Nu krävs besked från Obol

Ekobrottsmyndigheten och Riksenheten mot korruption ska granska förvaltningsbolaget Obol. De vill utreda om det finns skäl till misstanke om brott. I så fall inleds en förundersökning under januari. - Vi ska se om det finns något att göra för oss i det här, säger Christer van der Kwast, överåklagare vid Riksenheten mot korruption.
Annons

Ekobrottsmyndigheten och Riksenheten mot korruption ska granska förvaltningsbolaget Obol. De vill utreda om det finns skäl till misstanke om brott. I så fall inleds en förundersökning under januari.
- Vi ska se om det finns något att göra för oss i det här, säger Christer van der Kwast, överåklagare vid Riksenheten mot korruption.

- Vi ska titta på det här och undersöka om brott föreligger, bekräftar Mats Åhlund som är överåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

I pressmeddelandet står att läsa:”Granskning inleds mot OBOL Mot bakgrund av vad som framkommit bland annat i massmedia har Ekobrottsmyndigheten och Riksenheten mot korruption beslutat att tillsammans inleda en granskning av om det finns anledning att misstänka att brott begåtts i samband med OBOL:s affärsverksamhet, och om förundersökning därför ska inledas”.

Tidningen Norrbottens-Kuriren och radioprogrammet Kalibern gjorde de första avslöjandena. Sedan har mediabevakningen varit intensiv och det har framkommit en mängd mystiska fakta, allt till Obols och företrädarna Bo Johanssons och Jan Saradlics nackdel.Basketligan, Luleå hockey, Plannjas basket, Örebros hockey har sponsrats av Obol som fått tillgång till sponsorer och därigenom också potentiella kunder för sin fond. Många har lockats att satsa pengar, men det är okänt hur många personer och hur stora belopp det gäller.

Överåklagare Mats Åhlund har synat allt vad medierna har rapporterat och förfogar idag över en tjock dossier. Han vill dock inte förekomma undersökningen och uttala sig om sina misstankar.

- Visst finns det hypoteser men jag kan inte gå in på det närmare på grund av utredningstekniska skäl, säger Åhlund till Norrbottens-Kuriren.
Bo Johanssons och Jan Saradlic har hållit sig undan och enbart i kryptiska pressmeddelande kommunicerat med omvärlden. Affärskollegor, bekanta och idrottsledare är alla besvikna. Det är människor som har visat förtroende för duon, men som nu känner sig lurade och besvikna. I synnerhet som inte de heller har fått svar trots många försök att få kontakt.

Det synnerligen annorlunda är också att det finns uppgifter om miljoner, ja, till och med miljarder, det talas om åtskilliga företag och organisation som både avsändare och mottagare för fonden, men inget har bekräftats. Obols påstådda företag och kontor har visat sig vara luftslott och mystiken har bara tilltagit under den månad som media har synat det s k förvaltningsbolaget.Men än i dag finns bara misstankar om brott. 

Uppgifter gör gällande att Ekobrottsmyndigheten är mycket väl underrättad om vad som har framkommit och har kommit långt i sin research. Därmed är det bara en fråga om när förundersökningen startar. Och att det handlar om ett bedrägeri som omfattar åtskilliga miljoner.

Sedan tidigare har Bo Johansson eller Jan Saradlic uppgett att de kommer till Sverige den 30 januari.
Säkerligen är det medvetna om att de inte riskerar att förhöras eftersom det ännu saknas brottsmisstanke rent juridiskt.
Däremot har Finansinspektionen tillskrivit Obol Investment och bett om svar på ytterligare frågor. Senast den 10 januari önskas svar och sedan vill Finansinspektionen träffa företrädare för bolaget vid ett möte den 12 januari.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Stockholm Challenge är nytt i fotbolls-Sverige. Det handlar om ett gemensamt initiativ av AIK, BP, Djurgården och Hammarby. Syftet och målsättningen är en  försäsongsturnering, Stockholm Challenge, och propaganda för damfotboll i Stockholm. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.