Ökad splittring mellan SOK och RF

Nu använder SOK-basen Stefan Lindeberg klarspråk: - SOK ska inte vara beroende av RF för att klara OS-uppdraget, säger Stefan Lindeberg och låter förstå att han inte alls gillar regeringens utspel där RF tilldelas pengar och att SOK ska söka anslag.

Risken enligt Stefan Lindeberg är att de olympiska idrotterna riskerar att bli utan topp- och talangstöd i vår. Efter beskedet från regeringen strax före jul har nu SOK-basen skrivit brev där han varnar alla förbund med olympisk idrott för att SOK inte har pengar till satsningar i år.

Saknar likviditet

Stefan Lindeberg menar att SOK kommer att hamna i akuta ekonomiska problem efter OS i Vancouver, där ett antal miljoner går åt och sedan återstår inte så mycket pengar i kassan.

- SOK kommer inte att kunna betala ut topp- och talangstöd som tänkt i mars/april. Vi har inte den likviditeten. Det fattas 12 miljoner kronor och det kan innebära förskjutningar i tiden, säger Stefan Lindeberg till Svenska Dagbladet.

- Lyckas vi inte lösa situationen är det risk att vi tvingas dra ned på stödet eller minska antalet aktiva i programmen.

17 miljoner saknas

Hans tolkning av regeringens beslut är att SOK nu får 23 miljoner istället för äskade 40 miljoner. I så fall innebär de uteblivna miljonerna från regeringen att 40 aktiva snart står utan pengar.

I brevet till förbundet skriver Lindeberg att den ”professionella organisation” som SOK skapat riskerar att slås sönder och att hela finansieringsprogrammet kraschar.

Regeringen tog beslutet att tilldela Riksidrottsförbundet, RF, mera pengar till att just fördela. Ett beslut som tillkom efter diskussioner om elitstödet mellan de ledande parterna inom idrotten, SOK, RF samt Sveriges paralympiska kommitté och Svenska handikappidrottsförbundet.

Han har lösningen

Men Stefan Lindeberg har en annorlunda minnesbild och levde i den tron att SOK ska få öronmärkta OS-pengar.

- Statsbidraget måste baseras på vad uppdraget faktiskt kostar. Regeringens beslut går emot en hörnsten i förhandlingsuppgörelsen.

Nu fattas 17 miljoner och Stefan Lindeberg vet hur dagens problem kan elimineras:

- Vi hoppas kortsiktigt på en lösning där RF återför de 17 miljonerna till SOK och på lång sikt att regeringen ändrar sitt beslut, säger Stefan Lindeberg.

- Vi måste samverka

RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber betonar att samarbete är vägen till framgång. Det är just vad hon har sökt med SOK utan att mötas av det tillmötesgående som hon har önskat.

- Vi har ett gemensamt ansvar som stödorganisationer för att kunna samverka i de här frågorna, säger Mattsson Weijber till Svd.

Beträffande pengarna är hon säker på vilka intentioner som regeringen har utfärdat:

- Skillnaden är att ingen av organisationerna bestämmer eller disponerar alla summor själva.
 

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken tillStockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.