En vd i idrottens tjänst
Spökskrivare åt Lars Norén, beundrare av Lotta på Bråkmakargatan och stolt över att han och hans medarbetare bidrar med 100 000 kronor om dagen till svensk ungdomsidrott. Matz Wallander är en vd i idrottens tjänst.
I Västsvenska Idrottsförbundets lokaler i Idrottens Hus på Mejerigatan i Mölndal, Göteborg, trängs det ideella med det kommersiella: den rent idrottsliga verksamheten – att vara ett stöd till och utveckla de 2 300 idrottsföreningarna i Västsverige – och den kommersiella koncernen Idrottens Spel AB som skapar resurser för att detta ska kunna ske i hela Sverige.
Bingo lockar allt yngre
Matz Wallander är vd och koncernchef för Idrottens Spel AB. Han går med spänstiga steg och glad min till jobbet – och ännu spänstigare steg och gladare min på väg därifrån, väl medveten om att han och hans medarbetare varit med och skapat ytterligare resurser till svensk ungdomsidrott: cirka 100 000 kronor om dagen eller 1,3 miljarder under de 35 år som bolaget verkat.
- Bingon är den största intäktskällan av våra spelformer i dagsläget. Vi har 33 bingohallar runt om i landet, plus bingo på nätet. Trots att nätbingon växer märker vi att behovet av att träffas är fortsatt stort, säger Matz Wallander och fortsätter:
- Våra bingohallar är sociala mötesplatser dit människor går för att umgås och få en stunds underhållning, ungefär som att gå på bio eller åka berg- och dalbana. Bingo är ju relativt billigt och det är spel om små summor. Därför lockar det inte till ”tungt spel”. Det känns också bra. Det är slutligen intressant att se att allt fler yngre människor söker sig till våra bingohallar – vi har en bra spridning i åldrar just nu.
- Ett stort affärsområde inom koncernen är också IDP som exempelvis producerar alla Bingolotter, flera olika skraplotter, deklarationsblanketterna åt Skatteverket och distribuerar ICA Buffé tillsammans med det månatliga kontobeskedet samt mycket av Åhléns, Kicks och Ellos olika utskick. Detta är en solid produktionsapparat som ger koncernen en mycket stark ekonomisk grund att stå på.
Nervös för att träffa Norén
Matz Wallander tillträdde som vd och koncernchef för Idrottens Spel AB för fyra år sedan, efter en ”brokig karriär” på bland annat Stena Line, DFDS, Legoland, Universeum och Folkteatern. På det sistnämnda var Lars Norén hans chef.
- Jag minns fortfarande hur nervös jag var inför anställningsintervjun, men det var obefogat för vi fann varandra snabbt. Jag fick jobbet och lyckades bygga upp ett så stort förtroende att jag till slut till fick skriva en del av vad han skulle säga i sina intervjuer. Det var en rolig, spännande och kreativ utmaning att vara marknads- och kommunikationschef på Folkteatern.
Uppgiften som vd för Idrottens Spel AB är tydlig: skapa mer resurser till idrottsföreningarna i allmänhet, och ungdomsidrotten i synnerhet enligt devisen ”av idrotten – för idrotten”.
- Det känns skönt att stå på sidlinjen och titta på till exempel Gothia Cup och Partille Cup, och veta att många av lagen kan delta tack vare pengar som vi hjälpt till att generera. Detsamma gäller när jag får ta del av historier hur fotbollar, gymnastikplintar och plogar att skotta planer med har kunnat köpas in tack vare pengar från bland annat vår verksamhet.
Konkurrens på olika villkor
Spelmarknaden är i förändring. Internationella spelbolag har kommit in på den svenska marknaden med buller och bång. Konkurrensen för de svenska aktörerna såsom Idrottens Spel, Folkspel, Svenska Spel och ATG har ökat markant.
- Det är rena vilda västern som det ser ut nu. Vi kan inte konkurrera på lika villkor med de utländska spelbolagen, så jag välkomnar den pågående spelutredningen och hoppas att den håller tidplanen.
- Regeringen har utsett en klok utredare i Håkan Hallstedt och jag hoppas att vi får ett licenssystem som kan införas relativt snabbt efter att utredningen har presenterats. Det skulle skapa konkurrens på mer lika villkor, och även mer ordning på marknaden. Dessutom tror jag att det skulle vara bra för idrotten genom att resurserna från de utländska spelbolagen kommer idrotten tillgodo – och inte hamnar utomlands som de gör i dag, säger Matz Wallander.
Så, hur var det nu med Matz Wallanders beundran för Lotta på Bråkmakargatan, Astrid Lindgrens lite truliga, bestämda och självständiga tjej?
- Jag har en fyraårig dotter hemma som tycker om Lotta väldigt mycket. Genom min dotter har jag blivit förtjust i Lotta, framför allt hennes frågvisa, ifrågasättande sätt och öppenhet inför allt som händer runt omkring henne. Det kan jag känna igen mig i.