Så uppstod härvan

Nu ska rättegången börja. IFK Göteborgs tidigare klubbdirektör Mats Persson, förre kassören Jan Nilsson samt spelaren Stefan Selakovic står åtalade.Fem dagar är reserverade för rättegången, samt tre reservdagar. Förhandlingarna inleds i morgon, onsdag, dagen efter IFK Göteborgs bortamatch mot Elfsborg. Derbyt mot Gais kommer på den fjärde rättegångsdagens kväll.

Nu ska rättegången börja. IFK Göteborgs tidigare klubbdirektör Mats Persson, förre kassören Jan Nilsson samt spelaren Stefan Selakovic står åtalade. Fem dagar är reserverade för rättegången, samt tre reservdagar. Förhandlingarna inleds i morgon, onsdag, dagen efter IFK Göteborgs bortamatch mot Elfsborg. Derbyt mot Gais kommer på den fjärde rättegångsdagens kväll.

 

Allt började med Blåvitts köp av Peter Ijeh från Malmö FF. I de första förhören gav Mats Persson och dåvarande ordföranden Bengt Halse samma bild av kassören Jan Nilssons liv. Det cirklade runt familjen, stugan, IFK Göteborg och i viss mån Qviding.  
”Han har hjälpt klubben tidigare, berättar de. Och varför skulle han inte få göra det? Pengar har han sedan han sålt sitt företag, och de måste han väl få använda som han vill?
Nu har han gett Peter Ijeh 1,2 miljoner kronor, i samband med att han valde att komma till klubben”, skriver Göteborgs-Posten i en artikelserie inför rättegången.

 

Jan Nilsson har själv betonat hur noga han hade gått igenom gåvoupplägget med en expert innan han handlade.
”Det är en sanning med modifikation. Snarare är upplägget, som mycket annat i IFK Göteborg vid den här tiden, ett verk av stundens ingivelse och nöden”, skriver GP.

Faktum är att Jan Nilsson erbjöd sig att betala Peter Ijehs sign-on-fee med egna pengar i mitten av augusti 2003.

 

Mats Persson var klubbdirektören som längtade efter att få jobba i IFK Göteborg. Persson var tidigare ansvarig i Västra Frölunda, men saknade resurserna, Han beskrivs som en man som får saker och ting gjorda. En man som hittar en lösning på problem.

Det var Mats Persson som själv sökte upp Peter Ijeh och fick beskedet att denne ville komma till IFK Göteborg. Så inleddes affären – och lösningarna.
Men Blåvitts styrelse sa nej när ett första kostnadsförslag presenterades. En sådan övergång skulle bli för dyr. Men Persson gav sig inte. Då hade Janne Nilsson, kassören med ett gränslöst stort blåvitt hjärta, in i bilden. Han hade en ansenlig privat förmögenhet sedan han sålt sin firma. Han var beredd att lösa affären.

Där uppstod härvan i Blåvitt.

 

Läs mera

  

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.