Nu krävs besked från Obol

Ekobrottsmyndigheten och Riksenheten mot korruption ska granska förvaltningsbolaget Obol. De vill utreda om det finns skäl till misstanke om brott. I så fall inleds en förundersökning under januari. - Vi ska se om det finns något att göra för oss i det här, säger Christer van der Kwast, överåklagare vid Riksenheten mot korruption.

Ekobrottsmyndigheten och Riksenheten mot korruption ska granska förvaltningsbolaget Obol. De vill utreda om det finns skäl till misstanke om brott. I så fall inleds en förundersökning under januari.
- Vi ska se om det finns något att göra för oss i det här, säger Christer van der Kwast, överåklagare vid Riksenheten mot korruption.

- Vi ska titta på det här och undersöka om brott föreligger, bekräftar Mats Åhlund som är överåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

I pressmeddelandet står att läsa:”Granskning inleds mot OBOL Mot bakgrund av vad som framkommit bland annat i massmedia har Ekobrottsmyndigheten och Riksenheten mot korruption beslutat att tillsammans inleda en granskning av om det finns anledning att misstänka att brott begåtts i samband med OBOL:s affärsverksamhet, och om förundersökning därför ska inledas”.

Tidningen Norrbottens-Kuriren och radioprogrammet Kalibern gjorde de första avslöjandena. Sedan har mediabevakningen varit intensiv och det har framkommit en mängd mystiska fakta, allt till Obols och företrädarna Bo Johanssons och Jan Saradlics nackdel.Basketligan, Luleå hockey, Plannjas basket, Örebros hockey har sponsrats av Obol som fått tillgång till sponsorer och därigenom också potentiella kunder för sin fond. Många har lockats att satsa pengar, men det är okänt hur många personer och hur stora belopp det gäller.

Överåklagare Mats Åhlund har synat allt vad medierna har rapporterat och förfogar idag över en tjock dossier. Han vill dock inte förekomma undersökningen och uttala sig om sina misstankar.

- Visst finns det hypoteser men jag kan inte gå in på det närmare på grund av utredningstekniska skäl, säger Åhlund till Norrbottens-Kuriren.
Bo Johanssons och Jan Saradlic har hållit sig undan och enbart i kryptiska pressmeddelande kommunicerat med omvärlden. Affärskollegor, bekanta och idrottsledare är alla besvikna. Det är människor som har visat förtroende för duon, men som nu känner sig lurade och besvikna. I synnerhet som inte de heller har fått svar trots många försök att få kontakt.

Det synnerligen annorlunda är också att det finns uppgifter om miljoner, ja, till och med miljarder, det talas om åtskilliga företag och organisation som både avsändare och mottagare för fonden, men inget har bekräftats. Obols påstådda företag och kontor har visat sig vara luftslott och mystiken har bara tilltagit under den månad som media har synat det s k förvaltningsbolaget.Men än i dag finns bara misstankar om brott. 

Uppgifter gör gällande att Ekobrottsmyndigheten är mycket väl underrättad om vad som har framkommit och har kommit långt i sin research. Därmed är det bara en fråga om när förundersökningen startar. Och att det handlar om ett bedrägeri som omfattar åtskilliga miljoner.

Sedan tidigare har Bo Johansson eller Jan Saradlic uppgett att de kommer till Sverige den 30 januari.
Säkerligen är det medvetna om att de inte riskerar att förhöras eftersom det ännu saknas brottsmisstanke rent juridiskt.
Däremot har Finansinspektionen tillskrivit Obol Investment och bett om svar på ytterligare frågor. Senast den 10 januari önskas svar och sedan vill Finansinspektionen träffa företrädare för bolaget vid ett möte den 12 januari.

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.