""Stjärnor lever i en egen värld""

Proffs från förr i tiden köpte sig en villa eller restaurang vid hemkomsten, men de måste på något sätt försörja sig. Dagens stjärnor lever i en egen värld, kan eller måste fjärma sig från vanliga människors och supportrars liv. De har blivit ett slags gudar, med mänskliga drag, vars tillvaro skildras som i ett avundsjukt rosentöcken.
Det skriver Sune Sylvén i sin sista krönika när han nu slutar på Svenska Dagbladet efter 40 år som sportjournalist, varav 25 år som krönikör.
Sune Sylvén började på Svenskan 1965, och efter en kort visit på Tidningarnas telegrambyrå, TT, 1978-80 återvände han till tidningen. OS i Moskva 1980 blev hans första uppdrag som krönikör, sedan har han bevakat 14 olympiska spel. Nu blir han pensionär med förbehållet att han ska skriva krönikor en gång i veckan – förutom han behåller ansvaret för SvD:s bragdguld.

I sin sista ordinarie krönika frågar han sig var som har hänt med idrotten under fyra decennier? Hans korta svar är att den har svällt - på alla breddar.
”Den gamla olympiska devisen - snabbare, högre, starkare - räcker inte längre. Numera skulle det kunna heta: Större, dyrare, skandalösare.
Länge hette idrottens stora spöke professionalismen. Ledarna bet sig kvar i amatörismen, ofta utvecklande en fenomenal skicklighet i att blunda för den verklighet som de aktiva levde i.
Sedan dess har vi fått en enorm kommersialisering av idrotten. Kraven ökar och en toppidrottare behöver vid sin sida inte bara en förstklassig tränare. Han bör också anställa en smart manager, en framstående ekonom, en rolig talskrivare, en skicklig jurist, en läkare, en naprapat, en psykolog, en taktiker och litet annat löst folk”.

Sylvén konstaterar också:.
”Visst är det skönt att amatörhyckleriet övergavs. Det var underbart när den öppna tennisen gav klara besked om spelarnas inkomster. Men knappast någon kunde ana hur långt allt skulle gå. På fem Wimbledon-segrar fick Björn Borg in en totalsumma, som hans efterträdare skrattade åt redan på 1990-talet.
Gunnar Nordahl blev "rik" när han skrev på för Milan 1949 och fick några hundra tusenlappar. Dagens fotbollsspelare i Nordahls klass är multimiljonärer. De och deras kolleger i ett antal andra grenar har inkomster, som skapar ett nytt landskap. Proffs från förr i tiden köpte sig en villa eller restaurang vid hemkomsten, men de måste på något sätt försörja sig. Dagens stjärnor lever i en egen värld, kan eller måste fjärma sig från vanliga människors och supportrars liv. De har blivit ett slags gudar, med mänskliga drag, vars tillvaro skildras som i ett avundsjukt rosentöcken.
Så enkelt och smärtfritt är knappast deras liv. Inte ens David Beckham kan äta fler än två ägg till frukost. Och när felstegen kommer njuter vi via massmedierna.
Fotbollen är den främsta kommersiella idrottsmaskinen. Sporten är störst och mest omhuldad på klotet och någon gräns för utbudet tycks inte finnas. Internationaliseringen är enorm: Storklubbar som Manchester United, Liverpool, Real Madrid och Barcelona har nästan lika många svenska anhängare som AIK, Djurgården, Hammarby och IFK Göteborg”.

Intresset har också stigit för de stora internationella mästerskapen. VM och EM har blivit enorma nationella angelägenheter, med tiotusentals tröjklädda supportrar från deltagarländerna på plats.
Avigsidan är huliganismen, som blivit fotbollens eländiga följeslagare. Sannolikt är detta priset för fotbollens särställning. Ingen annan sport kan präglas av samma allvar som fotboll. Fanatismen frodas. En landskamp, en cupmatch eller ett derby blir mer än en match. Det kan vara en politisk yttring, en religiös ceremoni, ett socialt känsloutbrott, ett konstverk, ett nervsammanbrott. Spelare, ledare och domare hotas av dessa kriminella anonyma typer, som är idrottens löss i väggtapeten.
Somliga supportrar är så galna att de verkligen tror på hyperklyschan om att fotboll är viktigare än livet. De förstår aldrig de kyliga typer som tycker att även fotbollsresultat bör vara så rättvisa som möjligt”.
Han går också in på televisionens betydelse och inverkan på idrotten:
”Tv-beroendet är kolossalt inom toppidrotten. Utan tv skulle elitverksamheten stanna. Effekten är mycket god till större delen, men priset är att idrotten alltmer satsar på ren underhållning. Allt måste avgöras inom tv:s tidsramar och det går ibland ut över idrottandet”.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.