Landslaget protesterar mot lögner

Mediatrycket är massivt och umgänget mellan journalisterna och svenska fotbollslandslaget fungerar olika från dag till dag vid VM i Tyskland. Landslagets informationschef, Thomas Saleteg, medger: - Jag har blivit arg vid ett par tillfällen. Det förekommer dagligen fabricerade citat och felaktigheter.
Annons

Mediatrycket är massivt och umgänget mellan journalisterna och svenska fotbollslandslaget fungerar olika från dag till dag vid VM i Tyskland. Landslagets informationschef, Thomas Saleteg, medger:       - Jag har blivit arg vid ett par tillfällen. Det förekommer dagligen fabricerade citat och felaktigheter.  

Hårdvinklade artiklar och uttalanden, lögner, felcitat – hela skalan är representerad. Journalisterna ska utföra sina jobb och ibland räcker kanske inte sanningen när hemmaredaktionen kräver säljande inslag. Löpsedelstidningarna Expressen och Aftonbladet berörs mest när fotbollförbundets informationschef, Thomas Saleteg, ser på vad som har hänt så här långt.   

- Det språkbruk som finns i kvällspressen gör att rubriceringar dras väldigt hårt och att det blir många övertoner. Det skulle man gärna vilja vara utan.    

Ledare och spelare synas och förväntas vara tillgängliga när helst det behövs. Konsekvensen blev att landslaget i ordningens namn koordinerade allt umgänge med media till dagliga presskonferenser. Alltid med podie, med någon ledare och några av spelarna enligt ett rullande schema. Förutom den officiella delen med frågor och svar erbjuds intervjuer över rep, dvs i ett avspärrat område med spelarna på ena sidan, journalisterna på den andra sidan.   

Thomas Saleteg är luttrad, men övertrampen blir allt tydligare. ”Zlatan är i Turin”, påstod TV4. ”Landslaget i flygdrama”, skrek Expressen.se.

- Zlatan har inte lämnat vår förläggning. Och det var en högst normal flygresa. Dessförinnan handlade mycket om rapporteringen om Fredrik Ljungberg och bråket mellan honom och Olof Mellberg efter matchen mot Tobago.

Bitvis skrattar Saleteg åt allt i en intervju i Resumé.  Men han tycker att journalisterna överlag agerar annorlunda och rapporteringen är skarp. 

- Det handlar om citat från personer som inte ens varit i kontakt med media under den dagen eller gamla citat från tidigare intervjuer som återanvänts i ett nytt sammanhang, säger Thomas Saleteg som har reagerat flera gånger, men vill inte kritisera enskilda journalister.

- Jag har blivit arg vid ett par tillfällen. Blir det fel försöker jag påtala det för de journalister det gäller i den mån jag hinner. Men det förekommer felaktigheter så pass ofta att man någonstans ger upp.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.