Snaras dras åt för Obol-männen

Snaran dras åt för Obols företrädare Bo Johansson och Jan Saradlic. Statsåklagare Staffan Granerfeldt vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) inleder en förundersökning mot Obol Investment med misstanken om grovt bedrägeri samtidigt som finansinspektionen hotar bolagets två ägare med vite.

Snaran dras åt för Obols företrädare Bo Johansson och Jan Saradlic. Statsåklagare Staffan Granerfeldt vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) inleder en förundersökning mot Obol Investment med misstanken om grovt bedrägeri samtidigt som finansinspektionen hotar bolagets två ägare med vite.

 

Staffan Granerfeldt skriver i ett pressmeddelande från EBM att ”mitt beslut grundas på uppgifter som framkommit i anmälningar, från Finansinspektionen och i massmedia. I nuläget kan jag inte lämna några ytterligare kommentarer".

 

Finansinspektionen har samtidigt skärpt tonen mot Obols företrädare. Misstankarna om upprepade lögner får till följd att FI hotar med vite hos de två ägarna.

Det är ett omfattande dokument som skickas till Obol-männen. I ett åtta sidor långt ”slutligt föreläggande om yttrande” krävs ett klarläggande.

Bo Johansson och Jan Saradlic uppmanas nu att komma in med sina sypunkter före den 12 februari innan FI tar ett slutgiltigt beslut.

 

Tålamodet har tagit slut hos myndigheter som granskar Obol. Företrädarna har använt lögner i den lilla kommunikation som har förekommit och de båda männen har hållit sig undan sedan avslöjandena i december. Vad som ytterst har retat Finans­inspektionen (FI) är att verksamheten uppenbarligen inte är nedlagd trots ägarnas påståenden.

 

Obols affärsmetoder att via sportsponsring nå privatpersoner för placering i Obols fond saknar tillstånd fastslår Finaninspektionen. Obol har haft värvningskampanjer, delat ut broschyrer, haft svenskt bankkonto (bank i Luleå) och ett kontor i Örebro. Obol har hävdat att det enbart rör sig om ca 40 svenska sparare och att aktiviteterna har rört sig om markandsföring.


Privatpersoner, småföretagare och institutioner har satsat pengar i Obol, men varken FI eller Ekobrottsmyndigheten kan annat än anta hur många är drabbade. Ingen vill heller ge sig till känna och en trolig förklaring är att det till vis del rör sig om svarta pengar.

 

Ägarna har själva gjort sig oanträffbara. Vissa löften är kommunicerade via fax eller mail, som att fonden skulle likvideras och spararna få tillbaka sina pengar, men varken pengar har utbetalats eller likvidationen är avslutad eller ens påbörjad.

 


 

  
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.