Zlatan och David blev utan pris

Nej, det priset gick Zlatan Ibrahimovic förbi. Han var den mest omtalade bland alla kandidater, men när årets Augustpristagare presenterades i Stockholms Konserthus var alla där – utom Zlatan Ibrahimovic. Och lika bra var kanske det. Zlatan och David Lagercrants blev inte prismottagare.
Zlatan Ibrahimovic var i spänd förväntan inför galan i Stockholm, men fick sedan priser att en av konkurrenterna hade prisats. Foto: Dan Hansson, Scanpix

Den senaste tiden har han antingen varit flitig gäst på galor eller så nämns hans namn inför kommande arrangemang.

Han är alltså van att stå på scén. I synnerhet i fotbollsplanens strålkastarljus, men känner sig allt hemtam vid andra sammahang.

"Det var det jag ville"

Men att han skulle bli den mest omtalade vid årets litterära höjdpunkt trodde han väl då aldrig. Men han förnekar sig inte:

- Det var det jag ville när vi skrev boken, sa Zlatan till GP dagarna innan avgörandet.

En av kandidaterna till Årets bästa fackbok var Zlatan Ibrahimovic för sin självbiografi "Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia".

- Det känns stort. Bara att vara nominerad är en fantastisk sak har jag hört. Det var det jag ville när jag skrev boken, att det ska bli en bra sak, det var det som var viktigt, inte att den skulle sälja. Att den säljer det vet man. Det var viktigt att det skulle bli bra, säger Zlatan till GP.

Får meddelande

Augustpriset är Sveriges tyngsta litteraturpris och har tre kategorier. Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Zlatan följde utdelningen av priset men var inte på plats.

- De meddelar mig. Jag kan inte så mycket om det området. Jag är nominerad, men det är väl författaren (David Lagercrantz) som får priset, sa Zlatan före galan.

Han har berättat, Lagercrantz har skrivit. Zlatan har s a s spelat fram, Lagercrantz har avgjort.

Konkurrenterna

Men när det väl dags i går kväll utropades inte Zlatans namn.

Ingrid Carlbergs berättelse om Raul Wallenberg "Det står ett rum här och väntar på dig…" blev vinnare.

Övriga kandidater i Årets svenska fackbok var:

  • Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin, av Katrine Kielos.
  • Ur regnskogens skugga. Daniel Rolander och resan till Surinam, av James Dobreff, Arne Jönsson, Helene Schmitz.
  • Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid, av Martin Gelin.
  • Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt, av Monica Lauritze.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.