Finanskrisen drabbar idrotten

Nu slår finanskrisen även mot idrotten. Uefa vill få stopp på miljardrusningen bland fotbollens toppklubbar. Efter rapporten om att de engelska Premier League-klubbarna har skulder på 49 miljarder kronor kräver både Uefa och Fifa drastiska åtgärder.

Engelska Fotbollsförbundet FA:s ordförande, Lord Triesman, varslade om en ökande oro vid ett seminarium där han avslöjade att skulderna är 3,9 miljarder pund, drygt 49 miljarder kronor.

Kapprustningen mellan de fyra giganterna, Manchester United, Liverpool, Chelsea och Arsenal är en stor del av förklaringen. Jakten på spelare och de gigantiska lönerna driver kostnadsspiralen allt snabbare.

– Fler och fler klubbar har ekonomiska problem och det finns ägare som hastigt lämnar sina klubbar. Det är oroande, sade Triesman som också fick Sepp Blatter, ordförande i Fifa, att instämma och kräva införandet av restriktioner för utländska investerare.

Jakten på framgång hetsar föreningarna och hur kapitalstarka ägarna än är hotas den globala fotbollen när samma investerare en dag kommer till andra beslut.

-Det kommer att föras en dialog, till och med komma varningar och reprimander, innan ett lag kan komma att uteslutas men det är absolut möjligt, säger David Taylor enligt Sky Sports.
Fifas ordförande Sepp Blatter vill se ökade krav på utländska investerare och Uefa kräver större insyn i klubbarnas ekonomi, särskilt när finanskrisen drabbar allt flera företag.

- Regeringar kan gå in och lösa ut banker men kommer knappast att lösa ut fotbollsklubbar, som Uefas David Taylor uttryckte sig.
- Det nuvarande systemet behöver en översyn, mer genomskinlighet. Vi behöver titta på vilka områden som behöver regelstyras för att försäkra en långsiktig stabilitet i klubbarna.

Taylor påpekar också:
- Många nya ägare eller investerare ger inte gåvor till klubbarna. I de flesta fallen handlar det om lån och då står till slut klubbarna där med skulder till sin finansiär.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.