Lisa valde judo en gång i veckan istället för fotboll spelade plötsligt ingen roll. Inte heller för Pelle, som ville kombinera sitt innebandyspel med konståkning.

Varför ledaren plötsligt gjorde tvärtemot de riktlinjer som tidigare framförts hade olika orsaker.

Det fanns – och finns – anhöriga som på fullt allvar hävdade att deras pojke eller flicka skulle spela mer eftersom hen hade/har full träningsnärvaro.

Då slutade de

Det var – då som nu – en enkel väg att gå då det plötsligt var fem spelare ”för mycket” inför helgens efterlängtade match.

Konsekvensen blev – så även i dag – att Pelle och Lisa ledsnade på grund av de inte ville välja och till och med slutade med båda sina aktiviteter.

Vetlandamodellen kom till för att förhindra detta.

Ett underbart initiativ!

Genom ett samarbete och inte minst en samsyn inom föreningarna i Vetlanda ska den enskilda individen kunna prioritera idrott som har högsäsong och välja själv om det krockar. Detta utan att för den skull ”straffas” då det handlar om match eller tävling. 

Föreningarna ska för att förstärka de nya normer som gäller lägga upp ett gemensamt framtaget dokument på sina respektive hemsidor. Modellen kommer också att lyftas fram på exempelvis Idrottsskolan och ska gälla för såväl lag– som individuellt. Likaså ingår kontinuerlig uppföljning och utbildning.

Initiativet är värt en stor applåd.

Förhoppningsvis också något alla inblandade följer, inte bara säger.

 

Ni kan läsa mer om projektet här: Vetlandamodellen

 

/Hans Sahlin, VD Folkspel