Engelska klubbar skyldiga 38,6 miljarder

Det är bytarveckor i den engelska fotbollen. Allt ska bort och ersättas av nästa års modell. Tränare, arenor, ägare. Allt med en gemensam nämnare. Big Business. Nu visar det sig dessutom att Premier League-lagen har ofattbara 38,6 miljarder i skulder. Nära två miljarder per klubb.

Chelseas tidigare tränare José Mourinho sägs numera vara fotbollsvärldens bäst betalda person, dyrare i drift än Zlatan, Beckham och Ronaldo. Mourinhos nya avtal med Inter ger honom 13,2 miljoner dollar per år fram till 2012.
Nye Chelseatränaren Carlo Ancelotti får 600 miljoner kronor att spendera så att klubben vinner Premier League, skriver The Sun.

Signaler har tidigare kommit om att ryska oligarken Roman Abramovitj som äger Chelsea ville ligga lågt med klubbens utgifter. Enligt tidningen har Abramovitj gett Ancelotti grönt ljus för att köpa nya spelare för ett lika stort belopp som då Jose Mourinho var tränare för Chelsea.

Ashley ångrar köpet av Newcastle

En som redan spenderat långt mer än 600 miljoner på ett gigantiskt felköp är Mike Ashley, ägare till degraderade Newcastle. Nu letar Ashley köpare igen, till nästan vilket pris som helst, eller i alla fall för 150 miljoner dollar. I så fall har Ashley förlorat svindlande 250 miljoner dollar genom att hålla slagskämparnas och de överbetaldas förening under armarna.

För bara någon vecka sedan sålde Mike Ashley aktier för 7 miljoner dollar i JJB Sports. Pengar som räcker för att betala spelarlöner i hela tre veckor…

”Det är klart att jag ångrar mig. Jag är ingen expert, bara en supporter, om än förmögen. Numera betydligt mindre förmögen”, sade Mike Ashley till SportsPro.

Säljer till förmån för Liverpool

När vi ändå är inne på ämnet ägare och stora pengar. De amerikanska affärsmännen Tom Hicks och George Gillett äger ju Liverpool FC. Nu sägs att paret vill sälja några av de amerikanska klubbarna, basebollklubben Texas Rangers och klassiska hockeylaget Montreal Canadiens för att kunna skjuta till 500 miljoner dollar in i Liverpool. Pengar som ska finansiera klubbens nya arena, men också läggas på nya spelare. Allt för att ta den ligatitel man inte vunnit på 20 år. Nu är ju Man United ifatt i antalet titlar…

Short of cash. Det kan man väl inte direkt säga om Ellis Short, mannen bakom Sunderland. Han kastade upp ett belopp på inte mindre än nio siffror i dollar och köpte samtliga aktier i Sunderland. Numera det enda laget i Premier League från den nordöstra delen av England. Newcastle och Middlesborough håller ju till i The Premiership nästa säsong. Short uppges dessutom satsa 60 miljoner dollar på nya spelarköp.

Dr Sulaiman Al Fahim, som representerar den allt annat än fattiga familj som styr Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, är inte en person som nöjer sig med en klubb. Nyligen såg han till att Manchester City fick arabiska ägare och nu har han dessutom med investerare tagit över Portsmouth, den klubb där det ryktas att ”Svennis” finns som manager nästa säsong.

Kompispris för Portsmouth

För kompispriset 127 miljoner dollar köpte Al Fahim ut tidigare ägaren Alexandre Gaydamak ur en klubb med stora ekonomiska problem. Spelare som Diarra, Defoe och Muntari såldes i ett försöka att hyfsa siffrorna i en skuld som överstiger 100 miljoner dollar. Vilket ju ändå är närmast fickpengar mot Man Uniteds skuld på 1,2 miljarder dollar.

The Guardian presenterar nu siffror som visar att Premier League-lagen har en totalt skuld på 3,1 miljarder pund, motsvarande 38,6 miljarder kronor. Alltså nära två miljarder per klubb. De fyra stora toppar även den tabellen...

Har man inte oljekällor att ösa pengar ur kan man ju alltid göra som Bristol Rovers. Klubben har säkrat tre sponsorer och 150 000 dollar genom lite nytänkande. Rovers sålde helt enkelt 100 lotter till ett pris av 1 500 dollar styck till olika företag. Vinnaren N-gaged utlovades logga på matchställets framsida. Tvåan fick bortastället och trean reklam på arenan.

I Man United är det ju knappast så att Sir Alex Ferguson knackar dörr och säljer lotter. Här väntar vi med spänning istället på om Sir Alex ska hinna före Real Madrid med att spränga om inte ljudvallen, så transferrekordet. 2001 flyttade först Figo till Real för 60 miljoner dollar och sedan Zidane från Juventus till just Real för 70 miljoner dollar, ett rekord som stått sig. Men med namn som Ribery, Ronaldo, Kaka och kanske också Zlatan på listan över tänkbara superstars som längtar bort, lär väl rekordet slås i år.

Fast som vi började säga, Ancelotti har ju nya pengar till spelare. Återförening med Kaka i Chelsea kanske?

Roger Andersson

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.