Principerna behöver pengarna

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.
OS ska återta sin inspirationskraft för idrott, utmaningar och som bärare av tydliga värderingar och hållbara lösningar. Tröskeln ska bli lägre för mindre länder med demokratiskt öppna beslutsprocesser att kunna bli OS-värdar.
Thomas Bach, IOC-presidenten, har fullt upp. Organisationen granskas som aldrig förr och nu återstår bara ett par veckor innan IOC ska ta beslut om Kina och Kazakstan ska få vinter-OS 2022. Foto: AP Photo/TT

 

Kostnaderna för att söka och genomföra OS ska sänkas och transparenta processer komma på plats både för valet av OS-städer och hur ekonomin hanteras. 

Det är vad IOC vill. Det är bra och precis det vi också vill. Men samtidigt riskerar själva kärnan i OS-tanken att driva fram höga kostnader och därmed stora risker!

Samexistens ska vara möjlig

OS ska samla hela världen, med full respekt och lika värde för varje individ och visa att fredlig samexistens är möjlig oavsett hur turbulent omvärlden är. Den starkaste symbolen för detta är idén om en (1) OS-by för alla. 

Koncentrerade koncept kommer alltid att vara överlägsna när IOC går till beslut!

Men koncentrerade koncept riskerar att leda till investeringar som behövs för OS men inte efter spelen. Det sista IOC vill ha, efter rader av förskräckande exempel, är arenor som står tomma eller boende och infrastruktur som är överdimensionerade och kostar stora pengar lång tid efter spelen.

Skärpta krav

Så... samtidigt med ett samlat koncept vill IOC se Olympiska Spel som skapar bestående värden för idrotten och för samhället, inte "vita elefanter". En inte alldeles lätt ekvation.

IOC:s nya principer för hur OS ska ordnas och OS-städer utses slogs fast efter ett års öppen process i Agenda 2020. Men först med OS 2024 kan det nya vara fullt genomfört och för IOC är det viktigt att de nya principerna börjar få effekt redan nu. 

IOC har sett till att kontraktet med den blivande värdstaden för 2022 innehåller skärpta krav på etik, arbetsrätt och hållbarhet. Kontraktet är ett stort steg framåt också genom att vara öppet redovisat. Genomslaget är inte givet varken i valet eller i tillämpningen av de tydligare kraven.

Två kandidater

Hur ser då alternativen ut när IOC går till beslut den 31 juli i Kuala Lumpur? Efter Stockholms, Münchens och alla andra avhopp finns bara Kina och Kazakstan kvar att välja på för vinter-OS 2022.

Peking använder en del arenor från OS 2008, men mycket nytt behövs. OS ska bli en hävstång för nya möjligheter till vinteridrott, för byggen av nya snabbtåg och för miljöinvesteringar som är akuta. Efterbörden ger säkert pluspoäng hos IOC även om miljöpaketet inte hinns med. Asien skulle ju inte få OS 2022 men det kunde vara en bra chans att flagga upp för ett OS i Kina 2026! 

Den stora svagheten är att Spelen sprids på tre områden med betydande avstånd. Det är inget IOC vill se och Almaty i Kazakstan erbjuder ett överlägset samlat koncept. Men till vilket pris? Almaty har långt ifrån den infrastruktur som krävs. Det fattas 20 000 hotellrum, som förstås inte behövs efter spelen. Det är inte en ny debatt om "vita elefanter" IOC vill ha, och gapet är så stort att det är svårt att se att det skulle gå att lösa med tillfälliga lösningar på ett rimligt sätt. 

Det är ingen önskesits för IOC. 

London bra modell

OS i London visade annars att en kombination av permanenta och temporära lösningar både kan ge ett samlat OS-koncept och en bra efterbörd, med anläggningar av stort värde kvar efter spelen samtidigt som annat som inte behövs på sikt kan plockas ner. 

Men också temporära lösningar kostar pengar och för att det ska bli rimligt så behövs två saker - en OS-stad som i utgångsläget har det mesta på plats så att behovet av tillfälliga lösningar blir rimligt - och en ekonomi i projektet som ger den nödvändiga finansieringen.

Ett av de viktigaste syftena med Agenda 2020 har varit att åter göra ett OS på hemmaplan attraktivt så att fler vågar söka spelen. De nya principerna är bra och ett nödvändigt steg på vägen.

