Snaras dras åt för Obol-männen

Snaran dras åt för Obols företrädare Bo Johansson och Jan Saradlic. Statsåklagare Staffan Granerfeldt vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) inleder en förundersökning mot Obol Investment med misstanken om grovt bedrägeri samtidigt som finansinspektionen hotar bolagets två ägare med vite.

Snaran dras åt för Obols företrädare Bo Johansson och Jan Saradlic. Statsåklagare Staffan Granerfeldt vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) inleder en förundersökning mot Obol Investment med misstanken om grovt bedrägeri samtidigt som finansinspektionen hotar bolagets två ägare med vite.

 

Staffan Granerfeldt skriver i ett pressmeddelande från EBM att ”mitt beslut grundas på uppgifter som framkommit i anmälningar, från Finansinspektionen och i massmedia. I nuläget kan jag inte lämna några ytterligare kommentarer".

 

Finansinspektionen har samtidigt skärpt tonen mot Obols företrädare. Misstankarna om upprepade lögner får till följd att FI hotar med vite hos de två ägarna.

Det är ett omfattande dokument som skickas till Obol-männen. I ett åtta sidor långt ”slutligt föreläggande om yttrande” krävs ett klarläggande.

Bo Johansson och Jan Saradlic uppmanas nu att komma in med sina sypunkter före den 12 februari innan FI tar ett slutgiltigt beslut.

 

Tålamodet har tagit slut hos myndigheter som granskar Obol. Företrädarna har använt lögner i den lilla kommunikation som har förekommit och de båda männen har hållit sig undan sedan avslöjandena i december. Vad som ytterst har retat Finans­inspektionen (FI) är att verksamheten uppenbarligen inte är nedlagd trots ägarnas påståenden.

 

Obols affärsmetoder att via sportsponsring nå privatpersoner för placering i Obols fond saknar tillstånd fastslår Finaninspektionen. Obol har haft värvningskampanjer, delat ut broschyrer, haft svenskt bankkonto (bank i Luleå) och ett kontor i Örebro. Obol har hävdat att det enbart rör sig om ca 40 svenska sparare och att aktiviteterna har rört sig om markandsföring.


Privatpersoner, småföretagare och institutioner har satsat pengar i Obol, men varken FI eller Ekobrottsmyndigheten kan annat än anta hur många är drabbade. Ingen vill heller ge sig till känna och en trolig förklaring är att det till vis del rör sig om svarta pengar.

 

Ägarna har själva gjort sig oanträffbara. Vissa löften är kommunicerade via fax eller mail, som att fonden skulle likvideras och spararna få tillbaka sina pengar, men varken pengar har utbetalats eller likvidationen är avslutad eller ens påbörjad.

 


 

  

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.