Noll nyheter i idrottsbudgeten

Det kom inga större nyheterför idrottens del när regeringen presenterade sin budgetproposition för 2005. Grundanslaget ligger kvar på drygt 448 miljoner kronor.
Till det anslaget läggs 60 miljoner från Svenska Spel och 300 miljoner till Handslaget (en planerad ökning med 100 miljoner från föregående år).
Dessutom en andel från Svenska Spels samlade vinst. Den ersätter överskott från de s k värdeautomaterna som tidigare gick till lokal barn- och ungdomsverksamhet, i år drygt 607 miljoner kronor.

Hur mycket det blir nästa år bestäms när Svenska Spel gjort sitt bokslut, men utgångspunkten är att summan ska hamna på minst samma nivå. Om så blir fallet kommer det samlade statsstödet (inklusive pengar från Svenska Spel) att uppgå till drygt 1 415 miljoner kr.

Inte heller i texten innehåller budgetpropositionen några nyheter på idrottens område. Noterbar är den rad av utredningar/undersökningar som ska redovisas under 2005:

En undersökning om frivilliga insatser i och utanför föreningslivet och förändringar i dessa, som Ersta Sköndal högskola ska redovisa senast den 30 juni.

En kartläggning av ideella föreningars rättsliga villkor, som ska redovisas senast den 15 augusti.

En utredning om idrottens skattesituation, som ska redovisas senast den 1 december. (hämtat från www.rf.se)

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.