Landslaget protesterar mot lögner

Mediatrycket är massivt och umgänget mellan journalisterna och svenska fotbollslandslaget fungerar olika från dag till dag vid VM i Tyskland. Landslagets informationschef, Thomas Saleteg, medger: - Jag har blivit arg vid ett par tillfällen. Det förekommer dagligen fabricerade citat och felaktigheter.
Annons

Mediatrycket är massivt och umgänget mellan journalisterna och svenska fotbollslandslaget fungerar olika från dag till dag vid VM i Tyskland. Landslagets informationschef, Thomas Saleteg, medger:       - Jag har blivit arg vid ett par tillfällen. Det förekommer dagligen fabricerade citat och felaktigheter.  

Hårdvinklade artiklar och uttalanden, lögner, felcitat – hela skalan är representerad. Journalisterna ska utföra sina jobb och ibland räcker kanske inte sanningen när hemmaredaktionen kräver säljande inslag. Löpsedelstidningarna Expressen och Aftonbladet berörs mest när fotbollförbundets informationschef, Thomas Saleteg, ser på vad som har hänt så här långt.   

- Det språkbruk som finns i kvällspressen gör att rubriceringar dras väldigt hårt och att det blir många övertoner. Det skulle man gärna vilja vara utan.    

Ledare och spelare synas och förväntas vara tillgängliga när helst det behövs. Konsekvensen blev att landslaget i ordningens namn koordinerade allt umgänge med media till dagliga presskonferenser. Alltid med podie, med någon ledare och några av spelarna enligt ett rullande schema. Förutom den officiella delen med frågor och svar erbjuds intervjuer över rep, dvs i ett avspärrat område med spelarna på ena sidan, journalisterna på den andra sidan.   

Thomas Saleteg är luttrad, men övertrampen blir allt tydligare. ”Zlatan är i Turin”, påstod TV4. ”Landslaget i flygdrama”, skrek Expressen.se.

- Zlatan har inte lämnat vår förläggning. Och det var en högst normal flygresa. Dessförinnan handlade mycket om rapporteringen om Fredrik Ljungberg och bråket mellan honom och Olof Mellberg efter matchen mot Tobago.

Bitvis skrattar Saleteg åt allt i en intervju i Resumé.  Men han tycker att journalisterna överlag agerar annorlunda och rapporteringen är skarp. 

- Det handlar om citat från personer som inte ens varit i kontakt med media under den dagen eller gamla citat från tidigare intervjuer som återanvänts i ett nytt sammanhang, säger Thomas Saleteg som har reagerat flera gånger, men vill inte kritisera enskilda journalister.

- Jag har blivit arg vid ett par tillfällen. Blir det fel försöker jag påtala det för de journalister det gäller i den mån jag hinner. Men det förekommer felaktigheter så pass ofta att man någonstans ger upp.

I Barcelona sker en mobilisering denna söndag dag. FC Barcelona, allas favorit, har årsmöte och ska välja ny president. Klubben omges av frågetecken, spelare flyttar, nyförvärv håller inte måttet, ekonomin är katastrofal, skulderna förgör klubben och framtiden Oron är stor i Katalonien. En ny president ska väljas, en livräddare!

Även storstjärnan .Lionel Messi, kom till Camp Nou på söndagsmorgonen och lämnade sin rösttalong

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

Vasaloppet har ett magiskt grepp om TV-tittarna. Ett arrangemang med betydelse i många avseenden, historien,intresset, antal deltagare, storleken och inte minst betydelsen för både folkhälsa och ekonomi.Det 97:e loppet kan genomföras om än i ett annorlunda format. Starten är i Sälen men inte i Berga By, av praktiska skäl. Det är också ny målgång och för första gången skildastarttider för herrar och damer, ca 270 elitherrar och 80 elitdamer . Här får du en guide med fakta, statistik, nyheter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.