3 miljoner dollar till Woods, sen...

Många är de golfarrangörer som drömmer om att få världsettan Tiger Woods i sitt startfält. Den svenska tourtävlingen SAS Masters inte minst. Men vad betyder ett gästspel av världens främste golfare? Förutom 3 miljoner dollar till Tiger själv.

I Australien tror man sig veta. Där ska Tiger pegga upp i Australian Masters i år för första gången sedan 1998.
”Vi förväntar oss många tusentals besökare från andra delar av landet och även utländska besökare. Totalt räknar vi med 100 000 besökare. Evenemanget kommer att ge fart åt turismen, skapa nya jobb för invånarna och dessutom marknadsföra Melbourne till miljontals tv-tittare”, säger John Brumby, delstaten Victorias ”regeringschef”.

Det var Victorias eventbyrå, Victorian Major Events som släppte nyheten om Tiger och det är en garanti från Victoria som gör det möjligt med Tiger Woods i startfältet. Även om John Brumby räknar med ”kö” bland sponsorerna.

Det väcker viss irritation hos den större tävlingen Australian Open, som ser ökad konkurrens om sponsorer, publik och tv. Förre British Open-vinnaren peter Thomson har offentligt kritiserat detta och bland invånarna i Victoria finns en oro för att det här kommer att kosta skattepengar.

Men även om Tiger Woods alltså kostar 3 miljoner dollar, räknar Australian Masters och regionen med inkomster på 19 miljoner dollar genom turism, handel och eventet i sig.  Något för Stockholms stad, Golfförbundet och Bro Hof att fundera på inför 2010 kanske?

Australian Masters spelas på Kingston Heath Golf Club 12-15 november. (IA/Australian Sponsorship News)

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.