Fotboll-VM ska lyfta Tyskland

Idrottens betydelse långt utanför själva arenan bevisas ofta. I Tyskland satsas nu enormnt inför fotboll-VM om ett år.
Fotbollen ska lyfta ekonomin och höja stämningen.
Det finns oerhört stora förhoppningar om att arrangemanget och betydelsen ska bli omfattande.
Enligt en studie som tyska Postbanken har gjort, skriver Dagens Nyheter, ska VM höja BNP-tillväxten med 0,5 procent, fördelat på tre år.

40.000 nya arbetstillfällen, varav 10.000 kan bli bestående, ska uppstå som en konsekvens av turneringen.
Nu innebär ett så stort arrangemang också kostnader. 5 miljarder euro (46 miljarder kronor) i offentliga medel har investerats i byggnader och vägar och höjt infrastruktur avsevärt.
1,5 miljarder euro (14 miljarder kronor), varav häften kommer från den offentliga sektorn, har satsats i ny- och ombyggnader av fotbollsarenorna i de tolv VM-städerna.

Men åtminstone en del av pengar kommer tillbaka när hundratusentals besökare kommer till landet. Inte minst hotellen har en kalkyl om mellan 4,8 och 5,5 miljoner fler övernattningar när alla människor kommer till Tyskland.

Som PR-konsulten Sebastian Turner säger:
- Fotboll är världens viktigaste bisak. Hela världen kommer kommer att ha ögonen på Tyskland under VM. Det är en historisk möjlighet att förmedla en postiv bild av landet, menar pr-konsulten

Regeringen och näringslivet satsar tillsammans 20 miljoner euro (184 miljoner kronor) på en kampanj som kallas "Land der Ideen" (Idéernas land).
Tyskland ska framstå som ett innovativt och framtidsorienterat land, och som födelseplats för en rad revolutionerande uppfinningar - från tryckpressen över fotbollens dubbsko till bilmotorer.

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.