Svensk OS-satsning kostar 75 miljoner

Den svenska OS-satsningen inför i Vancouver i februari är större än någonsin och kostar 75 miljoner kronor. Men förhoppningen om medaljer är lägre. 14 medaljer i Turin senast var väldigt bra och en upprepning kräver maximal utdelning.

Konkurrensen har ökat ytterligare och de svenska stjärnorna har inte riktigt samma lyskraft.

- Inför Turin var vi starkare i längd, alpint occh i spring, säger Peter Reinebo, sportchef på SOK, som ännu inte vill ge något medaljprognos.

Nya genombrott

- Klarar vi 14 medaljer är det väldigt bra, menar Reinebo som vill avvakta händelseutvecklingen under säsongens första skede.

Det är några sporter som ska forma ett bra svenskt OS-facit. Skidskytte, självklart.

- Där har vi många medaljchanser och en tränare som inte lämnar något åt slumpen, därför känns det bra att vi förlängt avtalet med Wolfgang Pichler till 2014, säger Reinebo.

När han synar alla idrotter med svenskar fastnar han också för flera namn som kan få sitt genombrott och bli kända, som snowboardåkaren Daniel Biveson, skridskolaget och skricrossgänget. Nya stjärnor, nya sporter på väg att etablera sig hos den svenska idrottspubliken.

I övrigt vilar ett ansvar på Tre Kronor, Anja Pärsson och skidåkarna, förstås.

26 miljoner bara i år

75 miljoner kostar OS-satsningen i träning, förberedelser, resor och uppehälle. Bara det här året har inneburit utgifter på 26 miljoner i intensifierad preparering.

Hockeylandslaget består av flest aktiva och kostar mest, cirka 6,2 miljoner. Därefter följer alpint på 5 miljoner, längd på 3,2, skidskytte 2,5 och vidare enligt fallande skala i förhållandde till antalet aktiva. Snowboard är billigaste sporten med 700 000 kr.

Kostnaderna ökar stadigt och är totalt sett så stor som dryga 25 procent. Det i sin tur innebär ökade krav på SOK:s sponsorarbete.

Bättre och bättre, men...

Den svenska OS-truppen formas den 22 december och eventuella kometer hinner göra sig gällande fram till den 28 januari då truppen ska fastställas. Kravet för en OS-biljett är att du ska tillhöra de åtta bästa i världen individuellt eller vara bland de sex bästa lagen i världen.

Slutligen, apropå krav, Sverige har en stegrande kurva för framgångar i vinter-OS. Kolla här:

2006: Turin, 14 medaljer (sju guld, två silver, fem brons)

2002: Salt Lake City, sex medaljer (två silver, fyra brons)

1998: Nagano, tre medaljer (två silver, ett brons)

1994: Lillehammer, två medaljer (ett guld, ett silver)

Källa: SOK

 

 Fakta

SOK i siffror

Olympiska idrotter - 28 sommaridrotter och sju vinteridrotter, totalt 35 idrotter.

SOK har satsningar i 32 grenar.

Antal aktiva i topp- och talangprogrammet:
Totalt individuellt: 154
Totalt inklusive lag:
Totalt lag: 8
Damlag : 3
Herrlag: 2
Mixed (ridsport): 3

Aktiva i topp- och talangprogrammet i sommaridrotter: 93 personer. Vinteridrotter: 61 personer

Sedan starten av topp- och talangprogrammet 1998 har 70 aktiva via talangprogrammet tagit steget från att vara lovande till att ta medaljer vid VM och OS (43 sommar- och 27 vinteraktiva).

SOK har de senaste åren satsat drygt 70 miljoner kr årligen på elitidrottsutveckling.

SOK:s vision är att 20 olympiska medaljer på ett olympiskt spel varav 5 guld vid sommar och vinter-OS senast 2020.

Sverige har som mest tagit 23 på ett sommarspel och 14 medaljer på ett vinterspel. De 23 sommarmedaljerna togs i Stockholm 1912 och de 14 vintermedaljerna 2006 i Turin.

Den svensk som deltagit i flest vinter-OS är Carl-Erik Eriksson, bob, som har deltagit på sex OS. Torgny Mogren, längdskidor och Örjan Sandler, skridsko har deltagit på fem OS vardera.

Källa: SOK

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken tillStockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.