Så här ska allsvenskan räddas

Tolv lag, en mästerskapsserie och en nedflyttningsserie. Så ska fotbollsallsvenskan räddas – och även Superettan där klubbarna också ser klara fördelar med nymodigheterna. Intresset och ekonomin måste säkras, fastslår klubbarna.
Annons

Allsvenskan lockar inte längre, det märks på många sätt. Färre åskådare, mindre uppmärksamhet, och inte minst medias lägre prioritering – det handlar allmänt mera om problem än möjligheter.

Trelleborg enda laget med plus

Det här slår hårt mot klubbarnas ekonomi. Det om något skapar reaktion.

Fakta för dagen säger att Trelleborg är det enda laget i Allsvenskan som har ökat publiksnittet.  Annars har serien tappat uppåt 30 procent av publiken jämfört med förra året. Av de 14 klubbarna är Trelleborg unikt. Efter fyra hemmamatcher på Vångavallen har klubben ett snitt på 2852 vilket är 266 åskådare fler än i fjol.

Men elitföreningarna är överens - nu gäller det att rädda produkten fotboll.

Omfattande och tidskrävande utredning

- Vi ska alla avvakta SEF:s utredning och se vad man där kommer fram till, sedan får vi ta diskussionen i klubbarna, förklarar Paul Myllenberg, Helsingborgs klubbdirektör, i Sportbladet.

Det finns flera alternativ till framtidens serieutformning. Svensk Elitfotboll (SEF) gör en utredning som måste påskyndas eftersom många ledare kräver alternativa förslag.

- Utredningen är väldigt omfattande och fler grejer värda att undersöka har hela tiden dykt upp längs vägen. Därför har vi låtit det ta den tid som krävs för att göra allt ordentligt. Någon gång i augusti kan utredningen komma att presenteras, säger SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin.

Flera matcher med karaktär

Inriktningen är dock klar - de tolv allsvenska lagen i dubbelmöten i grundserien, de åtta bästa i nya dubbelmöten i en slutspelsserie där ettan tar SM-guldet efter totalt 36 omgångar. Samtidigt ska de fyra sista lagen i allsvenskan bilda en nedflyttningsserie med de fyra främsta (av tolv lag) från Superettan.

Behållningen består av flera matcher och flera matcher med rätt karaktär. Det längtar både klubbarna och åskådare efter.

Läs också Dan Perssons blogg - "Max tio lag som möter varandra fyra gånger i en sluten lig"

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.