Jesper är högaktuell efter söndagskvällens program

Jesper Blomqvist är högaktuell igen via Mästarnas mästare i SVT. samtidigt har han en huvudroll i Kampanjen Eldsjälar. Personligen har han en något oväntad eldsjäl: Alex Ferguson.

Förre fotbollsspelaren Jesper Blomqvist, som nu är aktuell i Mästarnas mästare, hade en ganska kort men framgångsrik fotbollskarriär. Förutom SM-guld med IFK Göteborg och VM-brons med Sverige, hade han en magisk säsong 1998/99 med Manchester United – då laget under karismatiske tränarlegendaren Alex Ferguson vann ligan, cupen och självaste Champions League.

– Han må ha tjänat hur mycket pengar som helst, men ändå, vilken eldsjäl! Han brann för fotbollen, för oss spelare och för varenda anställd i hela Manchester United som han behandlade väldigt väl, säger ”Jeppe”, och fortsätter:

– Han skulle lika gärna kunna ha varit aktiv i alla år i en division 4-klubb och haft samma eld där, men nu råkade det vara i en av världens största och bästa klubbar. Man kanske inte är van att prata om eldsjälar på den typen av nivåer, men han hade den där glöden och passionen jämt, vilket jag tycker gör honom till en riktig eldsjäl.

Samtidigt vill Jesper Blomqvist passa på att hylla de mer traditionella eldsjälarna, de runt om i förenings-Sverige som kämpar på dag efter dag året om.

– Dessa personer är extremt viktiga och de absolut viktigaste som vi har i svensk idrott i dag. Alla vi gamla idrottare är ju uppvuxna i föreningslivet och kommer från gräsrotsnivån och där är dessa eldsjälar så himla viktiga. En äkta eldsjäl brinner för ett lag, en klubb och för barn och ungdomar. Det känns lite typiskt svenskt och något vi ska vara stolta över.

Är du själv en eldsjäl?

– Haha, nej, inte än riktigt. Min son är bara fem år, så det är lite tidigt kanske, men jag kommer säkert att engagera mig mycket när han blir lite äldre.

Läs mer om Eldsjälsgalans höjdpunkter