Björn Borg tjänar hundratals miljoner

Björn Borg tjänar fortfarande mycket pengar, med all sannolikhet flera hundra miljoner kronor. Allt via hans varumärke och utbetalningar mellan olika bolag. Nu hävdar Skatteverket att familjen Borg, Björn och hans föräldrar, måste betala 14 miljoner i skatt.
Annons
Björn Borg tjänar fortfarande mycket pengar, med all sannolikhet flera hundra miljoner kronor. Allt via hans varumärke och utbetalningar mellan olika bolag. Nu hävdar Skatteverket att familjen Borg, Björn och hans föräldrar, måste betala 14 miljoner i skatt.

Tenniskungens namn utgör ett mycket starkt varumärke och det är vad som generar tiotals miljoner kronor i royalties. Pengar som betalas till ett bolag på skatteparadiset Nederländska Antillerna, skriver Dagens Nyheter.

Hur mycket pengar Björn Borg egentligen tjänar blev mycket omdiskuterat när han för en tid sedan ville sälja sina pokaler frånWimbledonsegrarna.
 
Sanningen är att familjen Borg har åtskilliga hundra miljoner att vänta i utbetalningar genom ett sinnrikt affärsupplägg med betalningar mellan olika bolag. Enligt beräkningar som DN har gjort tidigare kommer familjen Borg att tjäna upp emot 750 miljoner kronor på avtalet.

I samband med Skatteverkets granskning av svenskar med koppling till skatteparadis - och som DN beskrivit i ett flera artiklar - har saken blivit känd.

Formellt är det Björn Borgs föräldrar som står bakom bolagen. Mellan dessa slussas pengar och det är vad Skatteverket nu har funnit skäl att anmärka och vill sköntaxera ett av bolagen.

Ett svenskt börsnoterat bolag, Worldwide Brand Management AB, WBM, väckte Skatteverkets intresse. Bolaget äger rätten att producera, marknadsföra, annonsera och sälja produkter med namnet Björn Borg som varumärke.

Bolaget betalar 5 procent av försäljningspriset på produkterna i royalty till det holländska bolaget Fabulous Licensing som därmed kan betraktas som en säljare av rättigheterna till Björn Borgs namn.
Från Fabulous går 93 procent av pengarna vidare till företaget RMB Investment på Antillerna. Det handlar om åtskilliga miljoner kronor.

I styrelsen för såväl Fabulous Licensing som RMB Investment finns Björns föräldrar, Rune och Margaretha Borg, som också står som ägare till en stor villa på Ingarö, där Björn är skriven.

Skatteverkets utredning resulterar nu i att skatteparadisbolaget RMB sköntaxeras med drygt 36 miljoner kronor för inkomståren 1998-2001. Skatteverket kräver drygt 14 miljoner kronor i skatter och skattetilllägg från bolaget.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.