Ett event för 80 miljoner

Ekonomichefen Charlotte Karbassi lovar att pengarna ska räcka efter det senaste påslaget med 15 miljoner. Notan för Americas Cup-seglingarna i Malmö blir allt större. Nu befaras att hela kalaset ska kosta runt 80 miljoner kronor.
Men uppenbarligen fanns många nöjda betraktare bland de tiotusentals åskådarna i hamnen. Som Anna Ek säger i Sydsvenska Dagbladet:

– Vi behöver lite sånt här i Malmö.
Inledningen på förseglingen till America´s cup blev pampig. Båtarna introducerades en efter en och en.

När svenska Victory Challenge drogs ut ur hamninloppet var jublet som störst. Dessförinnan hade Malmö brandkårs orkester blåst sin första fanfar från en flotte i yttre hamninloppet.

När samtliga tävlingsbåtar kördes runt i parad längs kajerna till ödesmättad musik från flotten omväxlat med rytmisk pop från högtalarna upplevde många en suggestiv känsla.

I Malmö har det byggs upp en speciell America’s Cup Park i Västra Hamnen i närheten av Dockan. Här finns en scen med storbildsskärm, utställningar, interaktiva spel och animationer samt restauranger och affärer.

Seglingarna ska genomföras på vattnet utanför Barsebäck och bästa sättet att följa tävlingarna på land är att se dem på storbildsskärmen. Här visas livesändningar från banorna varvade med animationer som visar båtarnas positioner och vilket team som vinner varje heat.

Inne på AC Park finns en fotoutställning om America’s Cup och en utställning om båtarnas hemliga vapen – nämligen kölen. Dessutom ligger en gammal America’s Cup-båt på området. Även de eftertraktade och välbevakade Louis Vuitton Cup-pokalen och America’s Cup-pokalen är på plats för att visas upp. Interaktiva spel och animationer får betraktaren att uppleva livet på en America’s Cup-båt.

Malmö stad och Region Skåne har ett eget tält för egen marknadsföring. Ett antal näringslivsseminarier ska också genomföras. Det gäller att kunna räkna hem miljonsatsningen.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.