Zlatan och David blev utan pris

Nej, det priset gick Zlatan Ibrahimovic förbi. Han var den mest omtalade bland alla kandidater, men när årets Augustpristagare presenterades i Stockholms Konserthus var alla där – utom Zlatan Ibrahimovic. Och lika bra var kanske det. Zlatan och David Lagercrants blev inte prismottagare.
Zlatan Ibrahimovic var i spänd förväntan inför galan i Stockholm, men fick sedan priser att en av konkurrenterna hade prisats. Foto: Dan Hansson, Scanpix

Den senaste tiden har han antingen varit flitig gäst på galor eller så nämns hans namn inför kommande arrangemang.

Han är alltså van att stå på scén. I synnerhet i fotbollsplanens strålkastarljus, men känner sig allt hemtam vid andra sammahang.

"Det var det jag ville"

Men att han skulle bli den mest omtalade vid årets litterära höjdpunkt trodde han väl då aldrig. Men han förnekar sig inte:

- Det var det jag ville när vi skrev boken, sa Zlatan till GP dagarna innan avgörandet.

En av kandidaterna till Årets bästa fackbok var Zlatan Ibrahimovic för sin självbiografi "Jag är Zlatan Ibrahimovic. Min historia".

- Det känns stort. Bara att vara nominerad är en fantastisk sak har jag hört. Det var det jag ville när jag skrev boken, att det ska bli en bra sak, det var det som var viktigt, inte att den skulle sälja. Att den säljer det vet man. Det var viktigt att det skulle bli bra, säger Zlatan till GP.

Får meddelande

Augustpriset är Sveriges tyngsta litteraturpris och har tre kategorier. Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok.

Zlatan följde utdelningen av priset men var inte på plats.

- De meddelar mig. Jag kan inte så mycket om det området. Jag är nominerad, men det är väl författaren (David Lagercrantz) som får priset, sa Zlatan före galan.

Han har berättat, Lagercrantz har skrivit. Zlatan har s a s spelat fram, Lagercrantz har avgjort.

Konkurrenterna

Men när det väl dags i går kväll utropades inte Zlatans namn.

Ingrid Carlbergs berättelse om Raul Wallenberg "Det står ett rum här och väntar på dig…" blev vinnare.

Övriga kandidater i Årets svenska fackbok var:

  • Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin, av Katrine Kielos.
  • Ur regnskogens skugga. Daniel Rolander och resan till Surinam, av James Dobreff, Arne Jönsson, Helene Schmitz.
  • Den amerikanska högern. Republikanernas revolution och USA:s framtid, av Martin Gelin.
  • Sanningens vägar. Anne Charlotte Lefflers liv och dikt, av Monica Lauritze.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.