Sjunde dagen i Blåvitthärvan

Blåvitthärvan närmar sig kulmen. I dag samlas aktörerna i Göteborgs tingsrätt för fortsättningen av rättegången mot Mats Persson, Jan Nilsson och Stefan Selakovic. Den sjunde dagen inleds med ett kompletterande förhör med IFK Göteborgs styrelseledamot Tore B Carlsson varefter slutpläderingarna följer.

Blåvitthärvan närmar sig kulmen. I dag samlas aktörerna i Göteborgs tingsrätt för fortsättningen av rättegången mot Mats Persson, Jan Nilsson och Stefan Selakovic. Den sjunde dagen inleds med ett kompletterande förhör med IFK Göteborgs styrelseledamot Tore B Carlsson varefter slutpläderingarna följer.

Först ut är åklagarna Gunnar Stetler och Lars Lithner och den åtalade trions juridiska ombud, Per E Samuelsson, Anders U Bergqvist och Jonas Nilsson.

Det förekommer spekulationerna om vad åklagarna ska anföras. Allt annat än ett yrkande på fängelsestraff för de åtalade vore sensationellt.

Det som skapar lite tveksamhet är det massiva pressuppbådet och den hausse som har pågått runt Blåvitthärvan. Det här är svensk idrotts största ekonomiska skandal och media har hårdbevakat händelseförloppet.

Men domarna kan bli mildare än vid jämförbara brott – på grund av den omfattande mediebevakningen, hävdas i dagens Aftonbladet som har intervjuat överåklagaren Sven-Erik Alhem som säger:

- Media har en viktig uppgift genom att granska och sätta nålen i häcken på åklagare och polis.

 

IFK:s förre ordföranden i föreningen, Bengt Halse, begärde att få göra ett uttalande när han i fredags hördes i rätten. Med kraft kritiserade han medias bevakning.
– Det är ett ovärdigt spektakel, sa Halse.

Sven-Erik Alhem kommenterar:

- Grundprincipen är att man inte ska påverkas av en stor mediauppmärksamhet. Straffyrkandena ska vara de samma oavsett om bevakningen varit stor eller inte. Men det står fritt för domstolen att ta hänsyn till skadeverkningarna som de åtalade kan ha lidit när det ska beslutas om straffen.

 Följ rättegången i Aftonbladet

 

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.