Zlatan och David blev utan pris

Nej, det priset gick Zlatan Ibrahimovic förbi. Han var den mest omtalade bland alla kandidater, men när årets Augustpristagare presenterades i Stockholms Konserthus var alla där – utom Zlatan Ibrahimovic. Och lika bra var kanske det. Zlatan och David Lagercrants blev inte prismottagare.
Zlatan Ibrahimovic var i spänd förväntan inför galan i Stockholm, men fick sedan priser att en av konkurrenterna hade prisats. Foto: Dan Hansson, Scanpix
Annons

Den senaste tiden har han antingen varit flitig gäst på galor eller så nämns hans namn inför kommande arrangemang.

Han är alltså van att stå på scén. I synnerhet i fotbollsplanens strålkastarljus, men känner sig allt hemtam vid andra sammahang.

"Det var det jag ville"

Men att han skulle bli den mest omtalade vid årets litterära höjdpunkt trodde han väl då aldrig. Men han förnekar sig inte:

- Det var det jag ville när vi skrev boken, sa Zlatan till GP dagarna innan avgörandet.

En av kandidaterna till Årets bästa fackbok var Zlatan Ibrahimovic för sin självbiografi "Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia".

- Det känns stort. Bara att vara nominerad är en fantastisk sak har jag hört. Det var det jag ville när jag skrev boken, att det ska bli en bra sak, det var det som var viktigt, inte att den skulle sälja. Att den säljer det vet man. Det var viktigt att det skulle bli bra, säger Zlatan till GP.

Får meddelande

Augustpriset är Sveriges tyngsta litteraturpris och har tre kategorier. Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Zlatan följde utdelningen av priset men var inte på plats.

- De meddelar mig. Jag kan inte så mycket om det området. Jag är nominerad, men det är väl författaren (David Lagercrantz) som får priset, sa Zlatan före galan.

Han har berättat, Lagercrantz har skrivit. Zlatan har s a s spelat fram, Lagercrantz har avgjort.

Konkurrenterna

Men när det väl dags i går kväll utropades inte Zlatans namn.

Ingrid Carlbergs berättelse om Raul Wallenberg "Det står ett rum här och väntar på dig…" blev vinnare.

Övriga kandidater i Årets svenska fackbok var:

  • Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin, av Katrine Kielos.
  • Ur regnskogens skugga. Daniel Rolander och resan till Surinam, av James Dobreff, Arne Jönsson, Helene Schmitz.
  • Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid, av Martin Gelin.
  • Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt, av Monica Lauritze.

Mycket vill ha mera. Nu avslöjas att världens ledande fotbollsklubbar går samman och bildar en superliga. 

Klubbarna garanteras miljardbelopp. De har säkrat 6 miljarder dollar i lånefinansiering från storbanken JPMorgan, uppger källor för Financial Times.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Nu lanserar GIH en egen podd. Det första avsnittet bjuder på ett samtal om idrottsskador, idrottspsykologi och ishockey, med forskaren Ulrika Tranaeus och ishockeylegendaren Anders Hedberg 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.