Världssensation i Halmstad-VM

Idag skulle Nord- och Sydkoreas damer ha mötts i kvartsfinalen i bordtennis-VM. Det blev ingen match. Förvånade åskådare fick istället se glada spelare tåga in tillsammans. Förklaringen kom i högtalarna: Länderna ska fortsätta spela som ett lag, Korea.

Hyowon Suh, Sydkorea och Song I Kim, Nordkorea. Nordkorea och Sydkorea skulle ha mötts i damernas kvartsfinal i lag-VM i bordtennis under förmiddagen. Men matchen ställdes in. I stället meddelar länderna att de beslutat att gå samman till semifinalspelet. Sydkorea och Nordkorea under lag-VM i bordtennis i Halmstad Arena. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Sammanslagningen har välsignats av det internationella förbundet, IITF.

I fredagens semifinal möter Korea segeraren Japan/Ukraina.

Lilla Halmstad blev platsen för den här världssensationen som nu sprids över hela världen. Tövädret mellan Nord och Syd började till OS i Pyeongchang vintras när länderna tågade in tillsammans under gemensam flagga och ishockeydamerna bildade ett lag.

– Ett bra initiativ, extra roligt att se glädjen hos spelarna när detta annonserades i arenan. Dessutom sätter det här inslaget i ”pingpongdiplomatin” Sverige och Halmstad på kartan, säger Jörgen Persson, SVT:s expert.

Delegaterna applåderade

Thomas Welkert är ITTF:s ordförande. Han säger:

– När jag informerade ITTF:s Board of Directors om denna utveckling fick det enade laget stående ovationer från delegaterna som visade sitt stöd för denna historiska händelse.

Petra Sörlin är ordförande i Svenska bordtennisförbundet.

– Att idrotten kan spela en stor samhällsroll vet vi sedan tidigare och den så kallade ”pingpongdiplomatin” i början av 1970-talet. Att Sverige och Halmstad nu nästan 40 år senare blir platsen för ett koreanskt landslag är historiskt och något vi självklart är mycket glada över, säger hon.

Senast Nord – Sydkorea bildade ett lag var vid VM i Chiba, Japan, 1991.

Sydkorea arrangerar VM 2020.

Herrarna möter Taiwan

I eftermiddag möter de svenska herrarna Taiwan i åttondelsfinal. Vinner Sverige väntar England i kvartsfinal på fredagskvällen. Med det fantastiska publikstöd svenskarna haft är seger i båda matcherna ingen omöjlighet. Men om det blir segrar så blir det tufft i semifinalen där Kina väntar.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.