Golfförbundet har vänt miljonflödet

Svenska golfspelare är på benen igen. Golfförbundet kan efter två miserabla år visa upp en vinst igen. SGF-koncernen redovisar ett överskott på drygt 6 miljoner kronor före skatt för 2009. Dessutom har kostnaderna sjunkit avsevärt.

Scandinavian Masters AB är det ekonomiska sorgebarnet med 3,5 miljoner i förlust medan Svenska Golfförbundet redovisar ett plus om 5,5 miljoner, Svenska Golfförbundet Affärsutveckling har 3,5 miljoner i överskott och Golfens IT-system AB har räknade hem en halv miljon.

Dyster historia

- Vi har jobbat bra på att hålla nere kostnaderna, och nu är vi på rätt väg igen. I framtiden kommer vi inte heller att ta samma affärsmässiga risker som tidigare. Det beror bland annat på att vi nu har sålt Scandinavian Masters, säger generalsekreterare Gunnar Håkansson, till golf.se.

Förbunden har en dyster historia. 10 miljoner saknades såväl 2008 som 2007. Masters har kostat oerhörda pengar, hemska 7 miljoner enbart 2007, och vållat många och heta diskussioner.

2009 var sista året den svenska Europatourtävlingen bedrevs i Svenska Golfförbundets regi. Ett avslut som innebar utgifter på 3,5 miljoner.

"En bedrift av oss"

- Förra året var omöjligt ur sponsorsynpunkt. Marknaden var helt död och det gick inte att sälja in sponsorskap, vilket är en del av förklaringen bakom resultatet för Masters. Det var en bedrift att vi lyckades genomföra tävlingen över huvud taget, säger Gunnar Håkansson till golf.se.

Miljonerna har runnit ut ur golfen, men för drygt ett år sedan fanns inget annat val än att dra i handbromsen rejält. Inget område var heligt, besparingarna skulle gälla överlag och resultatet syns i dag - 6 miljoner i överskott.

Ett sviktande intresse för sporten innebar ytterligare ett hot, men även där märks en ljusning eftersom tappet inte blev så stort som befarat.

Bantat kansli

Golfen har börjat om på ny kula, om uttrycket tillåts.

Förutsättningarna är annorlunda. Förbundskansliet är bantat, stora delar av ledningen utbytt, och minskade personalkostnader är starkt bidragande till en förbättrad ekonomi. Dessutom, förbundet har en likviditet på drygt 18 miljoner jämfört med drygt 6 miljoner för ett år sedan.
Men Gunnar Håkansson erkänner också:
- Vi kalkylerar med ett tapp på ytterligare 10 000 spelare jämfört med 2009, men hoppas att trenden vänder 2010 genom att många golfklubbar anpassar sina erbjudanden. Dessutom kraftsamlar vi kring gemensamma aktiviteter, exempelvis Öppen golfdag den 9 maj.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.