Svensk utmanare i Americas Cup

Det blir en svensk båt i nästa upplaga av Americas Cup, den seglingstävling i världen som samlar störst uppmärksamhet. Hugo Stenbeck och Kinnevik-koncernen står bakom initiativet.
Rykten har förekommit under en längre tid om att Kinnevik-koncernen smider planer på att återkomma i de här sammanhangen. Om drygt två år, 2007 med start i

av Thomas Ejderhov

Valencia, avgörs tävlingen för 32:a gången.
På fredagen gick första anmälningstiden ut, dock utan en svensk anmälan, men från Kinnevik bekräftas att ett intensivt arbete pågår och till den 29 april ska allt vara färdigt. Det slutliga tillkännagivandet kommer nån gång efter nyår.

Avlidne Jan Stenbeck var den som stod i spetsen för den svenska satsningen vid förra tävlingen på nya Zeeland. Nu är det sonen Hugo som är galjonsfigur med sin Gamla stans Yacht Club.
Projektet är omfattande och kräver investeringar på över 300 miljoner kronor. Bara deltagaravgiften är tolv miljoner kronor. Tanken den här gången är att flera svenska företag ska dela på kostnaden.
- Det är riktigt att Gamla stans Yacht Club tittar på förutsättningarna. Det pågår ett seriöst arbete för att utmana igen, säger Bert Willborg, presschef för det tidigare projektet, Victory Challenge, och i dag pressansvarig för Kinnevikägda MTG, till Dagens Nyheter.

Stenbeckfamiljen med bl a Mats Johansson som en av de projektansvariga skissar inte bara på en tilltänkt båt utan också hur besättningen ska komponeras. Det handlar i mångt och mycket om erfarenhet. Mats Johansson var rosman vid satsningen på 2003 och vet vad som krävs.
Då vann schweiziska Team Alinghi, som hade valt just rutinerat folk på båten och det fick avgörande betydelse när teamet blev den första förstagångsutmanaren som vann någonsin. Triumfen innebar också att Americas cup ska hållas i Europa för första gången sedan den allra första tävlingen runt Isle of Wight 1851.
2007 blir Valencia platsen för den 32:a upplagan. Med en blågul båt på startlinjen.

De har arrangerat tävlingen tidigare:
2003: Auckland, Nya Zeeland
2000: Auckland, Nya Zeeland
1995: San Diego, USA
1992: San Diego, USA

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.