Anna, första kvinnan som blir ordförande
Det tog drygt 100 år, men nu var det dags. Vasaloppet har fått sin första kvinnliga ordförande. Anna Rosengren är namnet och hon ska dela sin tid med uppgiften som vd för ett dataföretag. Men notera – hon är bördig från Mora…
Vasaloppsföreningen Sälen-Mora är en ideell förening med drygt 30 helårsanställda som bildar en administrationsfunktion med syfte att planera och genomföra Vasaloppets många arrangemang. Föreningen ägs av idrottsföreningarna IFK Mora Idrottsallians (77 procent) och Sälens IF (23 procent). Versamheten styrs av två aktiebolag: Vasaloppets Marknads AB och Vasaloppets Anläggnings AB.
Och Vasaloppet genererar värden fört en halv miljard. De turistekonomiska effekterna av Vasaloppets alla evenemang, numera med både sommar- och vinterevenemang, visade redan 2019 på en omsättning på hissnande 419,1 miljoner kronor
Anna har en lång bakgrund inom företagande och regional utveckling, men hon har också varit ledamot i styrelsen för Vasaloppsföreningen Sälen-Mora sedan 2020.
Nu axlar hon en roll efter Jonas Estéen som varit ordförande i elva år och egentligen har hon sagt ja till två uppgifter då hon blir ordförande i både Vasaloppets Marknads AB och Vasaloppets Anläggnings AB.
Värnar om folkhälsan
— Det är med stor stolthet och ödmjukhet jag tar mig an den här rollen och det känns både inspirerande och ansvarsfullt. Det är en ära att få bidra till detta unika arrangemang som betyder så mycket för så många.
— Det som fick människor intresserade av Vasaloppet för 100 år sedan är fortsatt relevant idag, men vi måste ständigt anpassa oss och kraftsamla för att möta framtidens behov. En av de stora samhällsutmaningarna är folkhälsa. Vasaloppet är en viktig aktör som redan gör stor skillnad för att sätta Sverige i rörelse, den utmaningen ska vi fortsätta att adressera.
Vad ser du mest fram emot i din roll?
— Att försöka utveckla verksamheten tillsammans med styrelsen, de engagerade medarbetarna och alla ideella krafter som gör Vasaloppet möjligt.
—Vi måste fortsätta hitta nya möjligheter och förstärka upplevelsen av loppen både före, under och efter genomförandet. Det gör vi bäst tillsammans genom att bygga på traditionen och se nya möjligheter
Hur tror du att din bakgrund inom företagande och utveckling kan bidra till framtida framgångar?
En symbol för Sverige
– Vasaloppet är ett mycket starkt varumärke och en symbol för Sverige. Det visar på platsens betydelse för upplevelser och genomförandet. Min bakgrund ger mig en förståelse för hur vi kan stärka kraften och Vasaloppets roll ytterligare som en motor lokalt, regionalt och nationellt
- Vasaloppet är en aktör som redan gör stor skillnad för att sätta Sverige i rörelse, den utmaningen ska vi fortsätta att adressera.
Vasaloppsföreningen Sälen-Mora är en ideell förening med drygt 30 helårsanställda som bildar en administrationsfunktion med syfte att planera och genomföra Vasaloppets många arrangemang. Föreningen ägs av idrottsföreningarna IFK Mora Idrottsallians (77 procent) och Sälens IF (23 procent).
Vasaloppsföreningen har i sin tur två aktiebolag: Vasaloppets Marknads AB och Vasaloppets Anläggnings AB.
Vasaloppet kommer allt närmare värden för en halv miljard. Omsättningen i Vasaloppet Marknads AB ökar för varje år. De turistekonomiska effekterna av Vasaloppets alla evenemang, numera med både sommar- och vinterevenemang, visade redan 2019 på en omsättning på hissnande 419,1 miljoner kronor för både vinterveckan och sommarveckan mer. .
Vasaloppet är synnerligen speciell företeelse. Åtskilliga, både bland boende och besökare är angelägna och rädda om
Många värnar om Vasaloppet
Arrangemanget sätter enorma ekonomiska hjul i rullning. Mätningar har exempelvis visat att deltagarna spenderar cirka 842 kronor på konsumtion per dygn.
C 20–25 miljoner varje år går direkt tillbaka till idrotts- och föreningarna, dels huvudaktörerna, ägarföreningarna IFK Mora idrottsallians och Sälens IF och dels föreningar som bidrar med funktionärer under själva loppen.
Men så jobbar också så många som 4 500 funktionärer ar ideellt under veckorna.
Kommentera
Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.
- Kommentera med Facebook
- Kommentera utan Facebook
Skriv kommentar
Mest lästa just nu
Det är en världsmästare i innebandy, fyra gånger, som bollar med SOK:s miljoner. Under 2024 kunde ekonomichef Mikael Gunnarzon, 54 år, bokföra 125 miljoner i sponsorintäkter, det bästa utfallet någonsin. Under året bestod SOK:s sponsorgrupp av 19 företag, utöver de som är IOK:s internationella partners.
SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, är ett företag i olympiska medaljer.
I Paris-OS sommaren 2024, levererades 11 medaljer, fyra guld, fyra silver och tre brons. De medaljmässigt främsta sommarspelen sedan Sydney 2000. Plats 16 i medaljligan var den främsta sedan bojkottspelen i Los Angeles 1984 och Moskva 1980.
Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
VM-guld och sportslig succé, men ekonomisk katastrof. Senast Sverige stod som arrangör, 2013, lämnades ett underskott på 25 miljoner och Svenska Ishockeyförbundet tvingades gå till banken för rädda den fortsatta verksamheten.
På fredag, 9 maj, släpp pucken för det 12:e mästerskapet genom tiderna på svensk is. VM-general, vid sidan av rinken, är smålänningen Tony Wiréhn, 65 år, uppväxt i Bodafors ett tennisfäste och hemvist för Birger ”Bragd-Birger” Andersson och Pelle Hjertqvist.
Och visst, Wiréhn har varit generalsekreterare på Svenska Tennisförbundet men nu är hans uppgift att få debit och kredit att gå ihop, och försöka få så mycket intäkter som möjligt.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum. Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030.
Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.
Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.
I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.
De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.
- Det känns grymt kul, menar Viaplays sportchef Erik Westberg.
– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.
Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.
Han har gjort succé , men saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.
– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är allvarlig.