Mardröm för 12-årigt underbarn

Det är historien som många idrottstalanger och deras föräldrar önskar vore sann. Den internationella storklubben erbjuder ett miljonkontrakt och sponsorerna står på kö. Men för Erik och hans föräldrar har allt blivit en mardröm.
av Thomas Ejderhov


Barcelona erbjöd tolvårige Erik Lamela ett kontrakt värt drygt fyra miljoner kronor. Övertalningsförsöken har pågått en längre tid. Erik och hans föräldrar har besökt Barcelona och egentligen tycker de allt är underbart och vill flytta från Buenos Aires.

Familjen har besökt Barcelona och lockas av en ny tillvaro.
- Det var härligt, sade Erik i en tv-intervju häromdagen.
- Det bästa var att känna på planen i Camp Nou och träffa Ronaldinho. Ja, och så fick jag ett kontrakt av Nike på 8 000 euro om året. Fast det vet vi inte om vi skall skriva på.
Erbjudandet från Barcelona innebar jobb för föräldrarna, bostad och skolgång inte bara för Erik utan även hans två syskon. Plus lön, drygt fyra miljoner första året för Erik.

Men den 12-årige argentinaren, som av naturen utrustats med fotbollskunskaper som få bedömare har sett maken till, tycker inte livet är lika roligt längre. Han överväger att säga nej till Barcelona.
Orsaken är den enorma uppståndelsen i Argentina.
– Fotbollen är på väg att bli en slavmarknad, där pirater frestar rena själar med smutsiga sedelbuntar, säger klubbpresidenten José Maria Aguilar enligt DN.
- Vi skall gå till Fifa och kräva att minimiåldrar för transfer och köp skrivs in i stadgarna.
Lamelas bostad har varit mer eller mindre belägrad av journalister. Hur ska ni göra, är frågan som riktas mot familjen som känner sig allt mera splittrad.
River Plates president José Maria Aguilar gör allt han kan för att stoppa övergången.: Detta i ett land som har exporterat 500 spelare om året och där talanger bara drygt 10 år gamla tidigare har flyttat och med skiftande framgång.
Erik har hört till River Plate sedan han var sju år. Hans begåvning är sällsynt stor och när han var fullständigt dominant vid en ungdomsturnering i Spanien insåg många storklubbar att det här är talangernas talang.

Familjen är nu hemma i Carapachay, norr om Buenos Aires, och mitt i den hysteri som råder. Samtidigt har hotet om kidnappning blivit allt större. Det är ett vardagligt inslag i den tuffa tillvaron och riktas mot människor som får uppmärksamhet och uppges ha pengar.
- Sen man började prata om Erik och att han var värd mycket pengar har jag inte haft en lugn stund. Det var därför som jag ville flytta härifrån, för att slippa oroa mig, säger mamma Miriam.
Ena dagen har tidningarna en version, dagen därpå en annan. Den senaste är att Erik och familjen säger nej, tack till Barcelona och därmed det de önskar.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.