Golfförbundet har vänt miljonflödet

Svenska golfspelare är på benen igen. Golfförbundet kan efter två miserabla år visa upp en vinst igen. SGF-koncernen redovisar ett överskott på drygt 6 miljoner kronor före skatt för 2009. Dessutom har kostnaderna sjunkit avsevärt.

Scandinavian Masters AB är det ekonomiska sorgebarnet med 3,5 miljoner i förlust medan Svenska Golfförbundet redovisar ett plus om 5,5 miljoner, Svenska Golfförbundet Affärsutveckling har 3,5 miljoner i överskott och Golfens IT-system AB har räknade hem en halv miljon.

Dyster historia

- Vi har jobbat bra på att hålla nere kostnaderna, och nu är vi på rätt väg igen. I framtiden kommer vi inte heller att ta samma affärsmässiga risker som tidigare. Det beror bland annat på att vi nu har sålt Scandinavian Masters, säger generalsekreterare Gunnar Håkansson, till golf.se.

Förbunden har en dyster historia. 10 miljoner saknades såväl 2008 som 2007. Masters har kostat oerhörda pengar, hemska 7 miljoner enbart 2007, och vållat många och heta diskussioner.

2009 var sista året den svenska Europatourtävlingen bedrevs i Svenska Golfförbundets regi. Ett avslut som innebar utgifter på 3,5 miljoner.

"En bedrift av oss"

- Förra året var omöjligt ur sponsorsynpunkt. Marknaden var helt död och det gick inte att sälja in sponsorskap, vilket är en del av förklaringen bakom resultatet för Masters. Det var en bedrift att vi lyckades genomföra tävlingen över huvud taget, säger Gunnar Håkansson till golf.se.

Miljonerna har runnit ut ur golfen, men för drygt ett år sedan fanns inget annat val än att dra i handbromsen rejält. Inget område var heligt, besparingarna skulle gälla överlag och resultatet syns i dag - 6 miljoner i överskott.

Ett sviktande intresse för sporten innebar ytterligare ett hot, men även där märks en ljusning eftersom tappet inte blev så stort som befarat.

Bantat kansli

Golfen har börjat om på ny kula, om uttrycket tillåts.

Förutsättningarna är annorlunda. Förbundskansliet är bantat, stora delar av ledningen utbytt, och minskade personalkostnader är starkt bidragande till en förbättrad ekonomi. Dessutom, förbundet har en likviditet på drygt 18 miljoner jämfört med drygt 6 miljoner för ett år sedan.
Men Gunnar Håkansson erkänner också:
- Vi kalkylerar med ett tapp på ytterligare 10 000 spelare jämfört med 2009, men hoppas att trenden vänder 2010 genom att många golfklubbar anpassar sina erbjudanden. Dessutom kraftsamlar vi kring gemensamma aktiviteter, exempelvis Öppen golfdag den 9 maj.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Finalfeber, och Rögles klubbdirektör, Daniel Koch, skrattar hela vägen till banken! Tio raka segrar i hockeyns SM-slutspel ger garanterat klirr i kassan. Catena Arena, med plats för 6 310 åskådare lämnar ett nettoöverskott på 1,7 – 2 miljoner vid varje matchtillfälle 
Så här långt har Daniel Koch bokfört upp mot tio miljoner extra på nu spelade fem hemma matcher – och nu väntar den stora festen, det tidigare bandylagets andra SM-final genom tiderna.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.

Storstjärnorna lämnar och nye sportchefen i IK Oskarshamn, förre SHL-målvakten Oscar Alsenfeldt, har ett blankt papper när han i vår och sommar ska bygga ett lag för hockeyallsvenskt spel.

På torsdagen tog föreningen officiellt avsked tav 14 spelare (!), bland dem poängkungen Patrik Karlkvist som ”satt på” ett sex årskontrakt värt 300 000 kronor i månaden.