Så här ska allsvenskan räddas

Tolv lag, en mästerskapsserie och en nedflyttningsserie. Så ska fotbollsallsvenskan räddas – och även Superettan där klubbarna också ser klara fördelar med nymodigheterna. Intresset och ekonomin måste säkras, fastslår klubbarna.

Allsvenskan lockar inte längre, det märks på många sätt. Färre åskådare, mindre uppmärksamhet, och inte minst medias lägre prioritering – det handlar allmänt mera om problem än möjligheter.

Trelleborg enda laget med plus

Det här slår hårt mot klubbarnas ekonomi. Det om något skapar reaktion.

Fakta för dagen säger att Trelleborg är det enda laget i Allsvenskan som har ökat publiksnittet.  Annars har serien tappat uppåt 30 procent av publiken jämfört med förra året. Av de 14 klubbarna är Trelleborg unikt. Efter fyra hemmamatcher på Vångavallen har klubben ett snitt på 2852 vilket är 266 åskådare fler än i fjol.

Men elitföreningarna är överens - nu gäller det att rädda produkten fotboll.

Omfattande och tidskrävande utredning

- Vi ska alla avvakta SEF:s utredning och se vad man där kommer fram till, sedan får vi ta diskussionen i klubbarna, förklarar Paul Myllenberg, Helsingborgs klubbdirektör, i Sportbladet.

Det finns flera alternativ till framtidens serieutformning. Svensk Elitfotboll (SEF) gör en utredning som måste påskyndas eftersom många ledare kräver alternativa förslag.

- Utredningen är väldigt omfattande och fler grejer värda att undersöka har hela tiden dykt upp längs vägen. Därför har vi låtit det ta den tid som krävs för att göra allt ordentligt. Någon gång i augusti kan utredningen komma att presenteras, säger SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin.

Flera matcher med karaktär

Inriktningen är dock klar - de tolv allsvenska lagen i dubbelmöten i grundserien, de åtta bästa i nya dubbelmöten i en slutspelsserie där ettan tar SM-guldet efter totalt 36 omgångar. Samtidigt ska de fyra sista lagen i allsvenskan bilda en nedflyttningsserie med de fyra främsta (av tolv lag) från Superettan.

Behållningen består av flera matcher och flera matcher med rätt karaktär. Det längtar både klubbarna och åskådare efter.

Läs också Dan Perssons blogg - "Max tio lag som möter varandra fyra gånger i en sluten lig"

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.