Snaras dras åt för Obol-männen

Snaran dras åt för Obols företrädare Bo Johansson och Jan Saradlic. Statsåklagare Staffan Granerfeldt vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) inleder en förundersökning mot Obol Investment med misstanken om grovt bedrägeri samtidigt som finansinspektionen hotar bolagets två ägare med vite.

Snaran dras åt för Obols företrädare Bo Johansson och Jan Saradlic. Statsåklagare Staffan Granerfeldt vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) inleder en förundersökning mot Obol Investment med misstanken om grovt bedrägeri samtidigt som finansinspektionen hotar bolagets två ägare med vite.

 

Staffan Granerfeldt skriver i ett pressmeddelande från EBM att ”mitt beslut grundas på uppgifter som framkommit i anmälningar, från Finansinspektionen och i massmedia. I nuläget kan jag inte lämna några ytterligare kommentarer".

 

Finansinspektionen har samtidigt skärpt tonen mot Obols företrädare. Misstankarna om upprepade lögner får till följd att FI hotar med vite hos de två ägarna.

Det är ett omfattande dokument som skickas till Obol-männen. I ett åtta sidor långt ”slutligt föreläggande om yttrande” krävs ett klarläggande.

Bo Johansson och Jan Saradlic uppmanas nu att komma in med sina sypunkter före den 12 februari innan FI tar ett slutgiltigt beslut.

 

Tålamodet har tagit slut hos myndigheter som granskar Obol. Företrädarna har använt lögner i den lilla kommunikation som har förekommit och de båda männen har hållit sig undan sedan avslöjandena i december. Vad som ytterst har retat Finans­inspektionen (FI) är att verksamheten uppenbarligen inte är nedlagd trots ägarnas påståenden.

 

Obols affärsmetoder att via sportsponsring nå privatpersoner för placering i Obols fond saknar tillstånd fastslår Finaninspektionen. Obol har haft värvningskampanjer, delat ut broschyrer, haft svenskt bankkonto (bank i Luleå) och ett kontor i Örebro. Obol har hävdat att det enbart rör sig om ca 40 svenska sparare och att aktiviteterna har rört sig om markandsföring.


Privatpersoner, småföretagare och institutioner har satsat pengar i Obol, men varken FI eller Ekobrottsmyndigheten kan annat än anta hur många är drabbade. Ingen vill heller ge sig till känna och en trolig förklaring är att det till vis del rör sig om svarta pengar.

 

Ägarna har själva gjort sig oanträffbara. Vissa löften är kommunicerade via fax eller mail, som att fonden skulle likvideras och spararna få tillbaka sina pengar, men varken pengar har utbetalats eller likvidationen är avslutad eller ens påbörjad.

 


 

  

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen