För ofta och för mycket fel bild

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
Åter har vi i sommar kunnat läsa och höra om hur höga löner elitidrottarna har. Nu har det handlat om spelare i de största lagidrotterna. Ofta om få aktiva i individuella idrotter med stort medialt genomslag. Men det är inte en sann bild av elitidrottens villkor.
Träning och hårt slut är ändå vad som gäller innan det kan bli tal om belöning. Utfallet i SOK:s talangprogram visar mycket bra resultat. Foto: TT

 

Verkligheten är en helt annan för de flesta som jagar olympiska medaljer. Bara var fjärde kommer upp i en årsinkomst över 150 000 kronor och skulle inte kunna göra sin satsning utan ett kraftfullt stöd.

En av tre tar medalj

Alla vill se att Sverige ska vara med i kampen om många medaljer vid VM och OS. Och vi behöver förebilder som öppnar dörren till många idrotter, med olika dramatik, som kan locka unga att hitta fram till sin idrott. 

Låt tre aktiva göra en hundraprocentig satsning i slutsteget till världstoppen så tar en av dem medalj vid VM eller OS inom fyra-fem år. Det är utfallet i SOK:s topp och talangprogram. Den siffran är stabil över tid. Kan vi ge fler chansen blir det fler som tar medalj. Har vi inte råd att satsa på nya talanger så sjunker konkurrenskraften och det tar många år att ta sig tillbaka. Efter 15 år av systematiskt talangstöd är det enkelt att se mönstret. 

Fler som får chansen ger fler som lyckas. Det gäller här hemma och det gäller internationellt. Alla såg vid OS i London hur hemmanationens enorma satsning på många aktiva över lång tid bar frukt. Mönstret går igen inför varje OS, men det följs ofta av en rejäl svacka i resurser, satsning och resultat. 

Avgörande faktoret

Så det handlar om att vara uthållig. Men när allt fler länder blir det så riskerar förstås vår ”träffprocent” att dämpas. Och varje satsning kommer att bli dyrare när kvalitetskraven ökar och den globala konkurrensen om kompetensen skärps.

Nyckeln till framgång ligger i att ta vara på varje individs egen drivkraft och unika särdrag. En skräddarsydd satsning för att få göra det man drömt om i slutsteget till världstoppen. Utan kompromisser, men strikt inom etiska ramar, och uthålligt så länge den långsiktiga trenden pekar rätt.

I snitt kostar varje individ ungefär 300 000 kronor per år. Men variationen är stor. Stödet går bara till det som behövs utöver vad som är på plats via klubb, landslag och sponsorer. Det är uppenbart att det skiljer mycket mellan idrotter, individer och vilken fas man är inne i. 

12 500 kr snittlönen för en olympier

Vi behöver ge fler chansen. Kostnaderna kommer att öka för varje individ. Och visst vore det bra att kunna ta ett större ansvar också för grundsatsningen för att ge ännu bättre möjligheter till långsiktig planering. Det här går förstås att räkna om i pengar. 

Men får vi förståelse för det när den allmänna bilden är att ”elitidrottare tjänar en massa pengar”?

Begreppsförvirringen är stor. De elitidrottare som tjänar pengar hittar vi främst i de stora lagidrotterna, i internationella ligor eller i de högsta nationella serierna. Det är där diskussionen finns om löneläget och andra ”anställningsvillkor”. Och visst finns det individuella idrottare i några få mediala idrotter som tjänar bra med pengar, några väldigt bra. Och det kan vi också se i media.

Men för de allra flesta som kämpar i den yppersta världseliten och som kvalitativt är våra mest professionella idrottare i jakten på olympiska medaljer ligger hälften nära nollstrecket i inkomst. Bara var fjärde olympier i individuella idrotter når upp till 12 500 kronor per månad, eller 150 000 per år, på sin idrott! 

Det är viktigt att förstå det för att också förstå behovet av ett kraftfullt stöd för att de ska kunna ta sig hela vägen. Men de drivs inte heller av att tjäna pengar. Andra drivkrafter behövs för att ta sig hela vägen till världstoppen. Och den inre kraften är de rika på. Tack och lov.

Stefan Lindeberg

Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.