Fotbollens historiska intäkter

Det är lika imponerande som historiska fakta – de allsvenska klubbarna redovisade 2023 de högsta intäkterna och det största egna kapitalet någonsin. Även om den ekonomiska vardagen för klubbarna i Superettan är tuffare, så var fjolåret som helhet bättre också för dem jämfört med 2022, visar en ekonomisk kartläggning genomförd av Svenska Fotbollförbundet (SvFF).

Att starta egna akademier och fostra egna ungdomar sker i många klubb.Återväxen är ett plus, den ekonomiska behållningen från försäljning av spelare en annan fördel. Elitklubbarna har gjort det till en betydande inkomstkälla hos.

 

Bland de allsvenska klubbarnas intäkter redovisas bland annat spelarrättighetsförsäljningar till ett värde av 620 miljoner kronor (588 mkr 2022). Transferintäkterna för klubbarna i Superettan uppgick till 47 miljoner vilket var det näst bästa resultatet någonsin, endast något lägre än rekordåret 2022 (54 miljoner).

Klubbarna kan bygga

– Spelarförsäljningar är en väldigt viktig inkomstkälla för våra klubbar och den positiva utvecklingen är en förutsättning för att den svenska elitfotbollen ska kunna konkurrera i Europa. Våra klubbar gör ett väldigt fint jobb när det kommer till att få fram duktiga fotbollsspelare och att dessa spelare sedan gör det bra när de flyttar utomlands, , säger Svante Samuelsson, Sportchef på Svensk Elitfotboll..
–  Det har inneburit att Sverige blir en spännande och växande marknad för köpstarka klubbar och ligor utomlands
I början av 2021 initierade Svensk Elitfotboll Projekt 500 tillsammans med Goalunit. Syftet var att stärka konkurrenskraften hos svenska fotbollsklubbar i Europa och målet med projektet är att öka de svenska klubbarnas intäkter från försäljning av spelarkontrakt med 500 miljoner kronor per år till totalt 800 miljoner kronor per år.
Efter flera år av att ha legat runt 300 miljoner kronor i försäljning satte SEF-klubbarna försäljningsrekord 2022. Ett rekord som alltså endast stod sig i ett år, 
Caesar Gezelius, medgrundare till Goalunit, ger sin syn på utvecklingen när det kommer till transferintäkter inom den svenska elitfotbollen.
– Att transferintäkterna i Allsvenskan och Superettan fortsätter att öka är positivt för svensk fotboll. Transfermarknaden internationellt har växt stadigt i många år och är en förutsättning för att alla säljande ligor ska kunna öka sin konkurrenskraft. I Sverige är det jämförelsevis en något minskande snittålder på planen och ökande kontraktslängder.
Att dessa intäkter nu återinvesteras i akademisatsningar, scouting, och långsiktiga satsningar i övrigt är väsentligt för att Sverige som fotbollsnation ska fortsätta ta igen gapet till jämförbara ligor, och öka sin internationella konkurrenskraft på liga- och landslagsnivå.

Häcken sålde för en halv miljon

– Just klok återinvestering av det kapital som våra klubbar får in från den internationella transfermarknaden är helt centralt. Långsiktigt är det ju sportliga framgångar på planen som är målsättningen för alla oss som jobbar med svensk elitfotboll, fortsätter Svante Samuelsson.
De två klubbar med högst intäkter under 2023 var BK Häcken (500,1 mkr) och Malmö FF (444,4 mkr). Av de totala intäkterna kom 143 miljoner kronor (BK Häcken) respektive 119 miljoner kronor (Malmö FF) från försäljning av spelarkontrakt.

Fakta

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den femte vinnaren i Folkspels nya JOYNA-lotteri win-win drogs i fredags och Per-Ola Kullberg från Rydsgård vann 100 000 kr. Fotbollsklubben Rydsgårds AIF sålde den vinnande lotten och för det belönades även de med 100 000 kr, som går direkt till föreningens verksamhet.

”Per-Ola är ledare för ett av våra tjejlag, så jag fick veta att både han och föreningen hade vunnit nästan direkt i fredags”, säger en glad Håkan Palm, Ungdomsansvarig Rydsgårds AIF.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.