Ökad splittring mellan SOK och RF

Nu använder SOK-basen Stefan Lindeberg klarspråk: - SOK ska inte vara beroende av RF för att klara OS-uppdraget, säger Stefan Lindeberg och låter förstå att han inte alls gillar regeringens utspel där RF tilldelas pengar och att SOK ska söka anslag.

Risken enligt Stefan Lindeberg är att de olympiska idrotterna riskerar att bli utan topp- och talangstöd i vår. Efter beskedet från regeringen strax före jul har nu SOK-basen skrivit brev där han varnar alla förbund med olympisk idrott för att SOK inte har pengar till satsningar i år.

Saknar likviditet

Stefan Lindeberg menar att SOK kommer att hamna i akuta ekonomiska problem efter OS i Vancouver, där ett antal miljoner går åt och sedan återstår inte så mycket pengar i kassan.

- SOK kommer inte att kunna betala ut topp- och talangstöd som tänkt i mars/april. Vi har inte den likviditeten. Det fattas 12 miljoner kronor och det kan innebära förskjutningar i tiden, säger Stefan Lindeberg till Svenska Dagbladet.

- Lyckas vi inte lösa situationen är det risk att vi tvingas dra ned på stödet eller minska antalet aktiva i programmen.

17 miljoner saknas

Hans tolkning av regeringens beslut är att SOK nu får 23 miljoner istället för äskade 40 miljoner. I så fall innebär de uteblivna miljonerna från regeringen att 40 aktiva snart står utan pengar.

I brevet till förbundet skriver Lindeberg att den ”professionella organisation” som SOK skapat riskerar att slås sönder och att hela finansieringsprogrammet kraschar.

Regeringen tog beslutet att tilldela Riksidrottsförbundet, RF, mera pengar till att just fördela. Ett beslut som tillkom efter diskussioner om elitstödet mellan de ledande parterna inom idrotten, SOK, RF samt Sveriges paralympiska kommitté och Svenska handikappidrottsförbundet.

Han har lösningen

Men Stefan Lindeberg har en annorlunda minnesbild och levde i den tron att SOK ska få öronmärkta OS-pengar.

- Statsbidraget måste baseras på vad uppdraget faktiskt kostar. Regeringens beslut går emot en hörnsten i förhandlingsuppgörelsen.

Nu fattas 17 miljoner och Stefan Lindeberg vet hur dagens problem kan elimineras:

- Vi hoppas kortsiktigt på en lösning där RF återför de 17 miljonerna till SOK och på lång sikt att regeringen ändrar sitt beslut, säger Stefan Lindeberg.

- Vi måste samverka

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber betonar att samarbete är vägen till framgång. Det är just vad hon har sökt med SOK utan att mötas av det tillmötesgående som hon har önskat.

- Vi har ett gemensamt ansvar som stödorganisationer för att kunna samverka i de här frågorna, säger Mattsson Weijber till Svd.

Beträffande pengarna är hon säker på vilka intentioner som regeringen har utfärdat:

- Skillnaden är att ingen av organisationerna bestämmer eller disponerar alla summor själva.
 

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.