Mardröm för 12-årigt underbarn

Det är historien som många idrottstalanger och deras föräldrar önskar vore sann. Den internationella storklubben erbjuder ett miljonkontrakt och sponsorerna står på kö. Men för Erik och hans föräldrar har allt blivit en mardröm.
av Thomas Ejderhov


Barcelona erbjöd tolvårige Erik Lamela ett kontrakt värt drygt fyra miljoner kronor. Övertalningsförsöken har pågått en längre tid. Erik och hans föräldrar har besökt Barcelona och egentligen tycker de allt är underbart och vill flytta från Buenos Aires.

Familjen har besökt Barcelona och lockas av en ny tillvaro.
- Det var härligt, sade Erik i en tv-intervju häromdagen.
- Det bästa var att känna på planen i Camp Nou och träffa Ronaldinho. Ja, och så fick jag ett kontrakt av Nike på 8 000 euro om året. Fast det vet vi inte om vi skall skriva på.
Erbjudandet från Barcelona innebar jobb för föräldrarna, bostad och skolgång inte bara för Erik utan även hans två syskon. Plus lön, drygt fyra miljoner första året för Erik.

Men den 12-årige argentinaren, som av naturen utrustats med fotbollskunskaper som få bedömare har sett maken till, tycker inte livet är lika roligt längre. Han överväger att säga nej till Barcelona.
Orsaken är den enorma uppståndelsen i Argentina.
– Fotbollen är på väg att bli en slavmarknad, där pirater frestar rena själar med smutsiga sedelbuntar, säger klubbpresidenten José Maria Aguilar enligt DN.
- Vi skall gå till Fifa och kräva att minimiåldrar för transfer och köp skrivs in i stadgarna.
Lamelas bostad har varit mer eller mindre belägrad av journalister. Hur ska ni göra, är frågan som riktas mot familjen som känner sig allt mera splittrad.
River Plates president José Maria Aguilar gör allt han kan för att stoppa övergången.: Detta i ett land som har exporterat 500 spelare om året och där talanger bara drygt 10 år gamla tidigare har flyttat och med skiftande framgång.
Erik har hört till River Plate sedan han var sju år. Hans begåvning är sällsynt stor och när han var fullständigt dominant vid en ungdomsturnering i Spanien insåg många storklubbar att det här är talangernas talang.

Familjen är nu hemma i Carapachay, norr om Buenos Aires, och mitt i den hysteri som råder. Samtidigt har hotet om kidnappning blivit allt större. Det är ett vardagligt inslag i den tuffa tillvaron och riktas mot människor som får uppmärksamhet och uppges ha pengar.
- Sen man började prata om Erik och att han var värd mycket pengar har jag inte haft en lugn stund. Det var därför som jag ville flytta härifrån, för att slippa oroa mig, säger mamma Miriam.
Ena dagen har tidningarna en version, dagen därpå en annan. Den senaste är att Erik och familjen säger nej, tack till Barcelona och därmed det de önskar.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.