Golfförbundet har vänt miljonflödet

Svenska golfspelare är på benen igen. Golfförbundet kan efter två miserabla år visa upp en vinst igen. SGF-koncernen redovisar ett överskott på drygt 6 miljoner kronor före skatt för 2009. Dessutom har kostnaderna sjunkit avsevärt.

Scandinavian Masters AB är det ekonomiska sorgebarnet med 3,5 miljoner i förlust medan Svenska Golfförbundet redovisar ett plus om 5,5 miljoner, Svenska Golfförbundet Affärsutveckling har 3,5 miljoner i överskott och Golfens IT-system AB har räknade hem en halv miljon.

Dyster historia

- Vi har jobbat bra på att hålla nere kostnaderna, och nu är vi på rätt väg igen. I framtiden kommer vi inte heller att ta samma affärsmässiga risker som tidigare. Det beror bland annat på att vi nu har sålt Scandinavian Masters, säger generalsekreterare Gunnar Håkansson, till golf.se.

Förbunden har en dyster historia. 10 miljoner saknades såväl 2008 som 2007. Masters har kostat oerhörda pengar, hemska 7 miljoner enbart 2007, och vållat många och heta diskussioner.

2009 var sista året den svenska Europatourtävlingen bedrevs i Svenska Golfförbundets regi. Ett avslut som innebar utgifter på 3,5 miljoner.

"En bedrift av oss"

- Förra året var omöjligt ur sponsorsynpunkt. Marknaden var helt död och det gick inte att sälja in sponsorskap, vilket är en del av förklaringen bakom resultatet för Masters. Det var en bedrift att vi lyckades genomföra tävlingen över huvud taget, säger Gunnar Håkansson till golf.se.

Miljonerna har runnit ut ur golfen, men för drygt ett år sedan fanns inget annat val än att dra i handbromsen rejält. Inget område var heligt, besparingarna skulle gälla överlag och resultatet syns i dag - 6 miljoner i överskott.

Ett sviktande intresse för sporten innebar ytterligare ett hot, men även där märks en ljusning eftersom tappet inte blev så stort som befarat.

Bantat kansli

Golfen har börjat om på ny kula, om uttrycket tillåts.

Förutsättningarna är annorlunda. Förbundskansliet är bantat, stora delar av ledningen utbytt, och minskade personalkostnader är starkt bidragande till en förbättrad ekonomi. Dessutom, förbundet har en likviditet på drygt 18 miljoner jämfört med drygt 6 miljoner för ett år sedan.
Men Gunnar Håkansson erkänner också:
- Vi kalkylerar med ett tapp på ytterligare 10 000 spelare jämfört med 2009, men hoppas att trenden vänder 2010 genom att många golfklubbar anpassar sina erbjudanden. Dessutom kraftsamlar vi kring gemensamma aktiviteter, exempelvis Öppen golfdag den 9 maj.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

Länsstyrelsen i Kalmar län har nu godkänt kommunens, och SHL-laget IK Oskarshamns förslag, om att bygga en ny centrumnära hockeyarena, belägen vid den norra infarten.

-Ännu ett steg mot en ny arena, det är förstås mycket glädjande, kommenterar Johan Göransson, ny klubbdirektör för säsongen efter  Martin Åkerberg som valde att stiga av våren  2022. 

På onsdagen avslöjades att den presskonferens som SOK, RF och Parasporten har kallat till på eftermiddagen i Stockholm handlar om att Sverige har intresse av att ansöka om att få OS 2030.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Här får gärna flera banker runt om i Sverige ta intryck och göra likadant - så kan många föreningar tänkas resonera efter nyheten från norr. De styrande på Sparbanken Nord var på sitt bästa humör och tog beslutet att dela ut 200 000 kronor vardera till de elitsatsande föreningarna i länet och där partnerskap finns sedan tidigare.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.