"Du får 200 miljoner dollar, men..."

När Formel 1-säsongen drar igång i helgen saknas namnet Honda. Men Brawn GP har tagit över mycket av Hondas tillgångar i en smart lösning som innebär att Rubens Barrichello och Jenson Button ska stå på startlinjen söndag.

Ross Brawn var i många år mannen bakom Michael Schumacher, Ferraris taktiska geni och på senare tid stallchef för Honda. När det japanska bilmärket den 5 december i fjol drog sig ur F1 till den här säsongen ”lämnade man över” tillgångar för 200 miljoner dollar till Brawn.

Alternativet var konkurs

Brawn har av Honda fått 111 miljoner dollar i tillgångar, inkluderat mark och byggnader i engelska Brackley värderat till drygt 38 miljoner dollar, maskiner och utrustning för 37 miljoner dollar. Dessutom mer än 50 miljoner dollar som ska täcka löner för all personal, och förare under ett års tid. Dessutom har Honda skrivit av skulder på 38 miljoner dollar som teamet hade till biltillverkaren. Allt enligt SportsPro.

Honda har också gett Ross Brawn och hans förare Jenson Button den summa pengar man hade tvingats betala för att säga upp kontrakten som var skrivna direkt med fabrikanten och inte med F1-teamet.

Alternativet för Honda hade varit att driva verksamheten vidare med stor förlust eller att sätta teamet i konkurs. Ross Brawn betalade en symbolisk dollar för teamet men har nu den delikata uppgiften att omförhandla alla 700 anställdas löner, inklusive försteföraren Jenson Buttons lön.

45 mkr i lön efter sänkning

Button har enligt ännu obekräftade uppgifter accepterat en lönesänkning med 50 procent men kommer ändå att tjäna motsvarande 45 miljoner kronor. Snittlönen för en medlem i teamet är drygt 75 000 dollar per år, eller motsvarande 606 000 kronor.

Brawn har dessutom själv garanterat att teamet ska drivas i minst tolv månader vilket är viktigt för Honda som behöver den tiden för att lösa personalens övergång. För Rubens Barrichello handlar det om att hitta egna sponsorer för att få en lön. Brasilianska företag är på väg in, sägs det.

Bernie Ecclestones Formula One Management har deponerat 40 miljoner för tv-rättigheter på Brawn GP:s bankkonto. Sammanlagt betyder det här att teamet har 120 miljoner dollar till 2009 års säsong. Det motsvarar en tredjedel av fjolårets budget. (IA/SportsPro)

 

Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.