Rekordmånga vigslar vid Vasaloppet

Det är kärlek i luften i Mora med omnejd! För sjätte året i rad erbjuder Svenska kyrkan i Mora giftassugna skidåkare att viga sig direkt efter målgång i något av loppen under Vasaloppets vintervecka . Hittills har 19 par nappat på erbjudandet och bokat en ski in-vigsel, vilket är nytt rekord! Depassar på att gifta sig när de väl har klarat loppet! Det blir begränsat med krafterna till bröllopsnatten... 

Här finns människor sominte bara längtar efter målportalen utan också efter att gifta sig.

 

Och än finns chansen för den som känner sig manad – sista datum för anmälan är torsdag 15 februari.
– Vi är oerhört glada att så många väljer att gifta sig i Mora församling och i samband med vår folkfest: Vasaloppets vintervecka. Tänk att tillsammans gå i mål i ett historiskt lopp och samtidigt gå i mål med en av livets alla milstolpar, säger Anna Björk, kyrkoherde i Mora församling.

74 par har gift sig här

Sedan premiären 2019 har 74 par vigts efter att ha åkt skidor, cyklat eller sprungit i mål under Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka. I år åker de blivande paren, antingen en av dem eller båda, Vasaloppet 30, Öppet Spår söndag, Öppet Spår måndag 45 och Nattvasans olika distanser. Dessutom ska hela sex par fira bröllop efter att ha gått i mål i det 100:e Vasaloppet söndag 3 mars.
– Med de 19 vigslar vi har i år är vi uppe i totalt 93. Sen får vi se om några fler bokar på, det vore ju härligt om vi kunde ha den 100:e vigseln under det 100:e Vasaloppet, säger Anna Björk.
Bland de blivande äkta makarna finns både lokala morabor, bland annat en tidigare kransmas, och flera kullor och masar från hela Dalarna. Men även par från Stockholm, Örebro, Västerbotten, Värmland och till och med Tyskland har bokat in sig för att säga ”ja” vid Vasaloppsmålet.
Ski in-vigslarna arrangeras utomhus vid Mora kyrka cirka 50 meter från Vasaloppets målgång. Platsen smyckas med granris och blomsteruppsättningar och när det skymmer tänds eldar och marschaller. Paren får låna blombukett och varma caper. Dessutom bjuds de på alkoholfri champagne, sportdryck, salta chips och chokladhjärtan. Förutom en vigsel finns också möjlighet att förnya sina löften eller få sin kärlek välsignad.
Fakta ski in-vigslar 2024
En ski in-vigsel kräver få förberedelser. Paret behöver en hindersprövning från Skatteverket, legitimation och eventuella ringar. Efter målgången är det en kort promenad till den vackert dekorerade platsen där vigselakten äger rum.

Så går det till

Vill du också säga ”ja” till din älskade efter att ha åkt skidor under Vasaloppets vintervecka 2024? Gör så här:
Fria till din partner och få ett ”JA” (kom ihåg att det är skottår i år…)
Beställ hindersprövning från Skatteverket i god tid
Fyll i vigselanmälan hos Svenska kyrkan i Mora (länk nedan)
Gå i mål i något av loppen under Vasaloppets vintervecka 2023 och fortsätt mot vigselplatsen
Säg ”JA” än en gång.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.