Låt idrotten slippa licensavgiften
Spelutredaren Håkan Hallstedt har varit igång i ett par månader nu. Han är en klok man med ett tydligt direktiv från uppdragsgivaren staten: ta fram ett förslag hur en omreglering av marknaden ska ske.
Tanken bakom direktivet är att skapa konkurrens på lika villkor, en lag som tar hänsyn till nya tidens digitala värld med internet, ett mer ansvarsfullt spelande och ett system där vi tar hand om dem som hamnar snett till följd av för hårt spelande.
Kärnan i omregleringen är en licensavgift, det vill säga en slags skatt, vilka spel den ska omfatta och hur många procent den ska vara.
Det ska föreningarna slippa
Vi på Idrottens Spel anser att föreningslivet bör vara fredat från en licensavgift och skatt, det vill säga spel där vinsten från ägaren går tillbaka till föreningslivet, och inte ska omfattas av licensavgiften. Det gäller all föreningsverksamhet, däribland idrotten som också bör få ensamrätt på de produkter, främst bingo och lotterier, som i dag levererar stora resurser till de ideella verksamheterna.
Vad det gäller övriga produkter bör en rättvis konkurrens uppnås, samtidigt som vi kan leverera direkt till föreningslivet istället för att betala en licensavgift.
Anledningen till undantaget är att vi på Idrottens Spel, och även andra spelbolag där vinsten går tillbaka till föreningslivet, bidrar med cirka 1,5 miljarder kronor till idrottsföreningar, kulturföreningar och nykterhetsföreningar varje år.
Mister 200 miljoner
Det pratas om en licensavgift på cirka 15-20 procent av det som blir kvar när vinstmedel delats ut till spelarna i respektive spel och kostnader för spelprodukten tagits.
Det är en sund siffra i sig, men om den skulle införas även för föreningsdrivna spelbolag skulle det innebära ett par hundra miljoner kronor mindre till föreningslivet varje år, exempelvis från bingoverksamhet och lotterier.
Pengar som staten ändå skulle behöva gå in och täcka upp för på något sätt, för föreningslivet klarar sig inte utan dessa pengar.
På on-linespel däremot skapar en licensavgift en sundare konkurrens. Över hälften av allt spel, exempelvis betting på slutresultat i en fotbollsmatch, är inte reglerat utan sker av internationella spelbolag som inte skattar i Sverige.
Staten förlorar därmed i mycket stora belopp per år på utebliven skatt och moms.
Matz Wallander, Koncernchef, Idrottens Spel