Stenhammar vägrar uttala sig

Finansmannen Olof Stenhammar vägrar uttala sig om nya uppgifter om mutförsök när Stockholm försökte få OS 2004. Ny dokumentation visar att en kurir förde 60.000 dollar till Lausanne inför avgörandet om sommarspelen 2004.
Om den stora kampanjen sommaren 1997 lyckats skulle OS ha invigts i Stockholm fredagen den 9 juli 2004.
I dag presenterar Dagens Nyheter uppgifter som stärker misstankarna om mutbrott i samband med kampanjen för att få OS i år.
Två dagar innan värdstaden för OS 2004 skulle utses, reste en kurir från Stockholm till Lausanne där omröstningen ägde rum den 5 september 1997. Misstankar om köp av OS-röster stärks av de de fakta som DN har grävt fram runt kurirens resa med 60 000 dollar till Lausanne inför avgörandet om sommarspelen 2004. Inblandade var nyckelpersoner i OS-kampanjen för Stockholm, det visar del av samtal som förts med den hemlige kuriren.    
Finansmannen Olof Stenhammar var OS-general och hamnar nu på nytt i blåsväder.
Olof Stenhammar är en man van vid att få som han vill och beskrivs som en superentreprenör. Hans vilja att få OS till Stockholm var obegränsad. När han nu ställs inför nya uppgifter väljer Stenhammar att inte uttala sig.                            
Ändå erkänner kuriren att han hade med sig 60 000 dollar i kontanter som lämnades till ledande personer i OS-kampanjen.
- Det här synes närmast vara en kriminell konspiration, säger överåklagare Christer van der Kwast, som tidigare lagt ner en förundersökning i ärendet.
Som vd för OS-bolaget ska Olof Stenhammar kunna reda ut tvivlen. Men han vägrar att låta sig intervjuas av DN. När tidningen har gett honom möjlighet att läsa delar av artikeln har han dock skrivit ett mejl.    
"Jag har ingen anledning att återigen kommentera denna sak. Den är en upprepning av gammal skåpmat, som utretts i åratal och som baseras på uppdiktade uppgifter. Insinuationer och lögner blir inte sanningar för att de upprepas", skriver Stenhammar till DN.    

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.