RIK tvingades ta ur ungdomsfond

När inte pengarna räckte till elitlaget fick klubben ta pengar ur ungdomsfonden. I dag avslöjas hur Redbergslid IK tvingades agera för att undkomma en ekonomisk knipa.
Necander-fonden är tömd från att ha innehållit fonden drygt två och en halv miljon kronor. Redbergslids IK har tvingas långa från RIK:s ungdomsverksamhet som hade tillgång till den fond som tillkom när den bortgångne ungdomsledaren Lennart Necander donerade pengar för att gynna ungdomsarbetet i sin klubb.

RIK:s nye ordförande Jan "Kraka" Eriksson ingår i gruppen som förvaltar fonden, och erkänner att det var ett svårt beslut.

- Ekonomin är fortfarande mycket ansträngd. Vi står inför en tuff framtid. För ett par månader sedan lånade vi resten av pengarna i fonden och det kändes självklart fruktansvärt att behöva göra det. Ambitionen är att på sikt se till att varenda öre kommer tillbaka, men det lär dröja, säger Eriksson i Göteborgs-Posten.

I fjol räddades balansen i klubben när Martin Frändesjö, Magnus Jernemyr och Magnus Lindén såldes. Denna säsong har nya, unga RIK fungerat bra i sportsligt avseenden, men publiken kommer inte till Lisebergshallen. Under de fyra första matcherna har RIK haft publiksiffror som 460, 819, 432 och 367. Snittet i fjol var 708 som då innebar en halvering.

Nu ska Redbergslid sätta in den ränta som skulle tillfallit fonden om pengarna hade stått kvar, men mer än så finns inte utrymme till.

- Jag är fullständigt övertygad om att vi reder oss även i fortsättningen. Just nu har vi inga skulder, leverantörerna har fått sitt, skatterna är inbetalda och alla har fått lön. Vi har den truppen vi har och ekonomi för att klara av det, men det kommer krävas hårt jobb från många händer under lång tid, säger Jan "Kraka" Eriksson.

Samtidigt pågår en rättstvist eftersom Martin Frändesjö har stämt Redbergslid på ungefär en miljon.
- Det är tuffa möten när styrelsen sammanträder, men vi trivs med varandra och i slutändan kommer alltid något kreativt fram.

Redbergslidsledarna anstränger sig varje månad för att räta upp ekonomin.
- Vi har löst våra skulder, a-laget har inlett glädjande, senaste matchen mot H 43 var en härlig rysare som vi vann. Jag vill inte måla fan på väggen för någon. Det ekonomiska läget kommer att vara fortsatt ansträngt länge, men vi kommer att klara av det, säger Jan "Kraka" Eriksson.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.