Tiger Woods saknar några miljoner

Tiger Woods är den förste idrottsmannen som har tjänat över en miljard dollar i karriären. Bonusen på 10 miljoner dollar från segern i FedEx Cup innebar att han passerade miljardgränsen, enligt Forbes. Men Tiger själv tillbakavisar uppgifterna.

- Nej, jag vet inte var de där uppgifterna kommer ifrån. Jag är inte miljardär, sa Woods vid golftävlingen Presidents cup när han fick frågan om sin förmögenhet.

Tiger Woods menar alltså att Forbes har räknat fel när de sammanställde prispengar och reklamkontrakt och fann att efter 13 år av professionellt golfspelande skulle ha nått denna milstolpe.

Fakta är ändå att Tiger, 34, hade inför 2009 tjänat 895 miljoner dollar, främst på bra reklamavtal med Nike (30 miljoner dollar årligen), Accenture, Gillette, Gatorade, Electronic Arts och Tag Heuer. Han får också i runda tal 10 miljoner dollar för varje golfbana som bär hans signatur. Så ska vi väl inte heller glömma bort att han faktiskt tjänar en del fickpengar på att spela golf också...

Tiger Woods har varit världens högst betalde idrottsman sedan 2002 då Formel 1-stjärnan Michael Schumacher ställde sin Ferrari i garaget för gott.

Dollarmiljardär eller inte, han tjänar i alla fall mera än någon annan. Tiger Woods drog in 110 miljoner dollar under 2009. Men i världsligan över idrottens höginkomsttagare finns en finländare på framträdande plats. Kimi Räikkönen, formel 1-föraren, drog in45 miljoner dollar och det var mer än David Beckham gjorde, faktiskt.

Den amerikanska sajten Forbes presenterar den unika listan efter att ha synat och uppskattat vad stjärrnorna kammar hem i lön, prispengar, sponsorer och bonusar.

Här är idrottens rikaste 2009, räknat i dollar:

1) Tiger Woods, golf, 110 miljoner dollar

2) Kobe Bryant, basket, 45 miljoner

    Michael Jordan, basket, 45 miljoner

    Kimi Räikkönen, formel 1, 45 miljoner

5) David Beckham, fotboll, 42 miljoner

6) LeBron James, basket, 40 miljoner

    Phil Mickelson, golf, 40 miljoner

    Manny Pacquiao, boxning, 40 miljoner

9) Valentino Rossi, moto-GP, 35 miljoner

10) Dale Earnhardt Jr, Nascar, 34 miljoner

Källa: Forbes.com.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.