Golfförbundet har vänt miljonflödet

Svenska golfspelare är på benen igen. Golfförbundet kan efter två miserabla år visa upp en vinst igen. SGF-koncernen redovisar ett överskott på drygt 6 miljoner kronor före skatt för 2009. Dessutom har kostnaderna sjunkit avsevärt.

Scandinavian Masters AB är det ekonomiska sorgebarnet med 3,5 miljoner i förlust medan Svenska Golfförbundet redovisar ett plus om 5,5 miljoner, Svenska Golfförbundet Affärsutveckling har 3,5 miljoner i överskott och Golfens IT-system AB har räknade hem en halv miljon.

Dyster historia

- Vi har jobbat bra på att hålla nere kostnaderna, och nu är vi på rätt väg igen. I framtiden kommer vi inte heller att ta samma affärsmässiga risker som tidigare. Det beror bland annat på att vi nu har sålt Scandinavian Masters, säger generalsekreterare Gunnar Håkansson, till golf.se.

Förbunden har en dyster historia. 10 miljoner saknades såväl 2008 som 2007. Masters har kostat oerhörda pengar, hemska 7 miljoner enbart 2007, och vållat många och heta diskussioner.

2009 var sista året den svenska Europatourtävlingen bedrevs i Svenska Golfförbundets regi. Ett avslut som innebar utgifter på 3,5 miljoner.

"En bedrift av oss"

- Förra året var omöjligt ur sponsorsynpunkt. Marknaden var helt död och det gick inte att sälja in sponsorskap, vilket är en del av förklaringen bakom resultatet för Masters. Det var en bedrift att vi lyckades genomföra tävlingen över huvud taget, säger Gunnar Håkansson till golf.se.

Miljonerna har runnit ut ur golfen, men för drygt ett år sedan fanns inget annat val än att dra i handbromsen rejält. Inget område var heligt, besparingarna skulle gälla överlag och resultatet syns i dag - 6 miljoner i överskott.

Ett sviktande intresse för sporten innebar ytterligare ett hot, men även där märks en ljusning eftersom tappet inte blev så stort som befarat.

Bantat kansli

Golfen har börjat om på ny kula, om uttrycket tillåts.

Förutsättningarna är annorlunda. Förbundskansliet är bantat, stora delar av ledningen utbytt, och minskade personalkostnader är starkt bidragande till en förbättrad ekonomi. Dessutom, förbundet har en likviditet på drygt 18 miljoner jämfört med drygt 6 miljoner för ett år sedan.
Men Gunnar Håkansson erkänner också:
- Vi kalkylerar med ett tapp på ytterligare 10 000 spelare jämfört med 2009, men hoppas att trenden vänder 2010 genom att många golfklubbar anpassar sina erbjudanden. Dessutom kraftsamlar vi kring gemensamma aktiviteter, exempelvis Öppen golfdag den 9 maj.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.