Wegerups krönika: De onödiga frågorna…

Hur mycket får en dröm kosta? Vilka barn ska kunna idrotta? Vilka unga ska ha råd att satsa extrafrågor som inte ska behöva ställas. Idrotten ska vara allas, alltid.

Nya skridskor, tennisracketar, fotbollsskor, basketbollar, pengar till simläger eller anmälningsavgifter och resor till ridtävlingar.

Önskningarna är många och mångsidiga.

Människors vardag

Att läsa ansökningarna till GeBortTillSport-stipendium är att blicka rakt in i det svenska föreningslivets själ. Det är också en inblick i människors liv och vardag. Om kampen för att få pengarna att räcka till slutet av månaden, om att vilja ge sina barn allt men inte alltid kunna.

Med GeBortTillSport vill TV4 och Folkspel ge fler barn och unga chansen att börja idrotta eller att kunna fortsätta med sin sport. Man vill hjälpa föräldrar att slippa resignera i vanmakt över att inte ha råd med ny hockeyutrustning.

Stödja ledare som vill jobba med projekt för ökad jämställdhet eller för integration, genom idrottens ursinnigt starka, förenande kraft.

Ett busskort kan vara skillnaden

Varje ung människa som går till spillo i fattigdom eller utanförskap är en djup förlust för samhället, ett misslyckande.

Inget kan vara vackrare och viktigare än att fånga och rädda så många vi kan. Ett busskort på några tusen kronor året kan göra all skillnad i världen.

”Vi skulle vilja få hjälp med pengar till busskort för döttrarna. Vi bor ute på landet och de måste åka buss till fotbollsträningarna, de älskar sin fotboll och vi vill inte att de ska behöva sluta spela”.

Vädjan från arbetslös pappa

Eller den arbetslöse pappans vädjan:

”Min son behöver nya skridskor och en vinteroverall. Hockeyn är allt för honom och jag är långtidsarbetslös, vi har inte råd”.

Det försiktiga hoppet hos föräldrarna till en pojke med ADHD, de som testat alla lagsporter förgäves men nu hittat en ny passion hos honom, i motocrossen och vill ge honom chansen:

”Han kan bli en ny stjärna, vi lovar!”.

Från Helsingborg till Luleå, från Lidköping till Gnesta, kommer ansökningarna. Stora, små, skiftande.

Där finns också alla som vill satsa mer, hårdare. Åka på fler läger, kunna träna mer varje vecka, få bättre utrustning. Drömma större, flyga högre, men som behöver hjälp på vägen.

Får aldrig stänga dörrar

Och så eldsjälarna, outtröttliga, okuvliga. Någon vill starta basketlag för ortens tjejer, en annan utbilda nyanlända killar i traktens lag till att själva bli idrottsledare och växa med uppgiften.

Varje önskan, så unik och dyrbar. Högstämda eller lågmälda, välformulerade eller felstavade ansökningar, alla förenas de i kärleken till sporten.

Tillsammans kan och ska vi slita bort prislapparna från barn och ungas idrott.

En idrott där brist på pengar aldrig ska få stänga dörrar till vare sig arenor eller drömmar.

Jennifer Wegerup