Skatteverket anmäler Enskede IK

Skatteverket anmäler misstänkt skattebrott hos Ekobrottsmyndigheten som nu ska ta ställning till en förundersökning hos Enskede IK. Klubben och bo Ringholm ska synas in i minsta detalj.
Riksidrottsförbundets nya ordförande Karin Mattsson, fotbollförbundets Lars-Åke Lagrell, hockeyförbundets ordförande Christer Englund liksom Peo Söderblom, ordförande i handbollförbundet väljer alla en avvaktande inställning till Ringholm och frågan om han bör avgå som idrottsminister.

- Det är klart att det inte varit något positivt, framförallt om man börjar generalisera. Sedan är det olyckligt om människor börjar fundera på om de vågar hoppa på ett styrelseuppdrag. Det som ändå är bra är att det sätter fokus på ett antal frågor, menar Karin Mattson.

Skatteverket har granskat 19 föreningar i Stockholm och endast en klubb var felfri. Karin Mattssons förklaring är att det handlar om okunskap och otydliga regler.

- Självklart är det inte bra. Vår uppgift är att se till att det finns utbildningar och att vara tillgängliga när och om frågor uppstår. Därför har Finansdepartementet på vårt initiativ påbörjat en skatteutredning för att tydliggöra vilka regler som gäller, säger hon i Göteborgs-Posten.

Ordförande i riksdagens skatteutskott Susanne Eberstein (s), menar att skattefusket inom idrottsvärlden är omfattande. Det uttalandet gör Karin Mattsson sur.

- Jag blir störd av sådana kollektiva påhopp och att dra ner en hel idrottsledarkår känns orättvist. Jag tror att idrottsrörelsen är ett tvärsnitt av samhället där det förekommer medvetet fusk och det kommer vi aldrig att försvara, men min övertygelse är att i de allra flesta fallen handlar om okunskap eller att reglerna är för otydliga.

Om Bo Ringholm har fortsatt förtroende är en fråga som också riktas till tre av idrotts-Sveriges höjdare. De svarar:

- Fram till dess att Bosse Ringholm gjort något medvetet brottsligt har han mitt förtroende. Det är orimligt att begära att en ordförande skall ha kontroll över allting. I det här fallet finns det ett avtal utan underskrift, det är för mig obegripligt att man använder detta som bevis. Istället borde man jaga de skyldiga som gått bakom ryggen på honom (Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet)

- Mitt förtroende för honom har inte förändrats. Det är aldrig bra när idrotten fokuseras i sådana här sammanhang, men samtidigt är idrotten en del av en samhällsbild (Christer Englund, ordförande i Svenska hockeyförbundet).

- Jag är för dåligt insatt, men det är alltid så att en ordförande har en skyldighet att hålla sig informerad (Peo Söderblom, ordförande i Svenska handbollförbundet).

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.