Engelska klubbar skyldiga 38,6 miljarder

Det är bytarveckor i den engelska fotbollen. Allt ska bort och ersättas av nästa års modell. Tränare, arenor, ägare. Allt med en gemensam nämnare. Big Business. Nu visar det sig dessutom att Premier League-lagen har ofattbara 38,6 miljarder i skulder. Nära två miljarder per klubb.

Chelseas tidigare tränare José Mourinho sägs numera vara fotbollsvärldens bäst betalda person, dyrare i drift än Zlatan, Beckham och Ronaldo. Mourinhos nya avtal med Inter ger honom 13,2 miljoner dollar per år fram till 2012.
Nye Chelseatränaren Carlo Ancelotti får 600 miljoner kronor att spendera så att klubben vinner Premier League, skriver The Sun.

Signaler har tidigare kommit om att ryska oligarken Roman Abramovitj som äger Chelsea ville ligga lågt med klubbens utgifter. Enligt tidningen har Abramovitj gett Ancelotti grönt ljus för att köpa nya spelare för ett lika stort belopp som då Jose Mourinho var tränare för Chelsea.

Ashley ångrar köpet av Newcastle

En som redan spenderat långt mer än 600 miljoner på ett gigantiskt felköp är Mike Ashley, ägare till degraderade Newcastle. Nu letar Ashley köpare igen, till nästan vilket pris som helst, eller i alla fall för 150 miljoner dollar. I så fall har Ashley förlorat svindlande 250 miljoner dollar genom att hålla slagskämparnas och de överbetaldas förening under armarna.

För bara någon vecka sedan sålde Mike Ashley aktier för 7 miljoner dollar i JJB Sports. Pengar som räcker för att betala spelarlöner i hela tre veckor…

”Det är klart att jag ångrar mig. Jag är ingen expert, bara en supporter, om än förmögen. Numera betydligt mindre förmögen”, sade Mike Ashley till SportsPro.

Säljer till förmån för Liverpool

När vi ändå är inne på ämnet ägare och stora pengar. De amerikanska affärsmännen Tom Hicks och George Gillett äger ju Liverpool FC. Nu sägs att paret vill sälja några av de amerikanska klubbarna, basebollklubben Texas Rangers och klassiska hockeylaget Montreal Canadiens för att kunna skjuta till 500 miljoner dollar in i Liverpool. Pengar som ska finansiera klubbens nya arena, men också läggas på nya spelare. Allt för att ta den ligatitel man inte vunnit på 20 år. Nu är ju Man United ifatt i antalet titlar…

Short of cash. Det kan man väl inte direkt säga om Ellis Short, mannen bakom Sunderland. Han kastade upp ett belopp på inte mindre än nio siffror i dollar och köpte samtliga aktier i Sunderland. Numera det enda laget i Premier League från den nordöstra delen av England. Newcastle och Middlesborough håller ju till i The Premiership nästa säsong. Short uppges dessutom satsa 60 miljoner dollar på nya spelarköp.

Dr Sulaiman Al Fahim, som representerar den allt annat än fattiga familj som styr Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, är inte en person som nöjer sig med en klubb. Nyligen såg han till att Manchester City fick arabiska ägare och nu har han dessutom med investerare tagit över Portsmouth, den klubb där det ryktas att ”Svennis” finns som manager nästa säsong.

Kompispris för Portsmouth

För kompispriset 127 miljoner dollar köpte Al Fahim ut tidigare ägaren Alexandre Gaydamak ur en klubb med stora ekonomiska problem. Spelare som Diarra, Defoe och Muntari såldes i ett försöka att hyfsa siffrorna i en skuld som överstiger 100 miljoner dollar. Vilket ju ändå är närmast fickpengar mot Man Uniteds skuld på 1,2 miljarder dollar.

The Guardian presenterar nu siffror som visar att Premier League-lagen har en totalt skuld på 3,1 miljarder pund, motsvarande 38,6 miljarder kronor. Alltså nära två miljarder per klubb. De fyra stora toppar även den tabellen...

Har man inte oljekällor att ösa pengar ur kan man ju alltid göra som Bristol Rovers. Klubben har säkrat tre sponsorer och 150 000 dollar genom lite nytänkande. Rovers sålde helt enkelt 100 lotter till ett pris av 1 500 dollar styck till olika företag. Vinnaren N-gaged utlovades logga på matchställets framsida. Tvåan fick bortastället och trean reklam på arenan.

I Man United är det ju knappast så att Sir Alex Ferguson knackar dörr och säljer lotter. Här väntar vi med spänning istället på om Sir Alex ska hinna före Real Madrid med att spränga om inte ljudvallen, så transferrekordet. 2001 flyttade först Figo till Real för 60 miljoner dollar och sedan Zidane från Juventus till just Real för 70 miljoner dollar, ett rekord som stått sig. Men med namn som Ribery, Ronaldo, Kaka och kanske också Zlatan på listan över tänkbara superstars som längtar bort, lär väl rekordet slås i år.

Fast som vi började säga, Ancelotti har ju nya pengar till spelare. Återförening med Kaka i Chelsea kanske?

Roger Andersson

1997 fick Percy Nilsson en av sina många idéer. Han såg möjligheter av åkrarna i Hyllie.

– Jag hade varit bosatt i Bryssel en längre tid och såg att det hände mycket i Malmö, med bron och citytunneln, men det var ingen som gjorde något av det, har han berättat flera gånger

Då jordbruksmark, nu en betydande del av Malmö, med utbyggd infrastruktur, därtill egen tågstation och närhet till en internationell flygplats.

Allt tack vare en stor evenemangsarena.

Göteborgs Friidrottsförbund har tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fått ett positivt förhandsbesked från Byggnadsnämnden inom Göteborg stad för att återuppbygga den nedbrunna Slottskogshallen.

Pär-Magnus Roos är grundare av Sportseminarier och arrangör av konferensen Sport & Pengar.  Han gladde sig över stor uppslutning vid den senaste konferensen med många av sportens företrädare inom idrottens kommersiella sektor och då utsågs också vinnare inom en rad olika kategorier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

SVT tog beslutet att sända Sveriges samtliga matcher i innebandy-VM. Det blen lyckad satsning. På de sju sändningar SVT1+SVT2 genomförde i Uppsala (Sveriges matcher+bronsmatchen) blev det en total räckvidd på över 5,6 miljoner tittare.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.