Gula Väggen tvingas byta namn

Camp Swedens gulklädda medlemmar brukar kallas fotbollslandslagets tolfte spelare för sitt stöd. Den Gula Väggen har funnits sedan EM 2004 i Portugal men nu får de 13.000 medlemmarna inte kalla sig så längre.

Foto: UEFA

– Det är ett företag som har tagit patent på namnet. Så nu får vi kalla oss Gula Havet, säger Henrik Petersson, 44, styrelseledamot sedan 2011 och tifo- och marschansvarig.

Knappast taxi…

Resvägarna i VM

Resvägarna till Sveriges matchplatser. Illustration: Thomas Selig, Idrottens Affärer

Men till VM i Ryssland ska medlemmarna. Något campläger blir det dock inte. Avstånden mellan städerna där Sverige spelar är för långa. Den medlem som utgår från Stockholm och tänker se gruppspelsmatcherna Sverige-Sydkorea i Nizjnij Novgorod (tidigare Gorkij), Sverige -Tyskland i Sotji och Sverige-Tyskland i Jekaterinburg (tidigare Sverdlovsk) blir resvägen 760 mil.

Enbart hemresan från Jekaterinburg till Stockholm är 250 mil. Taxi var god dröj…

Men det är ändå ingen lång resa jämfört med om man bor i Mexiko. Den som vill se sina favoriter mot Sverige har en bit att resa. Avståndet till Jakaterinburg är 1 131 mil!

– Det svenska landslaget har fått den längsta resvägen av alla lag om man räknar i riktningarna nordligast, sydligaste och östligaste, säger Henrik.

De flesta medlemmarna tänker åka tåg. Men inte Henrik.

– Nej, jag tycker det tar för lång tid. Priset på flygbiljetterna varierar mellan 1 500 och 2 000 kronor, det tycker jag är okej. Jag bokade tidigt, säger han.

Firar midsommar tillsammans

På midsommardagen spelar Sverige mot Tyskland i OS. Spelplatsen anges som Sotji även om arenan ligger i Adler, tre mil söderut. Där ska Camp Swedens medlemmar fira midsommar.

De ska hålla till i en stor park i staden som har 100 000 invånare.

– Vi får ta det som det kommer. Bord och stolar är inte att tänka på, säger Henrik.

– Det är svårt att säga hur Många vi blir. Mellan tummen och pekfingret 2 000 upp mot 4 000, säger han.

Hur många blir ni i öppningsmatchen mot Sydkorea?

– Tippar på 6 000. Men vem vet, vi kanske blir 10 000. Styrelsen har svårt att ha koll, det beror på vilket sätt man har köpt biljetter.

Priserna sköt i taket

Den ryska regeringen beslutade i fjol om en prisbroms på hotell på spelorterna. Den tyska tidningen Bild undersökte hur det var med den saken. Tyskland möter Sydkorea i Kazan i sin tredje match. Där kostade en lägenhet normalt 500 kronor via booking.com i april. Natten efter matchen kostar samma övernattning 11 500 kronor.

– Vi är medvetna om vad som kan hända. Det är bara att hoppas att bokningsbolagen står upp för sina kunder. De har sitt rykte att vara rädda om, säger skåningen Henrik Petersson, som börjar sin resa på lördag, från Köpenhamn.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.