Svenskar investerar i hockeylag i Asien

Tanken var först att bilda ett nordiskt NHL-lag. - När det sprack dök den här möjligheten upp. Först måste finansieringen dock vara i hamn. Därför säljs det aktier, och sponsorer ska plockas in, säger Owe Andersson, Mekonomens vd.
Några svenska affärsmän startar ett nordiskt hockeylag som ska spela i den asiatiska ligan. Nu söker de investerare som ska satsa i laget.
I styrelsen sitter bland andra det börsnoterade bildelsbolaget Mekonomens VD Owe Andersson.

Om allt går i lås börjar laget, Nordic Vikings, spela i den asiatiska ligan redan i höst.
Enligt förslaget ska laget spela tio hemmamatcher och slutspelet i Peking, och åtta hemmamatcher i Norden. Allting är redan godkänt av de asiatiska ishockeyförbunden.

Bakom Nordic Vikings står bland andra Nocoms grundare Anders Jonson, Mekonomens VD Owe Andersson och Per-Erik Holmström på eventföretaget Financial Hearings.
- Från början var tanken att skapa ett nordiskt NHL-lag, säger Owe Andersson till Dagens Industri.
- När det sprack dök den här möjligheten upp.

Först måste finansieringen dock vara i hamn. Därför säljs det aktier och därtill uppvaktas sponsorer.
Laget värderas i starten till cirka 2,3 miljoner kronor och avsikten är att sälja motsvarande hälften av aktierna för 500 dollar styck.
- Det är klart att det är en risk i den här placeringen, säger Owe Andersson.

- Men det är så intressant, och har så stor utväxling, att jag tycker att det är betydligt bättre än att exempelvis bara vara passiv delägare i en fond.
- Detta är ett utmärkt sätt för svenska exportföretag i Asien att knyta affärskontakter, säger Owe Andersson.

Jämfört med ett svenskt elitserielag är det blygsamma summor och ett skäl är att laget ska bestå av yngre talanger.
- Vi bildar ett lag med duktiga juniorer, som i stället för att spela i ett farmarlag i Sverige får chansen att spela i Asien, kombinerat med olika slags stipendier.

Affärsmännen bakom Nordic Viking har en budget om drygt 6 miljoner kronor med en tilltänkt vinst om 700 000 kronor.
Därtill kommer biljettintäkter. Laget ska spela minst tio matcher i en arena i Peking som tar 18 000 åskådare.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.