Vasaloppet närmare en halv miljard

I Mora med omnejd uppstår i dag en allt mera förtätad stämning. Vasaloppet inleds och det påverkar allt och alla. Det är en ockupation av betydande delar av Dalarna som inleds och pågår i drygt två veckor och som tilltar i styrka för varje timme. när horder av skidåkare och deras närmaste ansluter tilltar i ett allt större antal för varje timme till och med söndagen den 3 mars. Alla ska hitta sitt boende och bli hemmastadda.Många av oss övriga nöjer oss med att följa skådespelet via TV:n.

För vissa blir påfrestningarna för stora.

Sveriges största evenemang överträffar allt annat i många parametrar

- områdets storlek i kvadratmil. 

 -antalet deltagare (62 000 är anmälda.

- antalet funktionärer (flera tusen), 

- antalet risker (trafik med köer och irritation samt tävlandet , där många tror mer om sig själva än vad kroppen kan motsvara)

och kanske allra mest:

-  yttersta konsekvensen, en ekonomisk katalysator

Närmare en halv miljard

Omsättningen i Vasaloppet Marknads AB ökar för varje år. De turistekonomiska effekterna av Vasaloppets alla evenemang, sommar som vinter, visade 2019 på en omsättning på hissnande 419,1 miljoner kronor för både vinterveckan och sommarveckan, om inte mer.  Det är svårt att hitta alla små som stora effekter, men i klartext, Vasaloppet  närmare sig värden för en halv miljard.

Den som inte är berörd bland boende och besökare, finns inte. Och behållningen, sedan, alla känner sig angelägna och rädda om Vasaloppet.
I år är det speciella villkor. Vasaloppet firar 100 år. Det är stort, förstås, men det är också det faktum att hela organisationen hämtar ny kraft och initiativförmånga efter år med först corona och sedan fjolårets brand i centralförrådet.
Visste ni förresten att mätningar visar att deltagarna från spenderade cirka 842 kronor på konsumtion per dygn. Som exempel, det gäller att tankarna å bensinstationerna är välfyllda.
Oavsett antalet elbilar krävs det mycket drivmedel för den armé av skidbesökare.
Vasaloppsorganisationen består av en ideell förening, Vasaloppsföreningen Sälen-Mora, och ett aktiebolag, Vasaloppets Marknads AB. Totalt omsätter Vasaloppet ca 150 miljoner kronor (Både vinter och sommarupplagan)varav ca 20–25 miljoner varje år går direkt tillbaka till idrotts- och föreningarna, dels huvudaktörerna, ägarföreningarna IFK Mora idrottsallians och Sälens IF och dels föreningar som bidrar med funktionärer underl själva loppen.

4 500 funktionärer jobbar ideellt

Johan Eriksson följde förstår fredagens deltagare och arrangemangets funktion.
-  Det känns fantastiskt när hela maskineriet kör igång med 4500 funktionärer. I synnerhet när alla arbetar ideellt för att det ska fungera. Det är gripande. Jag blir lite rörd. Det är otroligt många insatser som görs. Vilken kraft!
Vasaloppets vintervecka inleddes med Vasaloppet 30 på fredagen med start i Oxberg. Vädret var tufft med både regn och snö, men deltagarna hade ändå hyfsade spår. På den avslutande etappen från Hökberg mot Mora förbättrades  underlaget med konstsnö.

Jättelikt mässtält

Vasaloppets hus mitt i Mora har varit en central punkt , men sedan mässtältet introduceras för 15 år sedan har det jättelika tältet på över 5 000 kvm , med restaurang, nöjesscen, utställare/sponsorer och sportbutik blivit den centrala platsen för besökarna. I synnerhet sedan nummerlapputlämninge flyttades hit. 
Räkneverket gjorde gjällande att 200 000 personer passerar genom dörrarna tt under vinterveckorna, men många återkommer i olika ärenden..
För första gången någonsin släpps alla startplatser till nästa års Vasalopp innan årets lopp har startat! Det innebär att det går att anmäla sig till det 101:a Vasaloppet och de övriga 13 skidloppen i Vasaloppets vintervecka 2025 redan från och torsdagen.
– Vi ser ett fantastiskt intresse för skidåkning och självklart vill vi därför ge alla som blir inspirerade i år chansen att anmäla sig till något av våra lopp nästa år redan nu,säger Camilla Sandy Swarén, pressansvarig på Vasaloppet..
–  Det finns 14 olika lopp med distanserna 10, 30, 45 och 90 km att välja mellan så alla kan gå i mål med sin egen utmaning, 

Kan anmäla sig direkt

Historiskt har tidpunkten när startplatserna till Vasaloppet släppts varierat. Ibland har det skett på hösten, ibland på våren. Till det första loppet 1922 hade deltagarna bara drygt en vecka på sig att anmäla sig! Under flera år i början av 2000-talet öppnade anmälan till nästa års lopp lite grann i smyg klockan 08.01 den första söndagen i mars. Det vill säga en minut efter det att starten gått på Vasaloppssöndagen. 
Även Vasaloppet 2025 markerar ett 100-årsjubilem  eftersom det 1925 var premiär för Vasaloppet i radio. Sven Jerring refererade det första direktsända idrottsreportaget i svensk radio från Vasaloppsmålet den 8 mars 1925. (Radiotjänst hade börjat sina radiosändningar den 1 januari samma år.)
Och det vet ni väl, första marssöndagen varje år då sätter vi oss i TV-fåtöljen och följer starten för 15 000 enusiaster som ska klara nio mil till Mora. på det stora Vasaloppet

Så mycket att välja på

Programmet  för hela Vasaloppets vintervecka 2024 ser ut så här:
Fredag 23 februari: Vasaloppet 30, start Oxberg, 30 km
Lördag 24 februari: Tjejvasan, start Oxberg, 30 km
Söndag 25 februari: Öppet Spår söndag, start Sälen, 90 km (fulltecknat)
Söndag 25 februari: Ungdomsvasan, start Eldris, 9 km, start Hökberg, 19 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 90, fri stil, start Sälen, 90 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 45, fri stil, start Evertsberg, 43 km
Måndag 26 februari: Öppet Spår måndag 30, fri stil, start Oxberg, 28 km
Tisdag 27 februari: Vasaloppet 45, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Stafettvasan, skidstafett, fem sträckor, start Sälen, 90 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 30, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 30 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 45, individuellt eller i par, fri stil, start Oxberg, 45 km
Fredag 1 mars: Nattvasan 90, individuellt eller i par, fri stil, start Sälen, 90 km
Lördag 2 mars: Vasaloppet 10, fri stil, start Eldris, 9 km
Söndag 3 mars: 100:e Vasaloppet, start Sälen, 90 km
Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.