Men räcker inte!

12 miljarder extra viktiga

Det handlar också om pengar! Pengar för att minska riskerna för OS-städerna och skapa finansiering för koncentrerade OS-koncept med en bra balans mellan permanenta investeringar och temporära lösningar. 

Det är därför IOC steg för steg har ökat sitt bidrag till OS-städerna. Ett bidrag som för OS 2022 under förra året höjdes med två miljarder kronor till, med dagens dollarkurs, mer än 7 miljarder kronor!

Det är i det perspektivet prislappen på TV-rättigheterna i Europa för OS ska ses. De dryga 12 miljarder som Discovery/Eurosport får betala är en viktig pusselbit för att OS i framtiden ska kunna arrangeras också i länder som Sverige på det sätt och med den inspirationskraft vi vill att OS ska stå för!

Stefan Lindeberg

Per Josefsson (inte verifierad)

tis, 2015-07-21 21:14

1. OS 2022 till Stockholm ?

En utopi. Javisst, men om inte SOK med draghjälp av statens ovilja dragit tillbaka sin ansökan 2022 för Stockholm hade vinter-OS mycket väl kunnat hamna i Sverige. Varför ? Jo IOK vill egentligen inte alls ha ett nytt vinter-OS i Asien eller Kazakstan för den delen (Peking/Alma Aty) 2014 i Socchi och 2018 i Sydkorea räcker för den världsdelen. 2022 känns näst intill programmerat för Europa. Och med tanke på IOK:s nya regler hade en svensk ansökan haft stor chans. Med Stockholm som huvudort: Invigning o avslutning på Olympiastadion, ishockey,konståkning, curling, skridsko på Friends, Globen och Tele2 Arena. I Falun skidor, skidskytte och backhoppning. I Åre alpint ,freestyle och snowboard. Vi har egentligen mer eller mindre färdiga arenor för allting utom en bob och rodelbana.(och den bekostas säkert av IOK). Med IOK:s nya regler och garantier tror jag inte heller det hade behövts ett ok från regeringen. Svårt att ekonomiskt misslyckas. Vet att Stefan Lindeberg o övriga i SOK funderar på vinter-OS 2026, men då kommer konkurrensen att vara betydligt tuffare. Synd att ingen i SOK var tillräckligt framsynt och i tid insåg vilka förändringar som IOK planerade för OS-ansökningar. Då tror jag att vi hade haft ett vinter OS i Sverige om mindre än 7 år. Per Josefsson tidigare sportchef SR och medlem i IOC:s radio/TVkommission

Stefan Lindeberg SOK (inte verifierad)

tors, 2015-07-23 10:31

2. Stockholm är rätt oxå 2026

Det är rätt att det hade varit perfekt för IOK med OS i Stockholm 2022 och på det sätt vi ville arrangera det! Vi lyckades komma på banan trots uppförsbacken av ett valår och motvinden från debatten om OS i Sotji. Men, i februari 2014, krävdes ett aktivt beslut i Stadshuset. Vi gjorde allt vi kunde för att hinna bli klara med de fördjupade studierna. Men Stockholms majoritet gick till beslut på förstudien från 2013. Det var en bra förstudie men bara just en förstudie så det är klart att revisorerna kunde peka på osäkerheter i siffrorna. Trots vår forcering hann vi inte, men bara en vecka efter Stockholms nej var det nya underlaget framme och med det en urstark budget. Nu fanns också den nya betoningen på hållbarhet i bredaste mening och nya siffror från IOK, om än inte på dagens bidragsnivåer. Med de nya reglerna kommer förvisso fler att kunna söka och konkurrensen hårdna, men de välkomnar inte utspridda spel. Det är ett farligt missförstånd. Tvärtom ger de ökade bidragen större möjlighet till koncentrerade spel genom smarta temporära lösningar och bra efteranvändning för de fasta investeringarna. Stockholm kan leverera "den nya tidens spel" precis som man gjorde 1912, mer samlade, mer idrottsliga, mer inspirerande. Idag är det fler beslutsfattare som kan mer och som tvärs över partigränserna inser vad ett OS kan betyda och vad Stockholm, med sitt unikt samlade koncept kan erbjuda som modell för framtidens OS och för idrotten som del i staden, i livet, i vardagen.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.