Oväntad vändning i IFK-affären

IFK Göteborgs styrande gjorde inte avbön. De styrande ville heller inte vidkännas några brister eller misstag runt de ekonomiska turerna. Nej, Blåvitt överraskade alla och gick till motattack mot åklagaren.
Alla spekulationer och alla slutsatser som redan har formats hamnade plötsligt lite på snedden.

Ordföranden Bengt Halse tog till orda på måndagens presskonferens och deklarerade entydigt:
– Styrelsen har fullt förtreonde för Mats Persson och Jan Nilsson.
Men med hänsyn till personerna upphör de tills vidare med aktivt arbete i föreningen.

Halse anförde:
– Det pågår en förundersökning där vi har ett antal brottsmisstänkta. Vi har inte alla kort i leken. Det här är en balansgång mellan att vara öppna och att det pågår en förundesökning med många inblandade.

Men framför allt sa Halse:
– Vi bedömer det som vi inte gjort nåt fel varken i affären med Peter Ijeh eller Stefan Selakovic.
– Sen är det domstolens sak att ta ställning till det, säger han.

Sålunda en oväntad vändning i denna affär. Vad Halse uttryckte var väl grundat från söndagens långa styrelsemöte i klubben. De ledande personer stängde in sig och diskuterade de senaste dagarnas händelser.

Konsekvensen blev att Bengt Halse fick förtroende att på presskonferensen bemöta åklagarens synpunkter och agerande.

Sålunda meddelade Halse att styrelsen anser att den fick uttömmande svar av Mats Persson och Jan Nilsson vid söndagens styrelsemöte. De redogjorde då för turerna när pengar betalats till Stefan Selakovics konto i Luxemburg och att det från hans konto skedde en betalning till ett konto som disponeras av Jan Nilsson.
- Deras försvarare gör bedömningen att någon brottslig gärning inte har förekommit, betonade Bengt Halse.

Om Stefan Selakovis konto utnyttjats som mellanhand för att flytta pengar till ett konto i Luxemburg blev aldrig utrett. De pengarna skulle vara avsedda för klubbens kassör Jan Nilsson som en återbetalning på en gåva som han gav till Peter Ijeh när denne skrev på för Göteborgsklubben.

- Stefan Selakovic förnekar brott och min uppfattning är att åklagaren kommer att avskriva misstankarna mot honom inom relativ snar framtid, sa Jonas Nilsson, Selakovics advokat.

På måndagen framkom också att Jan Nilsson har betalat tillbaka de pengar som förts över till hans konto från Stefan Selakovic i samband med Peter Ijehs övergång.

Under presskonferensen fanns också många ”Det vill jag inte kommentera” eller ”Det har jag inga kommentarer till” när journalisterna vände och vred på allt.

På frågan om IFK Göteborgs varumärke har påverkats svarade dock Halse:
– Jag känner en oerhörd sorg när min hjärtans klubb för genomlida det här, inte minst som det är det bästa ekonomiska resultatet sedan 1997. Personligen känns det fruktansvärt.

Sportchefen Mats Persson närvarade och fick en rad frågor.
– Att jobba just nu går inte, jag måste få bli mig själv igen. Det känns omöjligt för mig att göra mitt arbete på ett bra sätt med tanke på uppmärksamhet. Men jag vill komma tillbaka.

IFK Göteborg tänker inte lägga kraft på en egen internutredning.
– Vi vill inte slänga någon enskild person åt vargarna. Processen måste ha sin gång. Vi anser att vi inte har de resurserna att göra en bättre utredning än ekobrottsmyndigheten gör, sa Bengt Halse

Och så avslutade han:
– Det är årsmöte i mars. Då får vi se om vi är rätt personer att leda den här skutan vidare.

Överåklagare Gunnar Stetler vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm besökte Göteborg på måndagen. Han är ny förundersökningsledare sedan vice chefsåklagare Lars Lithner hoppat av.

- Jag har informerat mig om enskildheter i utredningen. Enligt min bedömning har den skett på ett kompetent sätt. Vi fortsätter enligt den plan som är upplagd, säger Gunnar Stetler till TT.

- Nu inväntar jag vad IFK Göteborg lämnar för uppgifter på sin presskonferens. Vår grundläggande inställning är att vi inte är intresserade av att hålla på med mer utredning än nödvändigt.

- Då har det viss betydelse vad som blir de olika personernas slutliga inställning i saken. Så det ska bli intressant att se vad man nu tycker, säger Stetler

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.