Zlatan och David blev utan pris

Nej, det priset gick Zlatan Ibrahimovic förbi. Han var den mest omtalade bland alla kandidater, men när årets Augustpristagare presenterades i Stockholms Konserthus var alla där – utom Zlatan Ibrahimovic. Och lika bra var kanske det. Zlatan och David Lagercrants blev inte prismottagare.
Zlatan Ibrahimovic var i spänd förväntan inför galan i Stockholm, men fick sedan priser att en av konkurrenterna hade prisats. Foto: Dan Hansson, Scanpix

Den senaste tiden har han antingen varit flitig gäst på galor eller så nämns hans namn inför kommande arrangemang.

Han är alltså van att stå på scén. I synnerhet i fotbollsplanens strålkastarljus, men känner sig allt hemtam vid andra sammahang.

"Det var det jag ville"

Men att han skulle bli den mest omtalade vid årets litterära höjdpunkt trodde han väl då aldrig. Men han förnekar sig inte:

- Det var det jag ville när vi skrev boken, sa Zlatan till GP dagarna innan avgörandet.

En av kandidaterna till Årets bästa fackbok var Zlatan Ibrahimovic för sin självbiografi "Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia".

- Det känns stort. Bara att vara nominerad är en fantastisk sak har jag hört. Det var det jag ville när jag skrev boken, att det ska bli en bra sak, det var det som var viktigt, inte att den skulle sälja. Att den säljer det vet man. Det var viktigt att det skulle bli bra, säger Zlatan till GP.

Får meddelande

Augustpriset är Sveriges tyngsta litteraturpris och har tre kategorier. Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Zlatan följde utdelningen av priset men var inte på plats.

- De meddelar mig. Jag kan inte så mycket om det området. Jag är nominerad, men det är väl författaren (David Lagercrantz) som får priset, sa Zlatan före galan.

Han har berättat, Lagercrantz har skrivit. Zlatan har s a s spelat fram, Lagercrantz har avgjort.

Konkurrenterna

Men när det väl dags i går kväll utropades inte Zlatans namn.

Ingrid Carlbergs berättelse om Raul Wallenberg "Det står ett rum här och väntar på dig…" blev vinnare.

Övriga kandidater i Årets svenska fackbok var:

  • Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin, av Katrine Kielos.
  • Ur regnskogens skugga. Daniel Rolander och resan till Surinam, av James Dobreff, Arne Jönsson, Helene Schmitz.
  • Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid, av Martin Gelin.
  • Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt, av Monica Lauritze.

Karin Torneklint kommer direkt från rollen som mycket framgångsrik förbundskapten för svensk friidrott och den mediabelysta OS-scenen, guld- och silverbehängd som hon är och tar nästa steg i bandyns lågprofilerade värld. 

Och inte nog med det. Svenska Bandyförbundet vill också anställa en youtuber. En unik rekrytering pågår

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.