Ny professor hjälper Örebro

Örebro SK driver sin rättsprocess mot Svenska Fotbollförbundet till sin yttersta spets. Nu tar klubben hjälp av en professor i redovisning vid Linköpings universitet.
– Vi gör allt vad vi kan för att få till en saklig bedömning, säger advokat Rolf Åbjörnsson.
ÖSK-arna med inkallade experter gör det yttersta för att påverka fotbollförbundets licens- och appellationsnämnds beslut att degradera ÖSK.
Klubben vägrar att acceptera domen och tillvägagångssättet. Den 21 december skickades en överklagan till Riksidrottsnämnden, RIN, idrottens högsta rättsliga organ. Då bidrog Lars Östman, professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan, med ett yttrande.

Nu kommer nästa professor till undsättning. En kompletterande skrivelse har gjorts av Rolf Rundfelt, professor i redovisning vid Linköpings universitet. Eftersom han dessutom är ledamot av Redovisningsrådet där ambitionen är att utveckla god redovisningssed väger han tungt i argumentationen.
Rundfeldt kritiserar appellationsnämndens beslut som ”ologiskt”. Dessutom förvånas han över nämndens utlåtande beträffande kommande spelarförsäljningar och hur klubben borde ha redovisat ett förväntat resultat.
Enligt Redovisningsrådets angivna rekommendation 16, skriver Nerikes Allehanda, är det inte förenligt att redovisa en avsättning ”på grund av att företag förväntar sig en utbetalning innan den händelsen inträffat som utlöser skyldigheten.”
– Rundfelts skrivelse ger formell tyngd åt vår överklagan. Vi kastar in allt vad vi kan för att få till en saklig bedömning av vårt ärende, förklarar Rolf Åbjörnsson, ÖSK:s juridiska ombud.

Åbjörnsson menar att hans och klubbens agerande är självklart.
– Vad annat kan vi göra? Vi vet ju inte vad vi slåss emot. Men ju fler oberoende sakkunniga som säger att klubben har rätt, desto större chans för oss att åtminstone få frågan prövad.
– Många tycker en massa om ÖSK. Och det må så vara. Men om det nu finns ett regelverk som idrottsrörelsen ställt upp får man väl se till att följa det.

Rolf Åbjörnsson kritiserar också appellationsnämndens ordförande Ove Lindh och menar angående RIN att ekonomisk kunskap inte är detsamma som att sitta domare i en rättegång i ämnet ekonomisk brottslighet.
– Om man går ut i media och säger att det skulle vara en garant för att nämnden haft ekonomisk sakkunskap är man ute på hal is. Jag tycker faktiskt det är rent löjligt och det kunde jag inte hålla mig från att påpeka.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.